Junqueras: "ens enfrontem a un profeta que no n'encerta ni una"
El president d'ERC referma el seu compromís amb tots els instruments democràtics per fer que els catalans votin, també el d'aturar una setmana l'economia
Barcelona (ACN).- El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha ironitzat aquest dilluns sobre la rotunda negativa del govern espanyol a la consulta, exemplificada en la convenció política del PP que va tenir lloc a Barcelona el passat cap de setmana. "Quan t'enfrontes a un profeta que no n'encerta ni una és legítim pensar que, potser, en la propera profecia també s'equivocarà", ha afirmat en resposta a un jove empresari del centenar que l'han escoltat en una conferència organitzada per l'Aijec. Junqueras ha recordat com el PP va vaticinar que el procés s'hauria acabat amb la reculada de CiU a les eleccions o com va predir que no hi hauria acord majoritari sobre la data i la pregunta.
Comparteix
TweetEtiquetes
A més, el líder d'ERC ha refermat el seu compromís amb "el dret de vot" dels catalans per decidir el seu futur polític i ha assegurat que no descarta fer servir "tots els instruments democràtics" que calguin per fer-ho possible, també aturant una setmana l'economia tal com ja va apuntar ara fa uns mesos des de Brussel·les. Una afirmació que ha causat malestar entre algun dels assistents. "Celebro molt que et preocupi què passa una setmana a l'economia catalana perquè vol dir que també et preocupa el que passa durant totes les altres. Com que em preocupen les 52 setmanes de l'any he de fer tot el possible perquè el futur del meu país estigui en mans dels ciutadans", ha respost a un d'ells. "No ens resignarem al dret a votar i ho defensarem amb tots els instruments democràtics", ha insistit.
Junqueras ha recordat que els governants de l'estat espanyol ja van afirmar en altres èpoques històriques que la independència d'una regió és "il·legal". "Va passar amb Holanda, amb Portugal, amb Argentina, amb l'Uruguai i amb tants i tants països", ha explicat. Per això, està convençut que la situació tornarà a repetir-se amb el cas català. De fet, per a Junqueras les prediccions que es fan des de l'executiu estatal no són gaire creïbles, perquè han demostrat no predir gaire bé els esdeveniments. "Van dir, CiU ha perdut 12 diputats: s'ha acabat el procés. I no van veure que nosaltres en teníem 21 i el procés estava més blindat que mai. Després van dir: no es posaran d'acord. I ens vam posar d'acord. Més tard: no es posaran d'acord en fer pressupostos. I no es posaran d'acord en la data i la pregunta", ha enumerat. "Quan t'enfrontes a un profeta que no n'encerta ni una és legítim pensar que, potser, en la propera profecia també s'equivocarà", ha conclòs.
El líder independentista ha indicat que no contempla "cap escenari alternatiu" a la consulta. "Votarem", ha subratllat als empresaris que l'escoltaven. La consulta ha estat un dels temes que més ha encuriosit al públic. En especial les conseqüències econòmiques que tindria per a Catalunya una hipotètica independència. Junqueras ha reconegut un cert punt "d'incertesa", tot i avalar econòmicament un possible estat català. Les incerteses més grans per a la viabilitat de l'economia catalana es troben, segons Junqueras, en la pertinença a l'estat espanyol.
El president d'ERC també ha volgut posar un punt de tranquil·litat en resposta a diverses preguntes d'empresaris preocupats per la possible situació d'aïllament d'una Catalunya independent. "El primer interessat en negociar amb Catalunya serà l'estat espanyol", ha assegurat. Els interessos econòmics i el pragmatisme prevaldrà davant les "amenaces" que els dirigents espanyols puguin fer en aquests moments. "Fins una dècima de segon abans de la independència, l'Estat dirà que mai negociarà. Una dècima de segon després de la independència s'asseurà a negociar", ha predit.
Sector públic, sector privat i CO2
La combinació de sector públic i del sector privat és una de les màximes del discurs d'ERC des que Junqueras va esdevenir el seu president. Junqueras ha volgut fugir d'apriorismes ideològics i ha situat empresaris i treballadors en el mateix vaixell. "Jo vull que els empresaris guanyin molts diners", ha defensat davant d'un centenar de joves empresaris. L'argument és simple: quant més guanyin els empresaris, més incentius tindran per invertir i crear llocs de treball i més impostos pagaran al sector públic. De fet, Junqueras ha recomanat als empresaris que retribueixen bé els seus treballadors perquè, al cap i a la fi, també seran els seus consumidors.
Junqueras ha remarcat el suport tant a empresaris com a treballadors per sortir conjuntament de la crisi. I en aquesta qüestió també ha fugit d'apriorismes ideològics. El líder d'ERC ha posat d'exemple a una de les multinacionals catalanes més importants, Ciments Molins, amb seu a Sant Vicenç dels Horts, el poble del qual és alcalde. En situacions, l'empresa produeix a pèrdues, ha explicat, esperant un context econòmic més favorable. "Si pot emetre una mica més d CO2 segurament li farà més rendible la producció. Què fem? Jo crec que els hem d'ajudar", ha opinat, tot i que l'efecte de l'ajuda sigui perjudicar el medi ambient.
BCN World tindrà el 'sí' de CiU, PSC i PPC
"L'economia catalana no es pot basar en el turisme massiu i el joc", ha sentenciat Junqueras durant la seva conferència. El líder republicà ha maldat contra els efectes d'una potenciació excessiva de l'economia de "baix valor afegir" i "poca productivitat", i ha defensat per a Catalunya una especialització més gran en la indústria.
Precisament entre els assistents a la conferència hi havia un empresari representant del sector del joc que li ha retret a Junqueras les crítiques cap al mercat que ell representa -només la seva empresa va facturar 100 milions el 2013, dels quals 15 milions van anar a les arques públiques en forma d'impostos, i ocupa a 600 treballadors El president d'ERc ha insistit en què l'economia catalana no pot basar el seu creixement en aquest sector, però l'ha animat a estar tranquil pel futur del joc a Catalunya. "Al final de tot, en el cas del joc, no li cal patir perquè hi haurà un acord entre Convergència, Socialistes i PP", ha afirmat referint-se a les reformes legislatives que afecten al joc i que el Parlament està debatent en aquests moments com a preludi de la inversió que farà possible el projecte BCN World.