directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 00:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

La Coordinadora inicia el procés per a presentar una Iniciativa Popular per convocar un referèndum nacional d'independència

L'informe jurídic conclou que Catalunya 'pot promoure legalment' el referèndum si es planteja com a reforma constitucional

Comentaris 22  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

La Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència ha donat aquest divendres el tret de sortida del procés per a la convocatòria d'un referèndum nacional sobre la independència de Catalunya per la via de la Iniciativa Popular (IP) prevista en la nova Llei de Consultes Populars. Uriel Bertran, en nom de la Coordinadora, ha fet una crida a la societat civil perquè constitueixi una comissió promotora 'àmplia i plural' que presenti la IP al Parlament de Catalunya en aquesta legislatura. El procés està avalat per l'informe (pdf) elaborat pel jurista Alfons López Tena que conclou de forma clara que 'Catalunya pot legalment promoure un referèndum per iniciativa popular sobre la independència de Catalunya si es planteja com a reforma constitucional'. Així es podria mantenir la pregunta que s'està fent a les consultes només afegint un text introductori per plantejar a la ciutadania 'Per tal que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per fer efectiva la voluntat popular, ¿Està d'acord que la Nació Catalana esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?'. Una pregunta que, tècnicament, la Mesa no podria rebutjar i que si s'aconsegueixen recollir les 220.000 signatures necessàries, portaria inexorablement el debat polític sobre la convocatòria del referèndum al ple del Parlament.
L'informe jurídic sosté que la convocatòria d'un referèndum sobre la independència de Catalunya compleix els cinc requisits plantejats a la Llei de Consultes Populars per via de Referèndum: que sigui una qüestió política de transcendència especial per a la ciutadania, que no sigui matèria tributària o pressupostària, que no vagi en contra de les facultats que la Constitució i l'Estatut reconeixen a les institucions de la Generalitat i que estigui en l'àmbit de les competències de la Generalitat. Segons López Tena, aquest darrer punt que és el 'punt clau', queda superat pel fet que d'una banda Catalunya té dret a l'autodeterminació i que la Generalitat té competències per promoure reformes constitucionals.

Una proposta que la Mesa del Parlament no pot rebutjar
López Tena ha explicat que, a diferència de les Iniciatives Legislatives Populars (ILP) sobre la independència de Catalunya presentades i rebutjades per la Mesa del Parlament, en aquest cas la IP no podria ser 'tècnicament' rebutjada. La Mesa del Parlament avalua si tècnicament pot admetre a tràmit les propostes, cosa que no podia fer en el cas de la ILP perquè era necessari que la matèria sobre la qual tractava fos una competència legislativa de la Generalitat. En canvi, en el cas de la IP amb la Llei de Consultes només cal que la Generalitat tingui capacitat de proposar i no també legislar sobre l'assumpte en qüestió. Així, segons l'informe, la Mesa no tindria arguments tècnics per tombar la Iniciativa Popular ja que la Generalitat de Catalunya té competències per proposar una reforma constitucional i el debat es traslladaria a l'àmbit polític quan -després de la recollida de signatures- el tràmit arribés al Parlament i obligués els partits a posicionar-se a favor o en contra no de la independència sinó de convocar o no un referèndum.

Una vegada conegut el dictamen Uriel Bertran, responsable de la Coordinadora, ha fet una crida a la societat civil catalana i a les Comissions Organitzadores Locals a constituir una Comissió Promotora 'àmplia i plural' que presenti la Iniciativa Popular sobre la Independència al Parlament de Catalunya. En aquest sentit s'ha apuntat que la potència i la quantitat de les persones que formin la Comissió Promotora, així com el volum de signatures per sobre del mínim exigible per a que la IP prosperi, donaran força al projecte i 'interpel·laran' directament els representants polítics al Parlament. Bertran ha afegit que 'El referèndum és la resposta del poble català al menyspreu de l’Estat espanyol i del  Tribunal Constitucional espanyol cap a Catalunya i el següent pas per a les persones que han organitzat les consultes d'Arenys, del 13D, 28F i 25A'.
 
Uriel Bertran també ha subratllat que l’expressió 'Per tal que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per fer efectiva la voluntat popular' que recull la pregunta és una expressió eminentment política i que és possible, si el Sí guanya en el referèndum, i si hi ha una majoria parlamentària disposada a fer-ho, proclamar la independència en exercici del dret a l’autodeterminació, tal i com ho va fer el Parlament kosovar en el seu dia.

