directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 11:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Milers d'infants reinvindiquen que el català estigui més present a joguines i jocs de taula

La Plataforma per la Llengua calcula que només un 8% de joguines usen el català i per això fa una crida a la sensibilització

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- Unes 8.000 persones, sobretot nens i nenes, han participat aquest dissabte al matí a la Festa el joc i el lleure en català. Es tracta d'una iniciativa que compleix deu anys i que la Plataforma per la Llengua fa per reivindicar que els jocs i les joguines que es regalen per Nadal i Reis incloguin el català en els seus suports publicitaris i informatius. En aquest acte lúdic l'actor Toni Albà ha llegit un manifest en forma de carta als reis en què es reclama als consumidors que demanin productes i espais lleure en català. Segons un estudi de la Plataforma només hi ha unes 1.300 joguines que incorporen el català, fet que suposa entre un 7 i un 8% del total de joguines que es venen al nostre país.
© @acn


© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Uns nens pinten, mentre uns altres escriuen i donen la seva carta als Reis. D'altres fan grafitis i hi ha qui participa a la tabalada i als concerts. Són algunes de les activitats que aquest dissabte al matí s'han fet al Passeig de Lluís Companys de Barcelona, al costat de l'Arc de Triomf, per reclamar que llengua catalana estigui més present als jocs, a les joguines i al lleure. Amb la d'aquest any, ja són deu edicions d'aquesta Festa del joc i el lleure en català que organitza la Plataforma per la Llengua.

L'entitat calcula que al mercat hi ha unes 1.300 joguines que usen el català en els seus suports informatius, publicitaris, a les caixes o a les instruccions. Algunes de les empreses que tenen aquesta sensibilitat han participat de la festa. L'entitat, però, també denuncia que ha intentat parlar amb grans empreses del sector del jocs com Mattel i Imaginarium però no han trobat cap resposta a les seves peticions per explicar-los perquè consideren que cal que informin en català.

La portaveu de la comissió de jocs i lleure de la Plataforma per la Llengua, Neus Gabarró, ha explicat que els infants "són la base per demanar les joguines etiquetades en català" ja que són els menuts els que "demanen les joguines i, per tant, poden fer que pugi o baixi la demanda de productes en la nostra llengua". 

Durant la festa, que vol reivindicar que les joguines estiguin en català, i que també s'hi pugui trobar la música o les publicacions en biblioteques i altres espais de lleure, l'actor Toni Albà ha llegit un manifest. S'ha tractat d'una carta als Reis per conscienciar als consumidors que cal demanar llibres, jocs i música en català i perquè els nens i pares "pensin en la necessitat de comprar productes que incloguin la nostra llengua", segons ha explicat Gabarró. 

La Plataforma per la Llengua ha apuntat que unes 8.000 persones han passat per la festa al llarg del matí. L'entitat, mentrestant, continuarà fent una tasca de parlar amb empreses i botigues per aconseguir que tinguin els jocs en català, "com moltes empreses del nostre país ja fan sense problemes", segons ha dit la seva portaveu. 

Paral·lelament, i com cada any, la campanya es complementa amb l'edició de 30.000 cartes als Reis Mags d'Orient. Apart de les que s'han repartit avui i que s'han entregat al patge reial que ha assistit a la Festa, les cartes es distribuiran per escoles, ludoteques, biblioteques, ajuntaments, casals, esplais i botigues d'arreu de l'àmbit lingüístic. L'objectiu final de tot plegat és conscienciar els pares i les mares perquè comprin joguines etiquetades i amb les instruccions i menús en català, i també als botiguers, productors i distribuïdors de joguines, a qui es reclama que augmentin l'oferta de joguines en la nostra llengua.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
1 de desembre de 2013, 14.43 h

#8 Plataforma per la Llengua no és institucional,és una agrupació que s'hi apunta qui vol.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
1 de desembre de 2013, 13.11 h


#6 En Zaragoza estamos hablando de una escuela e igualmente no está bien, en Cataluña es Institucional y de forma masiva.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
1 de desembre de 2013, 12.10 h

#1 “Ja no som al segle XVIII ni vivim en l'era dels reis i els estats nació.” El president dels liberals europeus, sir Graham Watson, va demanar ahir a Espanya que “es desperti” i permeti el referèndum català. Watson, eurodiputat des del 1994, assegura que “no tindria cap problema amb una Catalunya independent dins de la UE”. “Som demòcrates, i si això és el que vol la majoria, és el que ha de passar”, defensa en una entrevista a l'ACN. L'ofensiva de la diplomàcia espany... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
1 de desembre de 2013, 12.01 h

#5 Et refereixes a aixó maplarit?
Mitjans britànics s'han fet ressò del vídeo que circula per Internet d'una obra de teatre representada en una escola saragossà en què diversos estudiants disfressats de militars espanyols i portant un cartell de « Gibraltar espanyol » disparen a un altre grup caracteritzat com britànics .

El vídeo comença amb l'himne britànic ' God save the Queen ' i amb l'arribada a escena de quatre gibraltarenys , caracteritzats la bandera britànica en la seva r... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
1 de desembre de 2013, 11.07 h


"Milers d'infants reinvindiquen que el català estigui més present a joguines i jocs de taula"

¿Hasta cuándo estos malnacidos van a dejar de adoctrinar a los niños?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
1 de desembre de 2013, 10.04 h

Es diu 'ha fet deu anys'. No 'compleix'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
30 de novembre de 2013, 18.44 h

#1 Pobre aragoneses com t'has de veure!!,ara resulta que els mitjans independentistes son fonts solvents?quina puta merda de vida la teva no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
B.Urleta fletxa estat esPPanyol = FANFARRONERIA INCOMPETENT, ENGANY, CORRUPCIÓ = simulacre d’estat de dret = paròdia esperpèntica de democràcia
30 de novembre de 2013, 18.37 h




#1 Tu parles de fetor (=hedor), ARAGONESes, tu que segons diu la voz populi per aquestes pagines "no te lavas salva sea la parte desde hace meses"? ? ! !

Però ja ho sabem, segons va dir Lucius Torquatus Siculus a "historia rerum malignarum in Hispania gestae" "Non credo castellani et ueritas dicentes"

TRADUCCIÓ AL CATALÀ :

No em crec els castellans ni quan diuen la veritat

TRADUCCIÓ AL CASTELLA

Disse que tiene una gabardina pero que no la vende.




Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
30 de novembre de 2013, 18.35 h

Segons “naciodigital.cat”, el Directe es periodismo-escombraria.
Inicio cita literal
“Al final, entre les preguntes del públic, descobreixo molta gent realment crispada per una peça de periodisme-escombreria que s'inventa unes declaracions falses del mateix Cañas en les quals, suposadament, s'autoinculpa de -efectivament- terrorisme. És dur comprovar que això ho han llegit cent mil persones”
Fin cita literal
Font de dades: nacio.cot
El hedor que emana el Directe.cat es tal que ha l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.