directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 09:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Tecnologia doble fletxa

Barcelona pionera en la identitat digital ciutadana al mòbil, idBCN

L’Ajuntament ha posat en marxa la idBCN, el model és pioner a nivell mundial i permetrà als ciutadans accedir a tot tipus de tràmits i serveis telemàtics de forma jurídica i tecnològicament segura.

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

La iniciativa desenvolupada per l’àrea d’Hàbitat Urbà, a través de l’Institut Municipal d’Informàtica, forma part del conjunt d’accions impulsades en el marc de la Capitalitat Mundial del Mòbil que Barcelona ostenta fins el 2018 i per l’aposta d’esdevenir una Smart City de referència. L’Ajuntament de Barcelona té la voluntat estratègica de liderar el sector de les noves tecnologies i de la mobilitat com a eina de progrés econòmic, creació d’ocupació, foment de la industria i generació de riquesa. 




Comparteix
   


Etiquetes

Què és IdBCN?

El sistema idBCN permet a la ciutadania identificar-se remotament de manera segura a través d’una identitat digital que es troba al seu telèfon mòbil. Es basa en un registre d’identitats digitals mòbils que permet associar un número de telèfon mòbil a cada ciutadà que vulgui disposar d’aquesta nova modalitat d’acreditació digital.

Qualsevol usuari que disposi d’un smartphone connectat a internet (amb línia de dades o a través de Wi-Fi) podrà sol·licitar i utilitzar la seva identitat digital idBCN a través d’una aplicació, disponible per a iPhone i Android. El sistema tècnic que dóna suport a aquesta identitat compleix els estàndards tècnics i jurídics nacionals i internacionals de manera transparent per als ciutadans, que només interactuen amb l’aplicació del seu telèfon.

Barcelona és la primera ciutat que implementa un sistema d’aquest tipus per als seus ciutadans i el posa en marxa per accedir a serveis telemàtics municipals o de ciutat.

Un nou servei d’atenció al ciutadà

idBCN ha portat al telèfon mòbil tràmits municipals que, fins avui, només es podien fer presencialment o per internet amb certificat digital, com el padró municipal, l’impost de vehicles (IVTM) i la grua municipal. Progressivament s’incorporaran nous serveis, tant de l’Ajuntament de Barcelona com d’altres administracions i entitats que vulguin fer ús d’idBCN per identificar els usuaris dels seus serveis.
L’idBCN també permet accedir des de l’ordinador a la Carpeta del Ciutadà de l’Ajuntament de Barcelona, prèvia identificació via l’app, i s’està treballant per implantar properament aquesta mateixa modalitat d’accés en el Canal Personal de Salut del CatSalut

En una segona fase de desplegament, l’Ajuntament de Barcelona oferirà l’ús del servei d’identitat digital mòbil a altres administracions públiques i empreses que vulguin fer-ne ús per identificar digitalment els seus usuaris o per accedir a serveis online.
 
Procés per aconseguir idBCN

L'aplicació reuneix tots els requisits de seguretat que marquen els estàndards, tant d'àmbit local com internacional. idBCN funciona amb un PIN de seguretat intransferible que garanteix que, en cas de pèrdua o robatori, no es pugui suplantar la identitat de l'usuari.

A més, idBCN s'ha desenvolupat amb la idea que tot ciutadà sigui capaç d'utilitzar-la i que sigui fàcil i intuïtiva. Per començar a utilitzar-la, només cal baixar-la des de les respectives botigues digitals d'Apple iAndroid i acreditar-se en una Oficina d'Atenció Ciutadana o bé per internet, al portal de tràmits municipals, sempre que es disposi de certificat digital.
L'aplicació idBCN s'ha presentat a l'Smart City Expo World Congress, el saló de referència en el sector de les smart cities, una posició que Barcelona reforça amb aquesta novetat, així com també la capitalitat mundial del mòbil.

Per a més informació, consulteu el web d'idBCN
 
Innovació i iniciativa pionera a nivell mundial

El sistema tècnic que dóna suport a aquest sistema es basa en sistemes criptogràfics, acomplint així estàndards tècnics i jurídics nacionals i internacionals, però aquests son invisibles pel ciutadà, que nomes interactua amb l’App del seu telèfon. Aquest sistema es pot utilitzar per accedir amb acreditació forta a llocs web de forma segura però també seria aplicable a serveis prestats a través d’altres canals, com ara el telefònic o el presencial.

