El govern d’Escòcia veu Rajoy indocumentat
Un expert de la universitat de Glasgow avisa que un veto espanyol a Escòcia "es veuria com una acció hostil a tot el Regne Unit"
(ACN).- El govern d'Escòcia descarta que un 'sí' al referèndum del 18 de setembre del 2014 suposi quedar fora de la Unió Europea, com va assegurar aquest dimecres el president espanyol, Mariano Rajoy. Un portaveu del govern escocès ha avisat que Rajoy "no ha llegit" les propostes que planteja Alex Salmond al llibre blanc, i que preveuen garantir la continuïtat d'una Escòcia independent dins de la UE a través d'una esmena als tractats durant el període entre la votació i la declaració oficial d'independència. L'expert en política escocesa i comparada de la Universitat de Glasgow, Thomas Lundberg, ha avisat que un veto espanyol "es veuria com una acció hostil no només a Escòcia sinó a tot el Regne Unit".
"No crec que, al final, li interessés massa a Espanya fer el que es veuria com una acció hostil no només a Escòcia, sinó a tot el Regne Unit", assegura Lundberg en declaracions a l'ACN. Segons ell, "si Escòcia vota sí seria el resultat d'un procés constitucional democràtic" i d'acord amb els marcs britànics. "El govern britànic respectaria la decisió del poble escocès", afegeix l'acadèmic de la Universitat de Glasgow, que creu que si llavors Espanya afegís dificultats al procés mostraria "menyspreu" per Londres i Edimburg.Les paraules del president espanyol, Mariano Rajoy, advertint els escocesos i els catalans dels riscos de la secessió no han convençut al govern escocès. "Prenem nota que el president espanyol ha dit que no s'ha llegit les nostres propostes", ha assegurat un portaveu de l'executiu. Des d'Edimburg, intenten reiterar les diferències entre el cas català i escocès, destacant que el seu procés "està basat en un acord" i el govern britànic "s'ha compromès a respectar el resultat del referèndum".
"Com demostra l'informe que hem publicat, tenim un procés detallat que permetrà que Escòcia negociï la seva permanència com a membre independent a la Unió Europea durant el període de 18 mesos entre un vot pel 'sí' i el dia de la independència. Un període durant el qual encara serem part de la UE com a part del Regne Unit", destaca. Segons el govern escocès, el pla és "realista" i té l'aval d'experts com "el propi assessor legal del govern britànic". "El procés, d'acord amb l'article 48 del tractat de la UE, permet a Escòcia ser membre des del dia de la independència", reitera.
Pel govern independentista de Salmond, no té sentit expulsar Escòcia perquè voti 'sí' ja que "és part integral" del club europeu i "no hi ha res en els tractats de la UE sobre l'expulsió d'un territori existent o la retirada dels drets de la UE dels seus ciutadans".
Per l'acadèmic Thomas Lundberg, Escòcia seria "un gran candidat per formar part de la UE" perquè té una situació "saludable" com a país. En tot cas, segons aquest expert de la Universitat de Glasgow els problemes a l'entrada escocesa podrien derivar dels debats de "poder i interessos" entre els estats membres, i especialment Espanya. "Però no crec que fos correcte per un país intentar posar les coses difícils a Escòcia quan la resta de la UE probablement estaria a favor de la seva adhesió", remarca.
Els unionistes donen suport a Rajoy
Els comentaris de Mariano Rajoy també han estat molt utilitzats a Escòcia pels partidaris del 'no' a la independència, que consideren que reafirmen els seus arguments. La líder dels conservadors, Rut Davidson, creu que Rajoy ha causat "un cop devastador" als plans de Salmond. "Necessitem saber quin consell ha rebut l'SNP abans de presentar el seu llibre blanc, si han parlat amb altres estats o si s'han dignat a comprovar els fets amb la Unió Europea", ha dit la conservadora, que creu que Salmond ha estat "descobert" i que "no té pla B".
El líder dels liberal demòcrates, Willie Renie, ha defensat que les paraules de Rajoy "contradiuen directament" els plans del govern escocès i ha preguntat "quants més" estats de la UE podrien compartir l'opinió de l'espanyol. El cap de la campanya pel 'no', l'exministre laborista britànic Alistair Darling, també ha valorat els comentaris de Rajoy com un "altre cop contra les afirmacions d'Alex Salmond de que res canviarà" amb la independència. "El president espanyol ha deixat clar que tot canviaria. Ara sabem el posicionament del govern espanyol si votem per la independència, i això ha creat encara més incertesa", ha lamentat.