directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 16:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Tecnologia doble fletxa

El submarí català ICTINEU 3 fa la seva primera immersió

El projecte entra a l'aigua després de 10 anys de feina i en les properes setmanes es provarà a mar obert

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

El submarí ICTINEU 3 ha entrat a l'aigua per primera vegada. Ho ha fet a la depuradora de Sant Feliu de Llobregat després de deu anys de feina per part dels seus fabricants, que hi han invertit uns 3 milions d'euros. Aquesta prova ha servit per comprovar que tots els seus sistemes funcionen sota l'aigua i el següent pas serà fer el test en aigues obertes al mar. El submarí pot baixar fins a 1.200 metres de profunditat i té una autonomia de 10 hores. Quan l'aparell ja tingui totes les certificacions els seus impulsors li hauran de "buscar feina". La directora d'operacions d'Ictineu, Carme Parareda, ha detallat que volen donar-li un ús científic, per a investigadors, centre oceanogràfics i arqueòlegs.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
El submarí català ICTINEU 3 ha passat amb èxit la seva primera prova dins l'aigua. Ho ha fet aquest dijous, a la piscina d'aigua regenerada de la depuradora de Sant Feliu de Llobregat, la ciutat on els seus ideadors disposen de la nau on l'han fabricat. Han estat nou anys i mig de feina que, finalment, han vist recompensat en superar aquest test. "Després de penes i molta feina és molt important veure funcionar" l'ICTINEU 3, ha expressat Pere Forès, director d'Ictineu Submarins. 

L'ICTINEU 3 -que agafa el nom per continuar la saga dels Ictineus I i II que Narcís Monturiol va enginyar al segle XIX- ha tingut un cost de més de 2 milions i mig d'euros, aconseguits entre inversors, micromecenatge i aportacions públiques. L'aparell pot arribar a submergir-se fins a 1.200 metres de profunditat, té capacitat per a 3 passatgers i una autonomia de 10 hores de bateria que li permeten funcionar a la màxima capacitat. 

La directora d'operacions d'Ictineu, Carme Parareda, ha explicat que l'aparell té "tres sistemes d'emergència i evacuació" i que, en cas que passés qualsevol imprevist, podria arribar a aguantar 4 dies sota l'aigua. Pere Forès ha detallat que aquest dijous l'única cosa que s'hi ha fet ha estat "posar el submarí a l'aigua, estabilitzar-lo, comprovar que puja i baixa, hem arribat fins al fons i hem sortit". 

D'aquesta manera s'ha pogut comprovar el funcionament correcte dels sistemes d'accionament mecànic, el sistema elèctric, el sistema hidràulic i de potència i la propulsió. Les proves de pressió es van fer en un laboratori fa unes setmanes.

Un submarí per a la ciència

El proper pas de l'ICTINEU 3 serà submergir-se al mar, que ho farà durant el mes de gener, per acabar de validar que està absolutament preparar per fer les sortides que se li demanin. Parareda ha comentat que ara els tocarà "buscar feina" per l'aparell. La seva intenció és "aconseguir clients del sector de la ciència, com centres oceanogràfics o arqueòlegs", i ha dit que ja hi ha possibles clients, que no ha revelat. 

"Estem en contacte amb centres de recerca del fons marí i arqueologia d'arreu del món", ha dit la directora d'operacions de la companyia. No en va, l'ICTINEU 3 també pot servir per al turisme, ja que també ofereixen sortides a la Costa Brava. 

Aquest submarí ha estat reconegut com a projecte de R+D+I per les diferents administracions catalanes i estatals. També a nivell internacional el submarí ha rebut elogis en els més prestigiosos congressos de tecnologia submarina, com el nord-americà Underwater Intervention, així com el reconeixement d'organitzacions del sector de primer nivell, com és el cas del centre francès IFREMER, que ha mostrat interès en les prestacions del pioner sistema de bateries d'ió-liti-polímer desenvolupat per Ictineu Submarins. Aquestes bateries pesen quatre vegades menys que les habituals en aquests aparells, segons ha dit Pere Forès, un fet que agilitza el pes de l'ICTINEU 3.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
Olivier fletxa Paris
11 de febrer de 2015, 22.08 h

Wouah ! Un submarino catala. Impresionante. Félicitations


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Jaume Cusó fletxa Barcelona
20 de desembre de 2013, 17.53 h

Felicitats a l'empresa que ha construït aquest submarí.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
RIMMEL, la zorra del disierto fletxa disierto del Sarasa
20 de desembre de 2013, 07.45 h



.
#1 Ninñiooooooooooo . . . otra bes etas tu cong eso de la pena y del hasco ? ? ? Chia cuando erah tu pekinñio te daba pena i hasco aber de limpial-leh la chorra a mih clienteh cong la parangana i la tohaya.

Aluigo cuando chia tubiste diesisai anñio, te daba pena y hasco ke tu nuebo papá (asina yamabais toos loh ermanoh a Mariano Morales, un criente que plimero se encoñió con mi chichi y aluego cong tu culete) desia ke cuando tu nuebo papá te "mimava" de akeyia manera, eng er catr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
20 de desembre de 2013, 07.37 h



El susmarino ePPanyol que se unde pero no frota, NO ÉS DENGUNA PIFIA, es ke se iso asina pa ke pratuye pol rio mansanares, ke como muuuuuuuuuu plofundo no es, no ase farta que flote.



Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10

Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Ermessenda de Solsona fletxa Sant Llorenç de Morunys
19 de desembre de 2013, 21.01 h

#3
Escoltim senyor llest, sap que passa, que tenim un idioma molt ric, igual que ho és també l´espanyol, ara bé a Catalunya podem surar però també podem flotar, senyor llest, s´hauria d´informar bé.
Si us plau no sigui patètic, perquè si l´hem de corregir a vostè, no acabarem mai més.


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Ermessenda de Solsona fletxa Sant Llorenç de Morunys
19 de desembre de 2013, 20.57 h

Felicitats a l´empresa, per posar-nos a la vanguarda mundial dels instruments i equips de navegació científica.


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
B.Urleta fletxa estat esPPanyol = FANFARRONERIA INCOMPETENT, ENGANY, CORRUPCIÓ = simulacre d’estat de dret = paròdia esperpèntica de democràcia
19 de desembre de 2013, 20.35 h




#5 Sisplau, NOOOOOOOOOOOO ! ! ! ANACLETO ARAGONESES, "HUMOR" (?) CASTELLÀ NOOOOOOOO ! ! !

Mira que n'hi ha de coses que foten malament aquesta GENTUSSA, però tan i tan pèssimament com l'humor, no n'hi ha gaires.

Els castellans es pensen que l'humor és l'ASTRACANADA CANTIMFLEICA, xarona, "xabacana" que diuen ells.

Abans que un "Çacudit" (?) castellà, prefereixo veure 5minuts de corrida de toros o fins i tot una cançó sencera de la Pantoja, QUE JA ÉS DIR.

ANACLETO ARAGONESES, EL... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
19 de desembre de 2013, 20.31 h

#5 maniobres militars entre les 2 neurones que tens al cap. No se sap com acabaran, segurament es dispararan i moriran les dues.


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
19 de desembre de 2013, 20.14 h

Programadas maniobras navales de la Armada Andorrana y la Armada de Aragon Oriental en la depuradora de aguas fecales de Pont de Suert.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 25
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.