directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 16:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas apel•la a defensar l'autogovern com "els herois" de 1714 però amb vots, democràcia i mobilització

El president de la Generalitat reclama "la plena necessitat" de commemorar dates històriques i recuperar "fortaleses" per construir el futur de Catalunya

Comentaris 21  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

Lleida (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet una crida a defensar l'autogovern de Catalunya com van fer "els herois" de 1714. Ara bé, si les armes d'aleshores van ser "fusells i baionetes", els catalans d'avui fan servir "vots, democràcia i mobilització" per "defensar exactament el mateix"; és a dir, "constitucions, drets, llibertats i la voluntat de Catalunya de governar-se a si mateixa". En inaugurar el Tricentenari a la Seu Vella, el president ha dit que els catalans tenen "el dret" "i la plena necessitat" de commemorar les dates rellevants de la història. "Mirar pel retrovisor", repassar la història i recuperar-ne les "fortaleses" per "mirar endavant, pensant en el futur col·lectiu". 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que els catalans de 1714 i els de 2014 defensen "exactament el mateix". Encara que, per "mètodes diferents", uns i altres lluiten per "la voluntat de governar-se a si mateixos". Els "herois" de 1714 ho van fer amb els fusells i les baionetes com a armes i els catalans d'avui ho fan amb "els vots, la democràcia i la mobilització de la població", una arma "molt poderosa de les societats democràtiques", ha afirmat.

En el tret de sortida dels actes del Tricentenari 1714-2014, a la Seu Vella de Lleida, el president ha afirmat que Catalunya, "conscient de la història, fidel a les arrels i orgullós de la identitat, és perfectament capaç d'obrir horitzons i amb la força de la mobilització i la força determinant i decisiva dels vots recuperar plenament aquelles llibertats que tantes vegades han intentat arrabassar".

Durant el seu discurs -després del de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i del de l'actriu Montserrat Carulla-, Mas ha assegurat que, 300 anys després que Catalunya caigués davant l'exèrcit borbònic, els catalans defensen "la dignitat d'un poble que ha sabut sobreviure desafiant estats poderosos". Ha reiterat el perfil europeista de Catalunya i ha assegurat que ara el país vol ser "conegut i reconegut".

"Dret  i necessitat de commemorar"

El president de la Generalitat ha afirmat que, com "tota nació", Catalunya té "dret a commemorar" i "plena necessitat" de fer-ho per "mirar endavant". "Quan hem de fer ruta, hem de mirar endavant però sense oblidar que amb el retrovisor hem de saber què ha passat enrere nostre, una mirada al passat per mirar les fortaleses del passat i per construir el futur", ha afegit el president.

Una de les fortaleses històriques de Catalunya, ha detallat, haver creat un país modern, també econòmicament i en recerca, però amb la capacitat d'haver integrat "milions de persones" que "paradoxalment a ulls d'alguns" ara reclamen el dret a decidir el futur col·lectiu.

El discurs del president Mas ha donat per inaugurat els actes de commemoració del Tricentenari de 1714-2014. S'ha fet a la Seu Vella de Lleida, un temple que va ser convertir en caserna. "Tot un símbol", ha dit Mas, tal com també ho és la Ciutadella, que es va crear com a caserna per reprimir Barcelona i que ara és "el temple de la democràcia" de Catalunya. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#21
Synera fletxa Barcelona
12 de gener de 2014, 23.34 h

Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest poble

- Declarem que en una societat democràtica, a diferència d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Fedor fletxa Bcn
12 de gener de 2014, 16.37 h

#19 Mira'l, l'ignorant més ignorant de tots, més ignorant que el mateix aragoneses, i s'atreveix a parlar d'història, el podrit desgraciat. Bejota ets pitjor que l'aBEJOTA Maia, aquella que era abans que l'aBEJOTA azteca


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
bejota fletxa bcn
12 de gener de 2014, 13.00 h



SR. MAS: DEIXI L'HISTORIA PERQUE NO EN SAP GAIRE.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18

Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Guiu fletxa Lleida
12 de gener de 2014, 11.59 h

És evident que l´Aragoneses ja té el cervell fet malbé. Si no vols res més, et posarem al CONTENIDOR MARRÓ (per a reciclar bé. El que no sé és si faràs gaire servei. Més aviat seria per a no embrutar més...) ENVÀS, ON VAS, PUNT CAT !! !!!!!!!!!!*!!!!!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
12 de gener de 2014, 11.13 h

#15

Noi, no es un riu, es la descarga del W.C


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Berret fletxa Amposta
12 de gener de 2014, 09.42 h

No es un riu, es un tsunami.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Guiu fletxa Lleida
12 de gener de 2014, 09.06 h

Aragoneses, desperta´t i toca de peus a terra. T´estàs ofegant i encara t´en rius ? Quan te´n donis compte ja no tindràs remei.... Ah, és clar, NO SAPS NEDAR I AIXÒ TEU JA ÉS PRODUCTE DE LA DESESPERACIÓ !!!! Si és així ho tens fotut... Quan netegem el desguás et trobarem irrecuperable.... Si vols reposar a españistán, digau ara que pots.... !!!!*!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
B.Urleta fletxa estat espanyol = INCOMPETÈNCIA, FANFARRONERIA BARATA, PARÒDIA D'ESTAT DE DRET, FRANQUISME DISSIMULAT, GOVERNS DE FARSANTS ANTIDEMÒCRATES
12 de gener de 2014, 08.51 h



A mesura que la gent es vagi fent més culta i intel.ligent (cosa que a Espanya tardarà uns desenis) els pobles canari, andalús, gallec, asturià i potser murcià, comprendran quant els perjudica seguir estant dins aquesta ABERRACIÓ que és l'estat espanyols al servei de Castella, i engegaran a fer punyetes l'estat, reclamant la seva independència.

El destí d'aquesta PARÒDIA D'ESTAT que és l'actual Espanya, esclatarà com una magrana madura quan cau a terra.

La "culpa" (=la causa) ha... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
B.Urleta fletxa estat espanyol = INCOMPETÈNCIA, FANFARRONERIA BARATA, PARÒDIA D'ESTAT DE DRET, FRANQUISME DISSIMULAT, GOVERNS DE FARSANTS ANTIDEMÒCRATES
12 de gener de 2014, 08.40 h



#11 I tu , Anacleto Aragoneses, el PALETO CATETO ANALFABETO QUE NO SE LAVA DESDE HACE MESES, DEUS SER LA TASSA DEL WC, LA QUE REP TOTA LA MERDA A LA CARA, OI?

huah huAH HUAH HUUAAH HHUUUAAAHH HHHUUUUAAAAHHH ! ! ! !

(aquest pobre xicot, tan malalt d'histèria i de paranoia, sempre surt rebent i sempre ens torna a visitar. Sense ell la vida seria massa monòtona)



Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.