Reding demana a Espanya: “Sentit comú amb Catalunya”
La vicepresidenta de la CE diu que "des del punt de vista constitucional el que volen fer els catalans és molt difícil" però espera una solució
La vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Viviane Reding, ha demanat aquest divendres que "el sentit comú s'imposi a Espanya per resoldre el problema" de Catalunya. En una intervenció des de Vílnius, Lituània, la luxemburguesa ha admès que "des del punt de vista constitucional el que volen fer els catalans és molt difícil". "És veritat, i en aquest punt el govern espanyol té raó, que la constitució espanyola no permet a una regió separar-se", ha dit. Amb tot, Reding ha demanat una solució: "Crec que s'ha de resoldre a Espanya". La vicepresidenta de la CE ha reiterat que si Catalunya s'independitza "no serà automàticament membre de la UE".
Reding li demana a Espanya sentit comú, vol dir poder fer la consulta?L'eurocomissària de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania ha assegurat que "el tema de Catalunya és molt seriós" i que l'ha hagut de "gestionar molt sovint" durant la seva carrera política. Reding ha dit que al Parlament Europeu ha tractat amb la situació de la llengua catalana, que ha dit que és "la llengua materna de vuit milions de persones".
Justament després d'explicar aquesta situació lingüística ha dit, però, que "és veritat, i en aquest punt el govern espanyol té raó, que la constitució espanyola no permet a una regió separar-se". "Aquesta decisió només la pot prendre tota la nació espanyola. Des del punt de vista constitucional, el que volen fer els catalans és un tema molt difícil que crec que s'ha de resoldre ha Espanya", ha precisat.
Un conflicte intern d’un país de la UE afecta al mateix govern d’Europa
La responsable de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania de la Comissió ha repetit el discurs de què la situació catalana és un "afer intern" que ha fet avui també la portaveu Pia Ahrenkilde. "És un tema espanyol, sobre el territori d'Espanya, deixem que els espanyols ho portin", ha indicat.
Viviane Reding també ha volgut repetir que un territori que se separi d'un estat membre quedarà fora de la UE. "Està clar que si Catalunya esdevé independent, no serà automàticament membre de la UE haurà de demanar-ho i anar a través de tot el procediment", ha assegurat Reding, citant el camí que segueixen "Ucraïna i Turquia".
Notícies relacionades
- Malgrat Margallo, Lituània continua a favor del dret a decidir 16.09.2013.
- La diplomàcia espanyola es mobilitza per evitar que Europa es pronunciï sobre la #ViaCatalana 09.09.2013.
- Brussel·les ja demana saber quants eurodiputats tindrà Catalunya 30.10.2012.
- Espanya es desespera, no aconsegueix deixar Catalunya fora de la UE 30.10.2012.
- El govern espanyol pressiona a Europa perquè veti Catalunya 08.10.2012.