directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 01:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas: "Si Catalunya vota llibertat, Catalunya serà lliure”

"Van descaradament per mi. Sóc un personatge odiat a algunes parts d'Espanya i, concretament, a Madrid"

Comentaris 24  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

El president de la Generalitat, Artur Mas, explica en el llibre "Servir Catalunya. Artur Mas. L'home, el polític, el pensador", les repercussions personals d'haver assumit el lideratge del procés polític que viu Catalunya. "Van descaradament per mi. Jo ara m'he convertit en l'objecte de desig més pervers per part d'alguns. Sóc un personatge odiat a algunes parts d'Espanya i, concretament, a Madrid", assegura. El president també replica als que aposten per una declaració unilateral d'independència assegurant que "tanta pressa també vol dir tenir una mica de desconfiança respecte a la solidesa del poble catalana" i afegeix que "si realment es creu en el projecte, s'acabarà tirant endavant".
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
La soledat de CDC i del president Mas

Segons el president, el resultat de les últimes eleccions al Parlament "complica encara més les coses", i reivindica que davant de la situació política actual es necessiten "lideratges molt forts", perquè sinó "els altres, que són més forts, identifiquen la debilitat". Tot i aquestes consideracions, el president assegura que accepta el "veredicte" dels últims comicis. 

En referència a l'actitud de la resta de partits parlamentaris, Mas afirma que CDC està sotmesa a una "situació duríssima" perquè és l'únic partit que assumeix, "gairebé en solitari" la responsabilitat de governar en un context de condicions econòmiques dures. "La realitat és que al Govern se l'ajuda molt poquet. Algun partit, com és el cas d'ERC, l'ajuda, però en general, se l'ajuda molt poc. Estem en les pitjors de les situacions possibles i molt sols. Això produeix un desgast molt gran", considera. 

A causa d'aquesta situació, Mas constata que "tot costa molt més" perquè s'inverteix més temps en "tota mena de pactes i de petites negociacions" i afegeix que aquesta circumstància treu molt temps per ocupar-se de "tota la resta". El president de la Generalitat descriu l'experiència d'una "duresa molt gran"que està vivint el Govern i fa referència als diferents fronts oberts: crisi econòmica i recessió, atur i pobresa, retallades "pertot arreu", pujades d'impostos, incomprensió, "manca de lleialtat" del govern de Madrid, "manca d'autonomia" i de capacitat de prendre decisions i "fredor" des de fora d'Espanya pel procés que s'està tirant endavant.

Sacrifici personal

El llibre recull converses entre l'escriptora Teresa Pous i el president de la Generalitat fent un repàs a la vessant més personal i humana de Mas fins a arribar a reflexionar sobre la situació política actual a Catalunya. Mas avalua els costos personals d'haver pres el compromís de liderar el moment polític actual a Catalunya, i conclou que si el procés continua endavant es necessitaran "sacrificis personals". "Jo potser he de ser dels primers de donar exemple en aquest àmbit", afegeix.

En aquest context, explica que "alguna vegada" li ha passat pel cap la temptació de "deixar-ho córrer tot", però li ha durat "pocs segons". "Això vol dir dues coses: una, que m'ha passat pel cap, i dues, que ha durat poc", afegeix. El president argumenta que plegaria en cas que es produïssin dues circumstàncies: per un problema familiar "molt gran" o perquè arriba a la conclusió que s'ha convertit "en un problema més que no pas en la solució per al país". De tota manera, ha deixat clar que mentre es vegi capaç de ser al capdavant del procés, hi serà. 

Sentit d'estat i sentiment de país

La recepta del president davant de la situació política actual és actuar serenament, en positiu i amb absència total de violència, demostrant que el poble català "no té cap ganes de barallar-se amb Espanya". En aquest sentit, ha apel·lat al "sentit d'estat" que implica posar-hi "el cap" i al "sentiment de país" que suposa "posar-hi el cor".

