directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 11:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El domini d’Espanya sobre la llengua castellana, en vies d’extinció

Tot i que Espanya a prou feines representa un 10% de la comunitat lingüística castellana al món, imposa el seu domini sobre l’imperi perdut, ara però l’imperi de la “Ñ” comença a desmembrar-se

Comentaris 48  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

L’actual crisi institucional i econòmica del regne d’Espanya ha donat impuls als arguments de prestigiosos lingüistes sud-americans, que estan fent forat en països com Argentina i Mèxic, que consideren que “l’español panhispánic” és una llengua inexistent, i que institucions com l’Instituto Cervantes, la RAE i les seves sucursals als països sud-americans, serveixen per justificar la supervivència d’una suposada mancomunitat postcolonial basada en la llengua espanyola, i que estan orientades a servir els interessos comercials i diplomàtics d’Espanya. En aquest sentit, la llei de llengües d’Aragó, que diferencia el LAPAO del català, s’ha vist com un referent a l’altra banda de l’Atlàntic.
Mario Vargas en el Congres de La Llengua espanyola a Panamà l’octubre de l’any passat
Mario Vargas en el Congres de La Llengua espanyola a Panamà l’octubre de l’any passat

Comparteix
   


Etiquetes
Espanya busca convertir l’idioma espanyol en un dels principals atributs de la marca Espanya.
 
El valor polític i comercial del castellà és indubtable d’aquí que un dels objectius de l’estat espanyol sigui vincular la imatge d’Espanya al concepte globalitzador de la llengua espanyola i convertir la llengua de prop de 450 milions de persones en un símbol de la marca Espanya. D'aquí l'interés de reforçar i continuar la tasca de l’Associación de Academias de la Lengua Española, una mena de sucursals de la Real Academia Española creades el segle XIX per a reconquerir alguna cosa de l’imperi perdut, i ara encaminades, sobretot, a permetre acaparar el mercat dels països de parla castellana. El problema és que aquesta estratègia contrasta amb els objectius dels països sud-americans que comencen a ensenyar les ungles.
 
Sota el lema “Unitat en la diversitat” s’amaga l’imperialisme lingüístic espanyol
 
La RAE, fundada per Felip V el 1713, actua d’autoritat normativa que vetlla per la unitat de la llengua espanyola des de fa tres-cents anys i lluny de rebaixar el seu tarannà imperialista lingüístic, l’ha reforçat enfortint la xarxa d'acadèmies en el territori americà, establint les Cimeres Iberoamericanes de la llengua -presidides pel monarca espanyol-, per intentar crear una imatge d'unitat panhispànica més enllà de les diferències existents. I amb la creació de l'Institut Cervantes, associat al Ministeri d'Exteriors, es reforçava, a més, l’estratègia de la comercialització de l'idioma. Ara tot aquest imperi de poder lingüístic corre el risc de desmuntar-se.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#48
NOVAABC fletxa IGUALADA
15 de gener de 2014, 10.29 h

#43 tantos años con ejpaña en la UE ya se empiezan a contagiar... de todas formas lo que alli son casos singulares, aqui lo singular son las obras bien presupuestadas... esto... aqui no hay ninguna!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
NOVAABC fletxa IGUALADA
15 de gener de 2014, 10.23 h

#41 SI, y la religion catolica es mayoritaria en Ejpaña!!! no te lo crees ni tu, lo que se habla en muchos paises latinos ya no es castellano, pero interesa falsear las cifras para mantener suenciones y preponderancia cultural.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
NOVAABC fletxa IGUALADA
15 de gener de 2014, 10.14 h

#39 Cando comence a desarrollar la hiotesis todos con quienes la compartia me miraban raro... ahora ya hay paises sudamericanos que estan reibindicando su propia lengua derivada del castellano! y si se decantan por su lengua autoctona (prehispanica) ya no te digo.
Nota: a pesar de que va a fabor de nuestras tesis independentistas, me niego a denominar al casrtellano, "ESPAÑOL": mientras formemos parte el catalan es tan español como el castellano (y el euskera o el gallego), si quieren cambiar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
B.Urleta fletxa estat esPPanyol = FANFARRONERIA INCOMPETENT, ENGANY, CORRUPCIÓ = simulacre d’estat de dret = paròdia esperpèntica de democràcia
14 de gener de 2014, 08.20 h



#43 CLETOOOOOO, ANACLETO ARAGONESEEEES: ja sé que tu no coneixes el significat de l'expressió COHERÈNCIA LÒGICA, però et sembla NORMAL o ANORMAL, en una notícia sobre LINGÜÍSTICA HISPANOAMERICANA, venir tu i, ridículament i casposa, insertar-hi un comentari sobre ECONOMIA ALEMANA ! ! ! ! ! !

Et sembla que no entendrem que ESTÀS MALAMENT DEL CAP ?

Tu mateix, ves fent CRETINADES CANTIMFLEIQUES com aquesta, però després NO ESPERIS SER RESPECTAT COM UNA PERSONA NORMAL.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
M.Artell fletxa estat esPPanyol = FANFARRONERIA INCOMPETENT, ENGANY, CORRUPCIÓ = simulacre d’estat de dret = paròdia esperpèntica de democràcia
14 de gener de 2014, 08.12 h



#41 Tu ets un gran ignorant, oi, pija pijota? Deixem de fer política, dius, idiota? que no és fer política obligar els catalans a estudiar una llengua que no es la seva com el CASTELLÀ ? Eing, cretí? no és fer política que un català a Catalunya hagi de ser TRADUIT al castellà en molts JUDICIS on el jutge NO ÉS DEL PAÍS NI EN CONEIX LA LLENGUA I ELS COSTUMS?

Tot això no és política, PIJOTA IGNORANTA? EING? NO ÉS POLÍTICA, PALLÚS ANALFABET?

Serà desgraciat l'ignorantàs a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
13 de gener de 2014, 20.50 h

#Marca Alemania.Alemania también despilfarra
Retrasos y sobrecostes en aeropuertos, óperas y estaciones no siempre útiles. La Filarmónica del Elba, en Hamburgo, debía abrir en 2010 y sigue en obras con un coste que ha pasado de 77 millones a 789.
En voz baja, casi en susurro, el alcalde de Berlín, Klaus Wowereit, lo ha dicho: el nuevo aeropuerto de Berlín-Brandemburgo tampoco se inaugurará en el 2014. Han sido tantas las alteraciones del acontecimiento y tantos los incrementos en la eva... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 24
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
Violant fletxa St. Cugat
13 de gener de 2014, 20.14 h

A Sudamèrica, la proximitat amb el Nord, fa que el castellà que es parla cada vegada tingui més referents anglesos que espanyols i si d'una cosa estic segura és que amb l'esdevenir del temps, acabaran sent idiomes diferents. Bolivià, veneçolà... Vaig viure a Veneçuela els anys 6o's i tota paraula nova ja venia de l'anglès, a banda que havia d'anar amb molta cura, perquè les expressions castellanes tenen allì un significat totalment diferent.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
bejota fletxa bcn
13 de gener de 2014, 19.49 h



LA LLENGUA CASTELLANA, ÉS LA TERCERA MÉS PARLADA DEL MÓN (MÉS 500 MILIONS).DEIXEM DE FE POLÍTICA AMB LES LLENGÜES PER QUE LA MÉS PETITA SORTIRÁ PERDEN.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
Synera fletxa Barcelona
13 de gener de 2014, 18.11 h

Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest poble

- Declarem que en una societat democràtica, a diferència d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
13 de gener de 2014, 15.32 h

#36 Muy bueno, me saco el sombrero


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.