Full de ruta
  • 1. Des d’avui mateix s’enviarà el dictamen i la pregunta a totes les entitats de la societat civil, a personalitats i a totes les Comissions Organitzadores Locals que han organitzat o que estan organitzant la Consulta sobre la Independència.
  • 2. Es fa  una crida a tota la societat catalana perquè es constitueixi en els propers dies una Comissió Promotora àmplia i plural que presenti la Iniciativa Popular al Parlament de Catalunya en aquesta legislatura.
  • 3. Una vegada presentada, la mesa del Parlament haurà de decidir si l’admet a tràmit (només ha de valorar si s’ajusta a la Llei de Consultes Populars, l’admissió a tràmit no és una decisió política sinó tècnica).
  • 4. Des del moment que s’admeti a tràmit, la mesa del Parlament haurà d’entregar a la Comissió Promotora els plecs amb els fulls de signatures. Encara que el Parlament es dissolgui per la convocatòria de les eleccions la recollida de signatures continuarà.
  • 5. S’han de recollir unes 220.000 signatures (3% de la població) en el termini de sis mesos (ampliables a vuit). S’aprofitarà la Consulta de Barcelona per fer una gran recollida de signatures.
  • 6. Una vegada es presenten les signatures al Parlament i s’autentifiquen, el Parlament de Catalunya ha de convocar un Ple per tal de votar (es necessita majoria absoluta) la convocatòria del referèndum. Aquest Ple se celebraria en la propera legislatura.
  • 7. Finalment, l’Estat ha de decidir si l’autoritza o no el referèndum. En el cas que no ho faci la Coordinadora creu que s’obrirà un conflicte polític internacional. 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#22
atlasac fletxa Vila-real
9 de maig de 2010, 10.23 h

El que es necessita es guarir els ulls la boca i els oids, quina mania la del vostre cervell de sempre contar amb la messeta REHOSTIA OBLIDEU-VOS D´UNA PUNYETERA VEGADA, jo ja he VOTAT per la INDEPENDENCIA 3 vegades sense demanar permís a ningú, clar que els xiquets necessiten el PERMIS de son pare i l´ESCLAU del seu AMO...PROU!!! majoria absoluta i ja està!!.NO ENS VINGUEU AMB ESCUSES!!!!!. si, si, si les vaques volaren.......PROU!!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
capsigrany fletxa riumors
8 de maig de 2010, 19.34 h

cal impulsar una IP al maxim d'unitària per guannyar el dret a la consulta, fer la consulta ja es una altra cosa. O us penseu que serà tan fàcil.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Moltse fletxa BCN
8 de maig de 2010, 19.14 h

#15 No és veritat. Els quebequesos ja han dit que si no estan segurs de guanyar no el tornaran a convocar pq crea frustració. A veure si aprenem. Les consultes com les estem fent, ja està bé pq així podem interpretar els resultats i utilitzar-los per crear comnsciència i mantenir la flama. Però una derrota forta com la que patiríem ens enfonsaria per molts anys.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
8 de maig de 2010, 18.20 h

#17 el partit ja existeix i es diu ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA. Només cal sumar.si i treballar.hi plegats per aconseguir els objectius comuns que de segur defensem tant tu com jo i molts milers mes de ciutadans i ciutadanes de la nostra nació.
Cal aprofitar el que ja tenim, millorar.lo i ampliar les seves opcions presents i futures sumant.nos.hi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
ARA, ERC fletxa TORNAREM A VÈNCER !
8 de maig de 2010, 18.15 h

Quant l'independentisme a anat mínimament unit a unes eleccions va treure 23 diputats i diputades. Si hi som capaços d'anar.hi junts podrem fer fora per a sempre mes als partits unionistes i per damunt de tot farem fora a la SOCIOVERGÈNCIA que tan de mal ha fet, fa i continuarà fent si no ho evitem. Fem un vot massiu als partís independentistes. Jo sumo al costa d'ERC el projecte de TOT el mon independentista per a moltes raons. Entre les moltes raons que si poden esgrimir o donar, ni han u... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
8 de maig de 2010, 10.57 h

No enganyem més a la gent. Serà el tercep IP fracassat. La solució es oblidar.nos de personalismes i fer un partit fort per entrar en condicions al Parlament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Pasbort fletxa Vila-real
8 de maig de 2010, 10.50 h

Aquest REFERENDUM ja existeix, és VOTAR REAGRUPAMENT això de "divide y vencerás" crec que no cola ja.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
8 de maig de 2010, 08.47 h

#10 A ningú li agrada perdre, però no crec que fos humiliant i es trencaria una barrera. El Quebec ho ha probat diverses vegades i ho tornarà a probar quan hagi passat el temps que estipula la llei. Només a base d'insistència arribarem a aconseguir-ho. Ànim, el premi s'ho val. Visca Catalunya!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Rosa d'Abril fletxa Barcelona
8 de maig de 2010, 08.09 h

#5 Felicitats pel blog.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
8 de maig de 2010, 01.54 h

Aquí la clau del tema és que gràcies a una llei feta per ERC i per cert rebutjada per CIU, Catalunya segons un destacat militant de CIU, podria fer un referendum.

I despres ERC baixa a les enquestes i CIU puja...


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.