“L’afer intern” a la premsa internacional
La pressió de l’estat espanyol contra el procés sobiranista de Catalunya fracassa als mitjans de comunicació internacionals, de res serveixen els 210 folis de Margallo.
L’estat espanyol sap com utilitzar el seu cos diplomàtic per pressionar cancelleries i fer creure al món que el procés català és un afer estrictament intern, però fer que la premsa internacional miri cap una altra banda davant la batalla contra la democràcia, és gairebé impossible i avui s’ha demostrat. Poques hores després de la històrica votació al Parlament la premsa internacional es fa ressò de la votació a favor de demanar la competència a Madrid per convocar referèndums. La democràci ano té aturador.
Espanya ja albira la derrotaEl govern espanyol no sap com aturar l’interés de la premsa internacional per una pugna a Europa entre democràcia i immobilisme on l'excutiu espanyol hi té les de perdre i malgrat haver alliçonat els corresponsals dels grans mitjans internacionals, que beuen de les fonts informatives de Madrid, el procés català, amb una de les mobilitzacions socials més important dins una Europa desmobilitzada, no passa inadvertida.
Quatre mostres:
The New York Times: Catalonia Votes to Ask Spain for Secession Ballot
The Wall Street Journal: Catalonia Parliament Asks Spain for Power to Hold Referendum
Le Figaro: Catalogne: le parlement pour un référendum
The Guardian: Catalonia votes to ask Madrid for secession referendum
El francès 'Le Figaro' assegura que el parlament de Catalunya ha votat a favor d'organitzar un referèndum d'independència i ha enviat una petició al Congrés. El diari assenyala que Rajoy "ja ha fet saber que no acceptarà l'organització de la consulta, argumentant que és contrària a la constitució". El rotatiu francès afegeix que una "gran majoria dels catalans volen que Madrid els permeti pronunciar-se sobre el seu futur" tot i que "no estiguin necessàriament a favor de la independència".
El diari britànic 'The Guardian' publica un teletip d'AP que assegura que la votació d'aquest dijous és una "fita després d'anys de protestes massives dels catalans, que estan profundament orgullosos de la seva cultura i llengua". La informació publicada pel rotatiu adverteix, però, que la votació és "simbòlica". "Catalunya pot demanar permís a Espanya per fer un referèndum d'independència, però Madrid encara té el poder de dir 'no', i és gairebé segur que ho farà", explica.
El teletip, que també publica el diari nord-americà 'The New York Times' o l'irlandès 'The Independent', assegura que la Unió Europea "estarà mirant d'aprop" els desenvolupaments a Catalunya perquè també hi ha un referèndum a Escòcia i altres moviments secessionistes al continent. "La temporada europea de fervor separatista va començar el dijous amb els diputats catalans votant a favor de demanar el dret de fer un referèndum d'independència d'Espanya", diu la peça publicada per 'The New York Times'.
L'agència Reuters també informa de la votació, i assegura en el seu teletip que els politics catalans es preparen "per una batalla amb l'implacable govern central", de qui destaca que està "oposat" a la consulta. Reuters assegura que la petició del referèndum és "un repte" pel president espanyol, Mariano Rajoy, que s'hi oposarà per "raons constitucionals".
L'agència internacional de notícies assegura que hi ha moltes "incerteses" sobre el futur d'una Catalunya independent en el marc de la Unió Europea però afegeix que els polítics catalans "confien que les tradicions democràtiques d'Europa permetrien que es reescrivissin les normes per respectar l'autodeterminació si els catalans demostressin en una votació que volen tenir el seu propi país".