directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 22:40 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Mas a la BBC: "No es pot aturar un moviment democràtic i pacífic com aquest"

El president català assegura a la televisió britànica que "no es podrà convèncer als catalans que no tenen el dret a votar"

Comentaris 44  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 25 vots )
carregant Carregant

Londres (ACN).- El president de Catalunya, Artur Mas, assegura en una entrevista a la BBC que no es pot "aturar un moviment democràtic i pacífic" com l'iniciat pels catalans per celebrar un referèndum d'independència. La cadena britànica analitza en un reportatge d'Alan Little la situació a Catalunya, i la compara amb Escòcia. "No es podrà convèncer als catalans que no tenen el dret a votar", defensa el president de la Generalitat, que admet que li agradaria que el govern espanyoles actués "amb la mateixa mentalitat" que el britànic i permetés un referèndum. "El nostre objectiu és assolir un acord, però la diferència és que a Espanya el govern central diu que no tenim el dret a votar", remarca.
© @acn


Entrevista president Mas a la BBC
Entrevista president Mas a la BBC

Comparteix
   


Etiquetes
'Perquè els catalans independentistes envegen Escòcia?

Aquest és el títol del reportatge  cita el poble de Sant Pere de Torelló, que es va convertir en el primer en declarar-se territori català lliure. "És un rebuig simbòlic a l'herència espanyola a favor d'una identitat catalana explícita", assegura el reportatge de la BBC, que destaca la presència d'estelades i senyeres als balcons. La BBC assegura que hi ha hagut "un creixement dramàtic del suport a la independència catalana en els últims anys", i cita la manifestació de la Diada del 2012. "Les enquestes freqüentment situen el suport a la separació d'Espanya a més del 50%", destaca la cadena britànica. 

Reportatge i entrevista el president Mas

El periodista Alan Little entrevista durant el reportatge el president de la Generalitat, Artur Mas, que assegura que vol fer un referèndum d'independència el novembre. "Espanya, però, ha dit que la decisió és il·legal i que el referèndum no es farà", remarca la BBC. "No és il·legal. El govern espanyol diu que els nostres plans són il·legals, però no és veritat. Hem identificat cinc marcs legals diferents per organitzar i fer la consulta", assegura Mas. La televisió britànica admet que la situació té un "marcat contrast amb la d'Escòcia", on es va arribar a un acord "sobre el moment de la votació i la pregunta". 

"Això és una gran diferència, i marca la diferència", defensa el president català. Mas creu que amb la seva actitud el govern britànic està intentant que "Escòcia no marxi". "Mentre que el govern espanyol està intentant garantir que Catalunya no pugui marxar", explica. 

El Regne Unit a favor de la democràcia i Espanya a impedir la democràcia

"El govern britànic i la campanya anti-independència 'Better Together' han dit que respectar el resultat del referèndum", assenyala el reportatge de la BBC. "Tenim una mica d'enveja del que està passant al Regne Unit", explica Artur Mas al reporter de la BBC. Mas assegura que li agradaria treballar amb polítics que tinguessin "la mentalitat britànica". "Si tens una nació, Escòcia o Catalunya, i una gran majoria de la població d'aquesta nació està demanant fer un referèndum, democràcia real, què has de fer? T'has d'asseure a la taula i assolir un acord, i permetre a la gent votar. Aquesta és la via britànica. I m'agradaria que Espanya fes exactament igual, tingués la mateixa mentalitat", admet Mas. Amb tot, el president de la Generalitat assegura que està "bastant segur" que "al final el govern espanyol reaccionarà d'alguna manera". 

"Però Espanya no és el Regne Unit i Catalunya no és Escòcia"

El reporter de la BBC afegeix que tot i que tenen una població similar, Catalunya és "la regió més rica i econòmicament productiva" de l'Estat espanyol i hi aporta "molt més del seu percentatge de població" en impostos. En canvi, diu, a Escòcia els percentatges d'aportació econòmica i població són "similars". El reportatge afirma que la diferència entre el que els catalans paguen i reben de l'Estat espanyol "ha disparat el suport per la independència". 

La BBC també argumenta que una altra diferència "clau" entre Escòcia i Catalunya és que mentre a Edimburg el suport per la independència ha estat "sòlid en el 30% durant dècades", a Barcelona ha pujat "des de l'inici de la crisi econòmica". "Això porta alguns anti-independentistes a dir que el creixement actual és efímer, una anomalia, una resposta a curt termini a la crisi econòmica, però que podria tenir conseqüències a llarg termini", diu la BBC. 

El PP hi surt amenaçant: "Podríem suspendre l'autonomia de Catalunya"

El reportatge assegura que "tres quartes parts de la població" a Catalunya volen votar en un referèndum però que també hi ha "una minoria que vol que Espanya actuï per evitar que se celebri". La BBC entrevista al diputat del PP Fernando Sánchez Costa, que assegura que el govern espanyol té "moltes opcions" per frenar la consulta. 

