directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 17:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La nova normativa estatal del foc no impedeix les festes populars a Catalunya, segons el govern espanyol

La Generalitat podrà marcar excepcions de caràcter tradicional, cultural o religiós

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

L'aplicació a l'Estat espanyol de la directiva europea del foc no impedirà la celebració de correfocs i festes populars a Catalunya, segons el govern espanyol. Així consta a la referència del Reial Decret aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres, que especifica que la nova normativa 'garanteix que la seguretat dels participants no impedeixi les manifestacions associades a la pirotècnia vinculades a la cultura del foc'. El decret deixa a mans de les Comunitats Autònomes qüestions polèmiques de la norma europea com la limitació de l'edat dels participants a les festes del foc, que amenaçava la Patum infantil, i estableix criteris flexibles sobre la distància obligada entre el públic i els coets, que feia perillar els correfocs.
patum de berga
Comparteix
   


Etiquetes
La Directiva 2007/23 de la Comissió Europea, que l'Estat havia d'aplicar durant el 2010, regula la fabricació, emmagatzematge i ús professional o recreatiu del material pirotècnic, i la seva aplicació literal podria afectar revetlles, correfocs, diables infantils o balls de diables parlats, perquè imposa limitacions importants en les distàncies de seguretat i en l’edat dels usuaris.

No obstant això, la pròpia Directiva preveu a la seva introducció que hi poden haver excepcions que la Generalitat podrà aprofitar per garantir que aquest tipus de festes es puguin continuar celebrant. El Ministeri permet que la Generalitat marqui les festes singulars que es poden considerar com a excepcions de caràcter tradicional, cultural o religiós a què fa referència la pròpia Directiva.

Segons el govern espanyol, a l'hora de redactar la nova normativa 's'ha tingut especial cura perquè les exigències legals no entorpeixin ni obstaculitzin determinades celebracions tradicionals populars i festes religioses i culturals arrelades'. La nova normativa, apunta el Ministeri d'Indústria, 'garanteix que la seguretat dels participants no impedeixi manifestacions associades a la pirotècnia vinculades a la cultura del foc'.

Edats mínimes
Alguns dels punts conflictius de la normativa europea és que obliga a mantenir una distància mínima de quinze metres entre producte pirotècnic i públic, fet que impossibilita activitats com els correfocs. L'altra condició és que es prohibeix l'ús de pirotècnica als menors de dotze anys, aspecte que posa en seriós risc esdeveniments com la Patum infantil, entre d'altres.

La norma espanyola estableix unes edats mínimes dels consumidors que van dels dotze als divuit anys. No obstant això, 'i a la vista que la venda i posada a disposició d'aquests articles està íntimament lligada a les costums i les tradicions culturals', s'estableix que les Comunitats Autònomes, en ús de les seves competències sobre cultura i espectacles públics, 'podran rebaixar les edats mínimes per a l'ús dels artificis de pirotècnia en determinats casos i en llocs i horaris concrets per als focs artificials que s'utilitzin durant les seves festes'.

Distàncies
Pel que fa a les distàncies, el document estableix una separació mínima entre els artefactes pirotècnics i el públic que s'incrementa segons la potència dels coets. L'escala va des d'un metre als de menys potència a 15 en els de més. No obstant, la directiva estipula que 'si procedeix' pot ser inferior, de manera que manté la porta oberta a la celebració, per exemple, de correfocs.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
8 de maig de 2010, 22.12 h

#7 La foto del Puigcercós ja l'has vista bé? Lli queda de puta mare la bandera de l'Español. Igual que la Roja i la del Madrid, perquè tots sabem que no hi ha perico que no es corri veient al Madrid i a España. Pregunta per Ripoll i veuràs el que et diuen del vostre Putxi. Aquí està l'enllaç per si no el tenies:
http://www.google.es/imgres?imgurl=http://media.e-noticies.com/gal/img/20091020/pericospuigmal_316.jpg&im



Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Quim. fletxa PPCC.
8 de maig de 2010, 21.52 h

#6
Tu i els teus convergents i unionistes sí que feu de periquitos de la política que dieu que sou nacionalistes catalans quan no sou més que uns regionalistes de segona, que per alguna cosa la directiva del espanyol és perica o pepera.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
8 de maig de 2010, 18.20 h

#5 No, jo no necessito infiltrar-me enlloc, pq el Vendrell en persona em va reconéixer que el seu objectiu seria sempre fer Tripartis , fins a destruir CiU. ASquesta és la seva màxima prioritat. Catalunya se li enrefot un ou. Per``o com voleu que votem un paio com el Puigcercós que és periquito. Sí, sí, periquito que a Ripoll ho sap tothom. Però bé que s'amga i que ni la TV3 ni els mitjans ho diuen, pq seria una vergonya que el líder d'ERC, fos simpatitzant del club que durant la dicta... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
ARA, ERC fletxa TORNAREM A VÈNCER !
8 de maig de 2010, 17.52 h

#4 NO seràs TU el operari..?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
ERC = PSOE fletxa Barcelona
8 de maig de 2010, 16.35 h

Filtracions de Calàbria. Un operari que estava reparant la cisterna del w.c -de tant com la fan anar, de cagats que estan- va pasar desapercebut a Vendrel·letti mentre recomanava a un becari que que anés buscant feina pq tenien molt magre sumar altra vegada Tripartit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
MORENA de la serrra fletxa FORA LA SOCIOVERGÈNCIA
8 de maig de 2010, 13.11 h

per a sempre mes, Convergència PP i PSC a la FOGUERA...........


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Quim. fletxa PPCC.
8 de maig de 2010, 09.20 h

Espanyols i botiflers=Ciu , Psc-psoe i pp, a la foguera.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Rosa d'Abril fletxa Barcelona
8 de maig de 2010, 08.04 h

Espanyols i botiflers a la foguera!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.