directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 00:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Satasnar i Llucivert, els dimonis dels pastorets de Moià

Moià innova i transforma la representació clàssica de Nadal en una sàtira política al voltant de la consulta de la mà de l’humorista Quim Vila

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

(ACN).- La clàssica representació de Nadal, 'Els Pastorets', tindrà una adaptació singular a Moià (Bages) i es convertirà en una sàtira política que pren la convocatòria de la consulta sobiranista com a nus argumental. Els pastorets Lluquet i Rovelló seran l'Esquerret i el Converjó, que es queden adormits el dia que s'ha de fer pública la data i la pregunta de la consulta. Els antagonistes s'encarnen en els personatges de Lluciwert i Satasnar, interpretat per l'alcalde i diputat d'ERC al Parlament, Dionís Guiteras. "Esperàvem l'anunci de la pregunta a finals de desembre i em van fúmer l'argument una mica enlaire", ha bromejat l'autor de l'obra, l'humorista Quim Vila. L'espectacle s'estrenarà el dia de Nadal. 

A la dreta el diputat d’ERC i alcalde de Moià, Dionís Guiteras en el paper de
A la dreta el diputat d’ERC i alcalde de Moià, Dionís Guiteras en el paper de "Satasnar"

Comparteix
   


Etiquetes
L'humorista de Moià Quim Vila ha assignat a cada personatge de Josep Maria Folch i Torres "un de l'actualitat política catalana" en l'obra 'Els Pastorets o l'Adveniment del referèndum il·legal'. "Cada personatge representa un dels partits que crec que són transcendentals en l'escenari polític actual", ha explicat Vila a l'ACN. Al costat de l'Esquerret i el Converjó, surten a l'escenari el Lluciwert i el Satasnar, que són interpretats respectivament pel mateix autor de l'obra i per l'alcalde de Moià, Dinonís Guiteras, que se sent còmode amb el paper de diable que li van adjudicar després del càsting: "Fa molts anys que faig teatre i no té res a veure el paper que interpretes amb la realitat".

Els personatges secundaris també han estat caracteritzats per l'actualitat política. El Tercevies, "un polític de les comarques de Ponent que postula la tercera via", assenyala l'autor de l'obra. "Un tal Pere molt indecís, que no sap si està aquí o està allà; la Inícia, un sector molt concret; la Cupcepció, que és la mare del Getsè, que en l'obra es diu Tretzè, perquè qui l'interpreta és de Cal Tretze de Moià i és un número que porta mala sort. És un farmacèutic que l'han desnonat i que a sobre no li paguen les factures", ha avançat Vila. Completa la selecció de personatges l'Àngel, que introdueix a l'obra la figura de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

La idea de personalitzar el clàssic de Nadal va sorgir a les postres d'un sopar, fa encara no dos mesos, quan els amics van reptar Vila a crear uns Pastorets inspirats en l'actualitat política. "Vaig escriure 50 folis en tres dies i vaig convocar un càsting d'urgència durant un tast de vins", explica. Per escriure l'obra, aquest humorista de Moià es va comprar el llibre de Josep Maria Folch i Torres, però no el va haver de consultar gaire: "Com molta gent, em sé quasi bé 'Els Pastorets' de memòria".

Els pastorets protagonistes d'aquesta reconversió singular de l'obra es queden adormits després d'un dinar, el mateix dia de l'anunci de la pregunta i la data de la consulta, i somien en els obstacles que Satasnar i Lluciwert els posen per anar a votar. Tot i que l'anunci sobre la consulta abans del que s'havia previst li va destarotar una mica l'argument, Vila apunta que "els Pastorets són com 'Titànic' o 'La Passió segons Sant Mateu'. Ja en saps el final: perden els dimonis i guanyen els pastorets".

Agafar perspectiva a través de l'humor

Vila subratlla que l'obra té "molt humor, conya i càrrega antropològica. Intento retratar des del meu punt de vista cada tendència política i la seva manera de sentir la catalanitat". L'espectacle també conté "una reivindicació del dret a vot", apunta Joan Soler, que a l'obra és el Converjó. "És una altra manera d'agafar perspectiva. El país viu un moment transcendental i l'obra mostra que, tot i aquesta importància, també se'n pot fer humor", afirma Guiteras. "Ara sí que ens duem bé els 'Esquerrets' i els 'Converjons'. En una altra època ja ho veurem, però ara ens hem d'amarrar l'un a l'altre", opinen Soler i Enric Casacuberta, l'Esquerret.

L'obra, dirigida per Jordi Guinart, s'estrenarà aquest dimecres, dia de Nadal, a l'Esplai de Moià amb dues funcions programades; la primera, a les 9 del vespre, i l'altra, a les 11 de la nit. Vila ha apuntat, però, que la idea és poder fer més actuacions en altres localitats catalanes. "Diuen que els Pastorets es poden representar fins a la Candelera", ha destacat l'humorista.
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
BOBADELLA fletxa TERRA DE LLIBERTAT
23 de desembre de 2013, 19.46 h

Gabriela Bravo, portaveu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), va negar ahir que la convocatòria d’un referèndum sobre la independència de Catalunya sigui cap delicte.
Després que els portaveus del PP hagin amenaçat reiteradament a la Generalitat, i especialment al president, Artur Mas, amb tot tipus d’accions legals fins a la inhabilitació i la mateixa intervenció de l’autonomia.
El ministre de Justícia, Jose Maria Gallardón, en una entrevista a La Sexta inclús va ar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4

Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ermessenda de Solsona fletxa Sant Llorenç de Morunys
23 de desembre de 2013, 16.35 h

L´humor intel.ligent, és de Pobles sans i que saben el que volen.
Espero que aquells que gaudiu de la conya d´aquests Pastorets, us ho passeu molt i molt bé.
Asnar - diàvolo + Vert - chulito.
La caracterització és d´allò més encertada. De fet són el que són, uns màfies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
23 de desembre de 2013, 16.21 h

https://www.youtube.com/watch?v=RtF2djy6U-s

Ens deien que no podíem, que estava prohibit, que no ens deixarien, que érem pocs, però la veritat és que estem fent el somni realitat.

Via Catalana: "Catalonia should have the right to vote."


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
23 de desembre de 2013, 14.49 h

Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest poble

- Declarem que en una societat democràtica, a diferència d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.