"Si Catalunya vota llibertat, Catalunya serà lliure. Catalunya es vol emancipar dels governs espanyols, però no vol posar fronteres. Estimem els pobles d'Espanya", conclou.

La pressa, la desconfiança respecte al poble

En al·lusió als que aposten per la via de la declaració unilateral, Mas afirma que la pressa en aquest procés significa tenir "una mica de desconfiança" amb els ciutadans. "Hi ha gent que té moltíssima pressa, però en el fons tanta pressa també vol dir una mica de desconfiança respecte a la solidesa del poble català perquè, si realment ens creiem el projecte, l'acabarem tirant endavant", argumenta. Segons Mas, els que creuen que cal anar molt de pressa per no perdre les majories, vol dir que no es creuen el projecte del tot i que estan identificant les "debilitats i les febleses". A més, recorda que tan sols fa 8 mesos que Catalunya ha iniciat el procés polític.

Preguntat sobre l'escenari d'una declaració unilateral d'independència, Mas avisa que el món espera que Catalunya es carregui de raons per poder votar i no espera que prengui una decisió unilateral. A més, afirma que per poder fer una declaració unilateral d'independència es necessita tenir estructures d'estat per poder fer funcionar el país. "L'endemà hauria de trucar al president del govern espanyol i demanar-li per favor que, després d'haver declarat l'independència, ens cobri els impostos, cosa que és l'acte de major dependència que pot fer un país? Això seria un gran ridícul",descriu.

Segons Mas, la declaració unilateral d'independència no s'acceptaria fàcilment però també ha alertat que en cas que s'acabi celebrant una consulta i que "es guanyi bé", l'endemà no seran "flors, roses i el paradís". Llavors, començarà la negociació en l'àmbit internacional, europeu i espanyol per construir un estat català, assenyala el president.

En aquest context, recorda que el pacte amb ERC situa la consulta el 2014, en cas que es donin les condicions per celebrar-la amb "fortalesa" i alerta que si en el moment de la consulta "els altres estan més forts i nosaltres molt dèbils, ho faríem en les pitjors condicions". 

Escepticisme davant d'una oferta del govern espanyol

Sobre el moment que està el procés, Mas admet que "algú pot pensar que una alternativa seria que l'Estat espanyol fes un oferiment a Catalunya de grandíssim nivell" que inclogués l'autonomia fiscal i financera que té el País Basc, el blindatge de l'autogovern, i la sobirania cultural i lingüística. Aquesta seria, segons el president, una "alternativa a valorar". Tot i així, constata que perquè aquesta alternativa existís, l'estat espanyol l'hauria de posar sobre la taula. "Com que no l'ha posat sobre la taula vol dir que no existeix, que no hi ha alternativa possible", conclou.

De fet, el president es mostra "molt escèptic" davant la "capacitat de reacció de l'estat espanyol en el sentit de fer un oferiment atractiu i interessant a Catalunya". En tot cas, referma que si hi hagués una proposta de l'estat espanyol s'hauria de poder votar per veure quina de les dues propostes trien els ciutadans. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#24
Peret fletxa VNG
3 de desembre de 2013, 19.48 h

Estimat Artur:

No tinguis por de la dreta esPPanyola, ja que saps que son com els gossos, lladren molt però no mosseguen.
Quan vas apostar perquè els 2 milions de catalans que vam sortir la diada del 2012, votessin a la dreta catalana envoltat en una senyera, et va sortir el tret per la culata, perquè desprès de molts anys de mentides convergents, i el botifler del Duran donant pel cul, ja no saps per on tirar. Llavors un assessor t'ha dit que facis de víctima del esPPanyolisme mes ranci,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
3 de desembre de 2013, 09.49 h

PRESIDENT, tot el meu suport i anim per aguantar aquet VIA CRUCIS. GRACIES PER LA SEVA DEDICACIO.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
3 de desembre de 2013, 02.46 h

#16 “Mis mentiras en Canal 9″, es el post que ha difundido la periodista Iolanda Marmol, extrabajadora de la radiotelevisión pública valenciana de su paso por allí. Resume perfectamente cómo la derecha utilizó a su antojo este medio como órgano de propaganda dinamitando su prestigio y credibilidad. Por su interés, reproducimos el texto de Iolanda que está teniendo un gran interés en las redes sociales.

