directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 11:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Pelegrí (UDC) s’adona que la tercera via és la ruïna

"L'Estat desvirtua la PAC, compromet la competitivitat del sector i menysprea el desenvolupament rural", afirma el conseller.

Comentaris 21  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha denunciat aquest divendres la voluntat recentralitzadora de l'Estat pel que fa a la Política Agrària Comuna europea, la PAC. Segons Pelegrí, l'Estat "atempta contra les nostres competències exclusives a través de la reducció brutal de les aportacions que hauria de fer als plans de desenvolupament rural autonòmics". Segons ha dit, en el conjunt d'Espanya suposen una pèrdua de més de 1.000 milions d'euros i, en el de Catalunya, més de 140 milions. El conseller ha expressat el malestar del Govern i del sector davant un model que "desvirtua la proposta que va aprovar Brussel·les".

Comparteix
   


Etiquetes
Deixar l’agricultura catalana en mans del ministre Cañete és un suïcidi 

"Nosaltres defensàvem que d'acord a l'estructura política de l'Estat Espanyol, i el marc competencial de moltes CCAA, es procedís a un atorgament dels imports autonòmics i que després, cada govern autonòmic fes el seu propi model de regionalització en base a la seva realitat agronòmica, que són molt diferents segons els territoris".

Però segons Pelegrí el ministre Cañete es va mostrar inflexible pel que fa a que cada comunitat pogués tenir una política agrària pròpia. En lloc d'això, ha afegit Pelegrí, s'ha creat un model centralitzat "que només pretén eliminar la capacitat de les comunitats de decidir les seves polítiques". Això, segons el conseller, "confirma la voluntat de l'Estat de negar la diversitat sense adonar-se que al capdavall el que compromet és la competitivitat del sector".

El conseller ha manifestat que "estem d'acord i considerem la definició d'agricultor actiu com un pas endavant perquè les ajudes vaguin a les persones o societats que tenen una activitat agrària significativa. Ens preocupa, però, que per controlar-ho es vulgui anar cap un registre de caire estatal sense respectar els ja existents en algunes comunitats.

Pel que fa al tema d'agricultura activa, es considera que efectivament elimina alguns supòsits en que es cobrava en virtut de una realitat històrica quan ara ja no tenien activitat agrària. També s'ha regulat millor el tema de pastures exigint una activitat ramadera mínima i en tot cas fer tasques de conservació.

Espoli de l’agricultura catalana

Però en el tema de regionalització, Pelegrí ha estat contundent: "va ser un cas flagrant de manca de transparència doncs es va aprovar un rang d'entre 22 i 24 estrats sense tenir cap altre criteri que un informe verbal sobre la seva conveniència. Una decisió discrecional i totalment unilateral, sense dades ni xifres contrastades. Hi vam estar en contra per la manca de informació, i també perquè en funció de les dades d'altres models que sí teníem, consideràvem en 20 estrats era més que suficient, i també perquè independentment del nombre de estrats els imports varien molt en funció del intervals que s'apliquin i sobre els quals el Ministeri tampoc van informar".

Pel que fa als ajuts acoblats, estan concebuts com aquells imports destinats a compensar les deficiències del model de regionalització i/o a ajudar a sectors que presentin dificultats. Al ésser aquesta una reforma basada en la disponibilitat d'hectàrees de superfície agrària, tal com ha vingut denunciant reiteradament Catalunya, tota la ramaderia en surt perjudicada, fet que explica que en la darrera Conferencia sectorial es decidís esgotar el topall màxim que es pot dedicar a aquest apartat, que es del 13%. Des de Catalunya es varem demanar que es fessin ja ara alguns suplements en alguns sectors com el vacu d'engreix i fruita seca. Es va denegar la proposta, i els sobrants (fins el 15%) es repartiran el 2016.

Pelegrí ha destacat també que si bé és cert que a petició de Catalunya es va recollir un ajut pels fruits de closca amb una dotació de 14 milions d'euros, els imports són absolutament insuficients, i tot i que l'Estat es va comprometre a endegar un nou pla d'ajut estatal pel sector, no ho va voler fer constar en l'acord de la Conferència sectorial aduint que això no era realment un tema PAC sinó d'actuació de l'Estat; però a petició del conseller Pelegrí es va haver de fer constar en acta de la sessió per tal que constés per escrit aquest compromís de paraula del ministre.

