directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 03:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Montoro garanteix l’asfixia econòmica de Cataunya

L'Estat no compensarà Catalunya per la suspensió de l'impost autonòmic de dipòsits bancaris al 2013

Comentaris 18  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha comunicat aquest dimecres oficialment al conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, que l'Estat no compensarà Catalunya per la supressió de l'Impost autonòmic de dipòsits bancaris que paguen les entitats, que Catalunya estimava que havia de generar ingressos de poc menys de 800 milions d'euros. En canvi, el ministre s'ha compromès a incloure aquest impost a la reforma fiscal que vol posar en marxa al 2014, malgrat que no ha concretat si les comunitats autònomes el podran cobrar total o parcialment.

Comparteix
   


Etiquetes
Montoro impedeix que cobrem pels dipòsits bancaris, però ell tampoc paga

Mas-Colell ha donat a conèixer la resposta de Montoro als mitjans després de participar al Consell de Política Fiscal i Financera, malgrat que la comunicació oficial ha arribat a la conselleria per escrit al matí. La Generalitat havia demanat que se la compensés pel fet que el Govern va provocar la seva suspensió al desembre de 2012 pocs dies després que la Generalitat l'aprovés. Aleshores el ministre Montoro va recórrer al Tribunal Constitucional, fet que va suposar la paralització immediata del tribut, i després va engegar el seu propi impost estatal amb base zero. 

Espanya ignora el seu propi Tribunal Constitucional per asfixiar econòmicament Catalunya

L'Estat va compensar per aquesta maniobra les tres comunitats que havien engegat l'impost amb anterioritat: Andalusia, Extremadura i Canàries, però no Catalunya i Astúries, que ho havien fet després de l'1 de desembre. Passat un any, i amb una sentència del Tribunal Constitucional avalant la validesa de l'impost autonòmic, el president espanyol, Mariano Rajoy, es va comprometre a "estudiar" aquesta compensació per a Catalunya, però finalment s'ha decantat pel "no".

"La resposta és no"

Ha avançat Mas-Colell, que ha assegurat que la Generalitat "continuarà la discussió" per aconseguir aquesta compensació. "Hi ha base per a litigi legal", ha dit, "però ara per ara la seva interpretació és que no ens correspon". Segons la conselleria, el càlcul dels ingressos per aquest concepte que va fer l'Estat era de 800 euros, una xifra lleugerament superior a la del Govern. 

El ministre, en canvi, ha avançat que en la mesura que el Tribunal Constitucional ha declarat que l'impost de dipòsits bancaris que van posar en marxa les comunitats sí que és constitucional, l'activarà en el marc de la reforma fiscal que vol posar en marxa al 2014. Per tant, ha afirmat Mas-Colell, durant el 2014 es posarà en marxa aquest impost, malgrat que Montoro no ha aclarit si les comunitats autònomes el podran cobrar total o parcialment.

En roda de premsa, Montoro ha explicat que l'impost de dipòsits que posarà en marxa serà "de base estatal" i les comunitats autònomes tindran marge de maniobra. 

Cessió de la recaptació de l'Impost de Patrimoni

Tot plegat s'ha donat a conèixer en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera on s'ha aprovat el traspàs a les comunitats autònomes de l'Impost de Patrimoni, un tribut que la Generalitat ja tenia previst als pressupostos del 2014. "El que s'ha fet avui és una regularització del que tothom entenia que era el cas", ha afirmat. En total són 603 milions d'euros dels què es beneficia principalment Catalunya, el territori que més va recaptar per aquest concepte. 

Amb tot, la decisió del govern espanyol de permetre que els territoris que havien aplicat l'Impost no haguessin de retornat les quantitats que havien captat al 2012, contràriament al que estava estipulat originàriament, ha provocat malestar en aquelles comunitats que van optar per no posar en marxa l'Impost, com és el cas de Madrid. El conseller d'Hisenda madrileny, Enrique Ossorio, ha criticar el "regal" de Montoro a Catalunya i ha demanat un repartiment "per a totes" les comunitats.

El conseller Mas-Colell ha respost a aquestes peticions recordant que mentre Madrid no va activar aquest impost, els ciutadans catalans sí que van fer aquest esforç, i per tant "si una comunitat es queixa de maltractament i no posa aquest impost, té un problema". "Aquest és un impost autonòmic i el que rep la hisenda catalana d'aquest impost és el que paguen els catalans", ha dit, i per tant "el que recapta cada comunitat autònoma és el que paguen els ciutadans de cada comunitat autònoma en funció de la seva normativa".

Amb tot, la mesura no suposa cap canvi en la previsió d'ingressos de la Generalitat. Mas-Colell ha deixat clar que la cessió no té "cap significació" perquè ja estava estipulat que fos així i només s'ha "polit" la qüestió. "El que s'ha oficialitzat avui no té més importància", ha dit. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
RIMMEL, la zorra del disierto fletxa disierto del Sarasa
20 de desembre de 2013, 08.58 h




#16 ANACLETO ARAGONESEH, ijito mio de mi arma, ke ta pasao ke tas güerto asina de loco? Acaso kisas tas tomao otra bes una copita de anís El Mono? Ke no sabeh tu ke a ti er arcoó che te chuve a la cabecha ma diprisa ke loh piojoh y lah linedreh? eing? eing? ke no lo sabeh tu, eing?

