directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 10:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El conservador David Cameron guanya les eleccions al Regne Unit

En surt un parlament sense majories

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El partit conservador de David Cameron és el guanyador de les eleccions britàniques, però encara és incert si el tory serà el nou primer ministre. El recompte de vots i l'adjudiació d'escons encara continua (seguiu l'evolució de l'escrutini), i cada cop sembla més probable que Cameron es quedi a pocs seients de la majoria. En aquest escenari, Gordon Brown –que podria obtenir un dels pitjors resultats de la història del laborisme- tindrà prioritat per formar govern, ja que és el primer ministre en funcions. Brown podria intentar un govern de coalició amb els liberal demòcrates de Nick Clegg, tot i que segons les primeres enquestes, hi ha una possibilitat que entre tots dues forces tampoc sumin majoria.
david cameron
Comparteix
   


Etiquetes
A hores d'ara els conservadors tenen adjudicats 289 escons, els laboristes, 249, i els liberals, 51. S'han d'adjudicar els 650 seients que té la cambra dels comuns. La majoria està fixada als 326.

El debat al Regne Unit es concentra ara en si el primer ministre britànic en funcions, Gordon Brown, hauria de dimitir per la derrota i deixar que sigui David Cameron qui intenti formar un govern de coalició o en minoria. Cameron ja ha assegurat aquesta matinada que els laboristes 'han perdut el mandat per governar', i tot i que ha defensat la necesssitat d'un 'canvi de lideratge', ha evitat autoproclamar-se el guanyador. Tant amb l'ajuda dels unionistes nord-irlandesos o liberal demòcrates, com en un eventual govern en minoria, Cameron tindria el repte de convèncer els britànics de l'estabilitat del seu executiu en un moment d'extrema preocupació econòmica al país.

Per la seva banda, Gordon Brown ha assegurat que és el seu 'deure' formar un govern 'fort i estable capaç de liderar el Regne Unit'. Brown ha defensat la necessitat d'estabilitat per fomentar la recuperació econòmica, i ha afirmat que cal una reforma del sistema polític. De fet, la reforma del sistema electoral –una de les prioritats dels liberal demòcrates- podria convertir-se en un dels temes estrella de les negociacions si finalment Brown opta per intentar formar un govern de coalició. El dubte és ara si Brown cedirà a les pressions mediàtiques i d'alguns sectors conservadors, que consideren que la seva derrota serà massa humiliant perquè pugui considerar-se un candidat legítim pel 10 de Downing Street.

El liberal demòcrata Nick Clegg s'ha desinflat aquesta nit quasi amb tanta intensitat com amb la que va irrompre a la campanya. Clegg podria fins i tot aconseguir menys diputats dels que va rebre el seu predecessor en les darreres eleccions del 2005. Amb tot, el balanç de poders el col·loca en una situació estratègica i dóna al seu partit un poder enorme per decidir el color –o colors- del nou executiu del Regne Unit.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.