Londres fa servir Rajoy d’espantall independentista a Escòcia
El ministre d'Afers Europeus, David Lidington, diu que Rajoy ha fet "afirmacions molt clares" sobre les conseqüències de la independència en el marc europeu
(ACN).- El ministre d'Afers Europeus del govern britànic, David Lidington, ha assegurat aquest dijous en una entrevista a la televisió anglesa que "alguns països amb moviments secessionistes" com Espanya podrien vetar l'ingrés d'una Escòcia independent a la Unió Europea. "La gent arreu d'Europa també tindrà preocupacions democràtiques pròpies. Hi haurà països que tenen moviments secessionistes que els faran ser més cautelosos a l'hora de donar llum verda", ha defensat Lidington. Segons el ministre, és "poc creïble" que els escocesos puguin negociar l'adhesió entre un vot pel 'sí', el setembre del 2014, i la declaració oficial d'independència, que preveuen pel maig del 2016.
El discurs de la por amb el plus Rajoy
Preguntat sobre si Espanya vetaria l'entrada d'Escòcia, el ministre britànic d'Afers Europeus ha dit que això "se li ha de demanar a la gent del govern espanyol". "Però no hi ha dubte que la veritat és que necessites unanimitat de la resta del Regne Unit i de tots els altres 27 estats membres perquè una Escòcia independent entri a la UE", ha assenyalat el ministre.
"M'he assegut a la taula a Brussel·les mentre hem parlat de l'adhesió de Croàcia, ara parlem de Montenegro i Sèrbia. Són discussions complicades i fins ara cada adhesió ha durat anys, a vegades molts anys, no mesos", ha assegurat David Lidington.
El ministre conservador, que representa un govern que aposta per celebrar un referèndum sobre la permanència britànica a la UE, ha defensat que d'acord amb la seva experiència la intenció estipulada al Llibre Blanc de la Independència escocès -que preveu negociar l'adhesió entre el vot pel sí i la declaració oficial- és "un pla molt poc creïble".
Lidington ha argumentat a l'entrevista que les negociacions serien "complicades" perquè cal "unanimitat de cada un dels països de la UE, no només en principi, sinó pels detalls". El ministre ha afegit que "tot i que Escòcia ja ha implementat la llei de la UE com a part del Regne Unit, hauria de tenir la unanimitat dels 28 amb tots els detalls resolts, com les fronteres, l'euro, els drets de pesca o el pressupost".
L'entrevista de David Lidington arriba el dia abans que el ministre d'Afers Exteriors, William Hague, presenti a Glasgow, a Escòcia, un nou informe del govern britànic en contra de la independència. El text se centra en la influència internacional del Regne Unit com a potència mundial, i avisa que amb la independència els escocesos estarien en una situació més vulnerable.