"Esperem que no calgui arribar fins aquí, però per exemple podríem suspendre l'autonomia de Catalunya", defensa el diputat popular. "La nostra constitució espanyola ens dóna les eines per fer-ho. No seria necessari suspendre el parlament català. A Irlanda del Nord va passar quelcom similar fa uns anys. Algunes competències es van retirar temporalment. Això podria passar a Catalunya", alerta Sánchez Costa en declaracions a la BBC. 

La cadena britànica assegura que "molts a Catalunya creuen que fer això només impulsaria encara més la independència" i que "Artur Mas diu que tiraria endavant igualment". "Deixi'm recordar-li", diu Mas a la BBC, "que vam celebrar eleccions democràtics l'any passat". "Les promeses electorals eren molt clares, i la gent ens va escollir perquè volien el dret a decidir. Hem de complir la nostra promesa i fer una consulta", remarca el president de la Generalitat. 

"I si Espanya la bloqueja?", Convocarem eleccions que es convertiran en un referèndum

Pregunta el periodista de la BBC. "Llavors convocarem noves eleccions, com a molt tard el 2016, i les eleccions es convertiran en un referèndum", defensa Mas. "Com es pot convèncer els catalans que no tenen el dret a votar? És difícil aturar un moviment democràtic i pacífic com aquest", assenyala el president.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#44
23 de gener de 2014, 17.47 h

#42 Calla, pesat, tu només dius tonteries analfabetes i mentides ridícules


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
FREEDOM FOR CATALONIA fletxa ......................................
20 de gener de 2014, 14.54 h

http://www.youtube.com/watch?v=ZkA5HLQizwE

Ningú defensa una causa que desconeix, expliquem-nos al món, difonguem els nostre missatge!

És important que ens GUANYEM el suport de la opinió pública internacional per a GUANYAR la independència!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
bejota fletxa bcn
20 de gener de 2014, 13.11 h



SR. MAS: PERÒ ,CAL DIR LA VERITAT I NO DIR MENTIDES I FALSETATS DIA RERA DIA.LA GENT ,MERIX RESPECTE.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
20 de gener de 2014, 13.04 h

LOS CATALANES ESTÁIS ACABADOS ,NO TENÉIS CREDIBILIDAD MÁS ALLÁ DE LA TIERRA DE LA BUTIFARRA,NO OS ECHA CUENTA NI EL VATICANO,JA,JA,...ESTAIS A LA COLA DEL MUNDO,SOIS PEOR QUE HAITÍ,ESTAIS LLAMADOS A LA DERROTA ,ESTAIS ACABADOS,Y SI SEGUIS CON VUESTRAS CARAJOTADAS,VAMOS A ENTRAR POR LA DIAGONAL Y LES CORTS,Y VAMOS A TIRAR A CAÑONAZOS TODOS LOS EDIFICIOS,NO VAIS A QUEDAR NI UNO,OS VAMOS A EJECUTAR EN EL SITIO,JA,JA,...Y SI QUEDA ALGUNO,AL CAMPO DE CONCENTRACION,A TRABAJAR,QUE NO TENEIS NI ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
pasbort fletxa Vila-real
20 de gener de 2014, 10.31 h

Anem a vore, seria honest que en Ecspanya es fés un REFERENDUM a vore a quí han de degollar als MORENOS o als ROSSOS? ho dic per a ixe del braç.....


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
maria fletxa bcn
20 de gener de 2014, 09.51 h

#35 alea jacta est


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
20 de gener de 2014, 09.45 h

Es diu 'sovint'. No 'freqüentment'
-el president diu... No 'assegura'
-un creixement sobtat. No 'dramàtic'
-esmenta la manifestació. No 'cita'
--que Escòcia se'n vagi. No 'marxi'
-seure a taula. No 'asseure a la taula'
-que el referèndum tingui lloc. No 'se celebri'
-molta gent. No 'molts'
-ens van elegir / triar. No 'escollir'


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
Synera fletxa Batcelona
20 de gener de 2014, 01.14 h

Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest poble

- Declarem que en una societat democràtica, a diferència d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
Synera fletxa Barcelona
20 de gener de 2014, 01.04 h

Compareu aquest President amb els espanyols. Trobeu alguna diferència?:

http://www.vilaweb.cat/noticia/4167943/20140119/artur-mas-bbc-pot-aturar-moviment-democratic-pacific.html via @vilaweb


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
Synera fletxa Barcelona
20 de gener de 2014, 01.02 h

El poble mai, absolutament mai, ha perdut. La història, agradi o no, és la història del poble amb nom de rei o república. Cap revolució al mon, amb sang o sense, l'ha perdut. I estem al segle XXI, a la UE, a la OTAN i amb el que es cobsidera grans democràcies occidentals! Alia acta est.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.