El conseller també ha denunciat la retallada "brutal" de les aportacions de l'Estat. Tant en el grup de treball d'alt nivell que es va crear per estudiar el nou repartiment de fons Feader com en l'opinió majoritària de la Conferència, calia un repartiment objectiu reparant el repartiment "injust" del període anterior. Si bé l'assignació decidida "era millor que en el període anterior", només reparava la situació "parcialment" i de manera desigual entre comunitats. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#21
Paco Pi fletxa Barcelona
27 de gener de 2014, 01.20 h

#18 Per què vols que no ens independitzem? Què hi guanyes, tu? Ets un babau que es creu la premsa falsària espanyola? Ets més espanyol que España? Realment, el PP té sort de comptar amb tu -i amb d'altres com tu- per a treure aquestes majories absolutes, només pròpies de paisos a penes creients en si mateixos.
(Ara, amb el cor (si hi entens, d'això) a la mà: és por, el que preteneu fer?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
27 de gener de 2014, 00.11 h


#18

El DRET A L'AUTODETERMINACIÓ DELS POBLES VA SER RECOLLIT EN LA CARTA DE LES NACIONS UNIDES DE 1951

LA DECLARACIÓ DELS DRETS HUMANS DE LES NACIONS UNIDES DE 1970 TORNA A RECONÈIXER AQUEST DRET

FINALMENT, EN 1976 ENTRA EN VIGOR EL PACTE INTERNACIONAL DELS DRETS CIVILS I POLÍTICS QUE HA ESTAT RATIFICAT PER 160 ESTATS.

Entre d'altres, cal esmentar els següents paràgrafs:

" Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació. En virtut d'aquest dret determinen lliurement el seu estatut ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Pere fletxa Sant Feliu de Guixols
26 de gener de 2014, 22.59 h

#18 com diuen pel meu poble ets un tros d´ase


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
26 de gener de 2014, 21.37 h

DICCIONARIO LAPAO - ESPAÑOL


DRET A DECIDIR : Sabiendo que NINGUN país europeo tiene en su legislación el
derecho de autodeterminación, se han inventado el eufemismo
“del dret a decidir”. Es decir, todos y cada uno de nosotros,
podemos decidir, si pagamos o no impuestos, si la ley de la
gravedad no es ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Pere fletxa Sant Feliu de Guixols
26 de gener de 2014, 19.34 h

#16 ets tontet, tontorron


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
26 de gener de 2014, 15.23 h

EL AMO DEL DIRECTE, EL ASALTAPISCINAS PUIG, CONDENADO POR EL TRIBUNAL SUPREMO POR LLAMAR NAZI (no a si mismo que seria lo lógico) SINO A AIR BERLIN.
El ex diputado de ERC tendrá que pagar 30.000 euros a la compañía aérea, cuyo logotipo asimiló a la esvástica, por "una intromisión ilegítima al honor y a la imagen de la empresa" alemana, "un país donde existe una especial.
La Sala de lo Civil del Tribunal Supremo ha ratificado la condena contra el ex diputado de ERC Joan Puig por haber... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Pere fletxa Sant Feliu de Guixols
26 de gener de 2014, 13.31 h

#14 HECHO: ets mes inutil que una roda quadrada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
26 de gener de 2014, 13.20 h

#10


HECHO: la region catalana tiene al dia de hoy CERRADOS los mercados y quien UNICAMENTE nos financia es el Gobierno de Madrid, mal les pese.
HECHO: La deuda PROPIA de la generalitat catalana emitida en su NOMBRE es de aprox. 50-60.000 millones de Euros.
HECHO: A pesar de que nadie compra Deuda de la generalitat catalana (o sea nadie les financia por falta de confianza), la Deuda del Tesoro Español solo hace que bajar y bajar su coste en cada subasta teniendo ya niveles de prima de riesg... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Emili fletxa Castellar del Vallès
26 de gener de 2014, 12.02 h

No us refieu del Senyor Pelegrí és l'esculenet del Duran i per a ells "España és lo importante" Tenen por de deixar la mamella que tants anys els hi ha donat el el pinso de la menjadora. Són uns venuts que España ha comprat per un plat de llenties corcades, però ells ja estan feliços.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
JORDI fletxa GRANOLLERS
26 de gener de 2014, 10.18 h

al·leluia, ja li ha caigut la vena dels ulls !! a veure si engega a la merda a Duran i fan la DUI


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.