directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 16:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Franco més viu que mai a Espanya, segons 'The Wall Street Journal'

Pel diari, el "pacte de l'oblit" establert arran de la mort del dictador i la crisi econòmica són les causes de l'auge de grups extremistes

Comentaris 25  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

El rotatiu nord-americà 'The Wall Street Journal' publica aquest dilluns un reportatge sobre l'auge de grups franquistes a l'Estat espanyol. L'article analitza els incidents que s'han registrat els últims mesos, entre els quals figura l'atac al centre cultural Blanquerna la passada Diada, i atribueix aquest increment dels grups extremistes al "pacte de l'oblit" establert després de la mort del dictador i al 50% d'atur juvenil que es registra a l'Estat. L'article fa un repàs a l'evolució d'aquests grups des de la mort de Franco i destaca que és la justícia argentina la que investiga els crims del franquisme en contrast amb la "passivitat" del poder judicial espanyol.
Seguidors del dictador feixista Francisco Franco amb el braç alçat durant l'acte de record per la seva mort
Seguidors del dictador feixista Francisco Franco amb el braç alçat durant l'acte de record per la seva mort
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Espanya "és l'únic país on tu pots ser un demòcrata sense ser antifeixista".

Finalment, el reportatge també parla dels diversos monuments dedicats a Franco que encara avui dia es poden trobar arreu de la geografia espanyola malgrat la llei del 2007 que preveu que aquests siguin retirats. Segons explica el professor de la Universitat Carlos III de Madrid, Rafael Escudero, Espanya "és l'únic país on tu pots ser un demòcrata sense ser antifeixista".

“El pacte de l’oblit”

En el reportatge, titulat 'El llegat de Franco ressona a Espanya", Matt Moffett i David Román afirmen que "el llegat de Francisco Franco ha perdurat en els anys" i alerten del possible esclat de l'extremisme en "un moment de profunda angoixa econòmica". En aquest sentit, apunten com a causes de l'increment dels grups franquistes en els últims anys al "pacte de l'oblit" establert a la mort del dictador i fan referència a la llei d'amnistia aprovada l'any 1977, que protegia els oficials de la dictadura involucrats en crims de guerra durant la guerra civil.

Segons l'article, l'altra causa principal de l'auge d'aquets grups d'extrema dreta és la fràgil situació econòmica que és viu a l'Estat espanyol i l'elevada taxa d'atur. L'article incideix, sobretot, en el més de 50% d'atur que es registra entre els joves.

Esclat violent contra el dret a decidir dels catalans

L'article, publicat la setmana en què es compleixen els 35 anys de la Constitució espanyola, també fa referència als diversos incidents que han tingut lloc en els últims mesos en els que diversos polítics espanyols han publicat fotografies d'ells mateixos amb símbols feixistes o donant la salutació nazi en les xarxes socials. En el mateix sentit, explica l'assalt al centre cultural Blanquerna de Madrid durant la Diada de l'11 de setembre i parla de l'anticatalanisme dels grups d'extrema dreta. Així, afirma que Catalunya va ser "una regió reprimida per Franco" i que, actualment és "la llar d'un moviment polític creixent en recerca de la independència de la resta d'Espanya".
La justícia argentina fa el que l’Espanya del PP i del PSOE no vol fer

'The Wall Street Journal' també es fa ressò de que sigui la justícia argentina la que hagi decidit investigar els crims del franquisme davant de la "passivitat" del poder judicial espanyol que "ha deixat impunes els abusos del règim de Franco en benefici del manteniment de la transició pacífica del país cap a la democràcia".



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#25
4 de desembre de 2013, 12.05 h

Comunicado de la Resistencia :

a los españoles:
desde la Resistencia al invasor español,luchamo s por el reconocimiento del derecho a decidir de todos los pueblos que han pensado en su INDEPENDENCIA,q ue quieren ser libres,que no se sienten españoles,que quieren tener un futuro independiente y sin coacciones por parte del fascismo español del psoe y pp,upyd,etc
iNSTAMOS a los que se consideran españoles,a permitir,a tolerar,con mente abierta,que por fin,los pueblos puedan decidir sobre su... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
4 de desembre de 2013, 02.56 h

#23
#21 “Ja no som al segle XVIII ni vivim en l'era dels reis i els estats nació.” El president dels liberals europeus, sir Graham Watson, va demanar ahir a Espanya que “es desperti” i permeti el referèndum català. Watson, eurodiputat des del 1994, assegura que “no tindria cap problema amb una Catalunya independent dins de la UE”. “Som demòcrates, i si això és el que vol la majoria, és el que ha de passar”, defensa en una entrevista a l'ACN. L'ofensiva de la diplomàcia ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
3 de desembre de 2013, 21.02 h

Durao Barroso, a CiU: la secesión deja a Cataluña fuera de la Unión Europea
¿Y van...? Infinidad de veces se preguntó a la Unión Europea y siempre se obtuvo la misma respuesta. La independencia de Cataluña respecto al resto de España deja a la Comunidad fuera de la UE. Para volver a la Unión se necesitaría una petición del nuevo Estado catalán y "la ratificación de todos los Estados miembros".
Barroso reitera por enésima vez y de forma oficial que la independencia supone quedarse ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Mike fletxa Vall-de-roures (Terol)
3 de desembre de 2013, 17.37 h

#2
#3
#4
#5
#6
#21 Aquest Aragoneses és la conya. No sé pas com pot ser tan fantasiós.

HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA

A la taverna t'han explicat això?

QUANTES TONTERIES SEGUIDES, ETS EL REI DELS PAPANATES, ARAGONESES


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
3 de desembre de 2013, 13.55 h

En 2033 seremos más ricos que los franceses y rozaremos el PIB per cápita alemán
España no volverá crecer al ritmo de antes de la crisis en las próximas dos décadas. Según un informe de PwC, el PIB español acumulará un crecimiento del 42%, por delante de otros países europeos, como Francia o Alemania. Esto supone un ritmo de avance anual de una media del 2%. Frente a este flojo ritmo, la economía china habrá crecido un 180% dentro de dos décadas y EEUU, un 58%.

Este ritmo de crec... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
3 de desembre de 2013, 09.03 h

El feixisme a España es el PP, partit d'EXTREMA DRETA FRANQUISTA-TERRORISTA


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
J.R.S. fletxa Empordà , CATALUNYA, PAÏSOS CATALANS, Europa
3 de desembre de 2013, 08.19 h



M'agrada molt que els anglesos coneguin la persistència d'agressions feixistes i l'existència, ENCARA ! , de monuments franquistes a l'estat espanyol, però que consti que això són menudeses, futeses, comparades amb el nucli de la qüestió.

El que és de veritat important és que l'estat espanyol es regeix per una CONSTITUCIÓ VOTADA SOTA EL XANTATGE DELS PODERS FÀCTICS DEL FRANQUISME, exèrcit,. policia, judicatura, funcionariat, capital i media (per no esmentar l'esglèsia).

També... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17

Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
ETC. & COMPANY fletxa estat esPPanyol = FANFARRONERIA INCOMPETENT, ENGANY, CORRUPCIÓ = simulacre d’estat de dret = paròdia esperpèntica de democràcia
3 de desembre de 2013, 08.11 h



#2 #3 #4 #5 #6 No et fa vergonya escriure una CURSILADA RIDÍCULA tan immensa com aquesta DE "LA VERITAT US FARÀ LLIURES", pobre ignoranteta patoseta? (cal ser aPPanyol per escriure aquestes mariconadetes tronades, cap altre poble d'Europa pot fer el ridícul amb aquesta rotunditat)






Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.