Barcelona és la primera ciutat que implementa un sistema d’aquest tipus pels seus ciutadans, posant-lo en marxa per accedir als serveis telemàtics municipals, amb aquest nivell de seguretat i extensió. La única experiència equivalent, amb menor extensió i nivell de seguretat la va desenvolupar fa 2 anys la National Research & Education Network d’Holanda per a la seva comunitat acadèmica tancada de nivell superior.
 
Una eina amb un potencial incalculable

L’Ajuntament de Barcelona adoptarà de forma progressiva aquest mecanisme d’ identitat digital en tots els tràmits i serveis telemàtics pels que actualment demana un codi d’usuari/ paraula de pas o bé un certificat digital.

També és possible en un futur afegir a l’idBCN la capacitat de poder realitzar signatura electrònica per part del ciutadà, amb les mateixes garanties que les produïdes amb certificats digitals. Això permetria al ciutadà no nomes accedir a llocs web protegits sinó també signar documents o realitzar tràmits telemàtics de forma complerta.
 
IdBCN, finalista dels Novay Digital ID Award 2013

L’idBCN és un dels tres projectes finalistes dels Novay Digital Identity Awards que s’atorguen anualment per premiar les millores solucions i les més innovadores en el camp de la identificació digital. El guanyador es coneixerà en el marc de la cerimònia IDentityNext’13 que té lloc a La Haia, als Països Baixos, entre avui i demà i que està organitzada per aquesta plataforma europea que agrupa experts i líders en el camp de la innovació i el desenvolupament de solucions d’identitat digital. Representants de l’IMI es troben a La Haya per defensar la candidatura Barcelonina i per impartir una ponència que permeti explicar de manera més extensa el projecte d’idBCN.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
27 de novembre de 2013, 14.07 h



#5 L'Azerbaidjan s'ha servit d'un senador del PP valencià per amagar la brutalitat del règim. Una investigació apunta que Pedro Agramunt és un dels membres del Consell d'Europa a qui ha subornat.

Un quilo de caviar àzeri val entre 1.300 i 1.400 euros. Amb el control de la pràctica totalitat del caviar del Mar Caspi, l'Azerbaidjan és ric en aquesta preuada 'delicatessen'. L'ofrena de regals és un tret característic de la cultura d'aquest país, però quan la política entra en joc, t... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
27 de novembre de 2013, 13.27 h

La Generalitat confiaba desde 1997 niños tutelados al pederasta David Donet de Castellldans (Lérida)

Benestar mantiene en secreto la cifra de chicos que vivieron en la casa del acusado estos 16 años . La policía halla indicios de que en los vídeos porno aparecen menores acogidos por el detenido


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
27 de novembre de 2013, 13.11 h


#5 Ya sé que mi comentario no viene a cuento, que nada tiene que ver con idBCN , pero ya sabeis lo que me pasa si un amigo me invita a un aperitivo y me bebo una cervesa.

La cherbechaaaaaaaaa que che me chube a la cabechaaaaaaaa , OLÉ !

(si mi novio me ve así, me mata )


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
27 de novembre de 2013, 11.16 h



Atrapado en Qatar El sindicato internacional de futbolistas viajará al país árabe para liberar a Zahir Belounis, atrapado desde hace un año en el país por una disputa de impagos con su club

Ha escrito una carta a Zidane y Guardiola, embajadores del Mundial 2022


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Volem ben alt fletxa Ningú ens tallarà les ales .............................................
27 de novembre de 2013, 11.03 h

http://www.youtube.com/watch?v=YuYRTY_LVHs

Qui ha dit que la història només l'escriuen els grans líders, els grans herois o personatges poderosos? L'11 de setembre un torrent de persones va travessar Catalunya i va fer trontollar l'ordre establert des del 1714, i les seves conseqüències, i avui en dia estem segurs de que estem canviant la història aquella història que des de Felip V, Primo de Rivera, F. Franco i ta... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
27 de novembre de 2013, 10.16 h


Reconoced que soy GENIAL, verdad? Eso de "el mas GRANDHI" no se le ocurre a nadie mas que a mi, porque además de ser muy culto, tengo un sentido del humor algo así como si Eugeni y el Chiquito de la Calzada hubieran tenido un hijo que fuera yo.

SOY GENIAL ! SOY LA ÒSTIA ! SOY DEMASIADOOOOO !



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
27 de novembre de 2013, 09.03 h

#1


Rajoy-SS eres el mas RETRASANDHI


Para cuando, un viaje a Gibraltar (United Kingdom ), con el chandal de la Rojiguarra, representando a la Republica del
Banano de Españistan ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
27 de novembre de 2013, 08.55 h



Mass eres el mas Grandhi.

¿Para cuando un viaje a Venezuela, MaSS de chandal con la estelada y Maduro con el chandal bolivariano?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.