Ana, ijito, no pongah tu en redículo el güen nombre de tu família ecribiendo esah SANDESEH, i no me güervas a vevé arcoó en tu puta bida, ijito, ke se te pone muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu mal.

Tu m... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
19 de desembre de 2013, 19.21 h

#16 pobret.
Algu te un valium per a que podem sedar aquest bon home. pobret tros de carn. Tingueu pietat d´ell. No es mala persona, es simplement TONTO.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
19 de desembre de 2013, 18.41 h

En 2033 seremos más ricos que los franceses y rozaremos el PIB per cápita alemán
España no volverá crecer al ritmo de antes de la crisis en las próximas dos décadas. Según un informe de PwC, el PIB español acumulará un crecimiento del 42%, por delante de otros países europeos, como Francia o Alemania. Esto supone un ritmo de avance anual de una media del 2%. Frente a este flojo ritmo, la economía china habrá crecido un 180% dentro de dos décadas y EEUU, un 58%.

Este ritmo de crec... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Jaume fletxa Barcelona
19 de desembre de 2013, 17.27 h

#12, 13. ARAGONESES, EL TONTO MÉS TONTO DEL BLOG.

En comptes de dir bestiesses, CONTESTA d'una vegada totes aquestes preguntes. Ets un covard Aragoneses!

Au! que tens feina:

- la gran corrupció (Gürtel, Bárcenas, Urdangarin, Matas, Fabra, EREs andalussos, UGT, CCOO, etc,...) a España
- la gran malversació de fons a España (id de id),
- les infinites corrupteles polítiques a España,
- el malfuncionament del TC,
- idem de la Monarquía,
- idem del Tribunal Suprem,
- idem d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
sd fletxa zxzx
19 de desembre de 2013, 16.06 h

El conseller Mas-Colell ha respost a aquestes peticions recordant que mentre Madrid no va activar aquest impost, els ciutadans catalans sí que van fer aquest esforç, i per tant "si una comunitat es queixa de maltractament i no posa aquest impost, té un problema". "Aquest és un impost autonòmic i el que rep la hisenda catalana d'aquest impost és el que paguen els catalans", ha dit, i per tant "el que recapta cada comunitat autònoma és el que paguen els ciutadans de cada comunitat autòno... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
19 de desembre de 2013, 13.06 h

#7
España cierra su última emisión de deuda colocando los bonos a cinco años más baratos desde 2005.
El Tesoro Público ha captado en su última subasta de deuda del año 2.541 millones de euros en bonos a cinco y diez años, emisión que ha seguido la tónica de los últimos meses y se ha realizado con un menor interés que en anteriores ocasiones.
Y MIENTRAS TANTO LA DEUDA PUBLICA DE LA REGION CATALANA NO LA ACEPTA NADIE Y ESPAÑA HA TENIDO QUE PRESTARLES DINERO PARA PAGAR LOS INTERESE... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 19
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
19 de desembre de 2013, 13.06 h

#7
España cierra su última emisión de deuda colocando los bonos a cinco años más baratos desde 2005.
El Tesoro Público ha captado en su última subasta de deuda del año 2.541 millones de euros en bonos a cinco y diez años, emisión que ha seguido la tónica de los últimos meses y se ha realizado con un menor interés que en anteriores ocasiones.
Y MIENTRAS TANTO LA DEUDA PUBLICA DE LA REGION CATALANA NO LA ACEPTA NADIE Y ESPAÑA HA TENIDO QUE PRESTARLES DINERO PARA PAGAR LOS INTERESE... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 20
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
eli fletxa sabadell
19 de desembre de 2013, 11.30 h

Que obrin els ulls, que Europa no vol una España sense Catalunya aixo es el que passa , que la majoria de les autonomies son deficitaries de llarg i aixo no els interessa. Que mirin Extremadura quin deficit real te, i Andalussia que? i aixi podriem seguir fins a Madid


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
jcc fletxa bcn
19 de desembre de 2013, 10.34 h

El plantejaments de tots els governs espanyols és aquest: creure que no cal fer res pel mantenir i fer créixer el teixit econòmic de català.
El futur dels catalans passa per tenir una situació econòmica en condicions i això només és possible si tenim una economia endreçada i que ha de portar a que Europa ens vegi com un país econòmicament atractiu i per a forçar Espanya, però per això cal l’esforç dels catalans.
L’argument catastrofista i de la por dels partidaris de la uni... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
jcc fletxa bcn
19 de desembre de 2013, 10.34 h

El plantejaments de tots els governs espanyols és aquest: creure que no cal fer res pel mantenir i fer créixer el teixit econòmic de català.
El futur dels catalans passa per tenir una situació econòmica en condicions i això només és possible si tenim una economia endreçada i que ha de portar a que Europa ens vegi com un país econòmicament atractiu i per a forçar Espanya, però per això cal l’esforç dels catalans.
L’argument catastrofista i de la por dels partidaris de la uni... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.