Mis mentiras en Canal 9
Recuerdo cuando nos exigían grabar a Eduardo Zaplana d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
2 de desembre de 2013, 23.00 h

Tambe te odiamos els Aturats TU Y RAJOY Baru fer la terrible REFORMA LABORAL a favor del empresari y contra els treballadors Desde que la baru fer el Atur no para de pujar molt no paran de fer eros treballadors al carrer Deus estaben content he despres es normal te odien españoles y Catalanes Artur Mas home eres de Dretes hi de dretes no ja cap sigui bona persona per els treballadors hi pobres . NOS MATAS DE HAMBRE y encima quieres te queramos no home no Quererte ati... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
2 de desembre de 2013, 22.28 h

Tranquil home Artur Mas si ta de fer content tu dire tambe eres odiado aquí a Catalunya si eres un personatge odiat tambe per molts catalans .Uns per que els vas fer Retallades Socials tanca Guarderias publicas , tanca hospitals Tanca serveis de urgencia de nit de molts pobles Tranquil a Catalunya tambiente odiamos per ajudar molt als mes rics hi perjudicar als mes pobres Per retallar en becas de menjador hi fer pasa gana a molts nens HI NO ENS FAS PENA Cuan dius... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
2 de desembre de 2013, 21.26 h

E.R.C. si hi va sola com fam els Politics valents y convencidos de la seva Victoria , podrá demostra a qui volem de President els Catalans EL POBLE CATALÀ si els de C.I.U. que encara tenen PACTES Fets per tot Catalunya amb el P.P. DE VERT I RAJOY . Ho volem a E.R.C. Volem a JUNQUERAS de futur President .. tenen que saber jugar be la partida els Republicans els Independentistes he prou ser el Salva vides de C.I.U. el salva Vides de Artur Mas ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
2 de desembre de 2013, 21.19 h

Lo que els de C.I.U. No diran que tenen POR de anar sols ales Eleccions Europeas per POR a tornar tindra unaltra FORT VOT DE CASTIG Com van tenir a les eleccions Catalanes HI no va ser més gran per que va tenir elsuport de Carretero de Reagrupament elCastig sense carretero fuera sido en Majuscules molt gran EL va ajudar algu que va dir ..: SER INDEPENDENTISTA CATALÀ Y VOTAR A C.I.U. ES SER IDIOTA .. Suposen que Carretero ja deu saber ques no UN GRAN IDIOTA ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
2 de desembre de 2013, 19.41 h

Des de fa unes setmanes es nota que el 7é de cavalleria convergent. mediàtic i opinat per opinar la opinió publicada, escrita, radiofònica i televident, ha posat en marxa tota la tropa per a tal de salvar al soldat "Artur MAS" i a la federació CIU.
La consigna es carregar contra ERC per segons ells, no voler anar plegats a les eleccions europees. quant des de dins mateix de la federació CIU ja fa mesos i dies que es deixen sentir afirmacions gruixudes contraries a anar amb ERC i contra ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
2 de desembre de 2013, 19.08 h

El presidente de la Generalidad ha manifestado -es decir, en este caso, ordenado- a la muy suya TV3 que le prepare una gran aparición en este medio servil para el lunes día 16, al atardecer, en hora de máxima audiencia. Me informan fuentes políticas y otras profesionales.

Esta decisión imperial ha creado un gran ajetreo en aquella cueva mediática. Como si fueran siervos de gleba, en TV3 están preparando un surtido de formatos televisivos, esperando que alguna propuesta plazca al reyezue... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
2 de desembre de 2013, 15.35 h

#9Bejota, otro que a traves del alcohol, llega al " Delirium Tremens "


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.