L'Assemblea de Docents de les Illes Balears, premi Martí Gasull
Plataforma per la Llengua entrega el guardó al col•lectiu de docents defensor de l'escola en català
Barcelona (ACN).- L'Assemblea de Docents de les Illes Balears és el guanyador del premi Martí Gasull a l'exemplaritat en la defensa del català. El col·lectiu de docents defensor de l'escola en català a les Illes Balears ha rebut el guardó aquest dimarts a la sala Moragues del Born Centre Cultural de Barcelona en un conduït per Quim Masferrer. Aquest nou guardó que atorga Plataforma per la Llengua té per objectiu recordar la figura del fundador de l'entitat, que va morir al setembre de 2012 en un accident de muntanya a l'Himàlaia, i que la seva tasca serveixi per inspirar i reconèixer tots aquells que treballen en favor de la llengua catalana.
Comparteix
TweetEtiquetes
En defensa de la llengua catalana davant el genocidi del PP
L'Assemblea de Docents de les Illes Balears es va crear a principis de 2013 en defensa d'una escola pública en català i contra les mesures imposades pel govern de les Illes "per relegar la llengua catalana en aquest àmbit". Plataforma per la Llengua ha destacat que de manera democràtica i pacífica, aquesta plataforma "ha capitalitzat el descontent d'una societat i ha mobilitzat desenes de milers de persones a les Illes per l'educació en català, un fet que ha propiciat adhesions a la seva lluita procedents d'arreu dels Països Catalans".
L'Assemblea de Docents ha obtingut un premi en metàl·lic de 3.000 euros i un guardó creat per a l'ocasió per Joaquim Capdevila, orfebre i joier reconegut internacionalment i que ha dissenyat nombroses distincions, com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya o els Premis Nacionals de Cultura, entre moltes altres.
Després de recollir el guardó de mans del president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, Margalida Caldentey ha assegurat que el fet d'estar nominats ja era un premi. És un guardó "compartit per molta gent, professors, pares i alumnes i la llàstima és que el Govern de les Illes Balears no comparteixi aquesta alegria". En aquest context, la representant de l'Assemblea ha assegurat que "per molt que s'empenyin a dir que a les Illes no es parla català, que per nosaltres el castellà és tant important com el català, que el sistema educatiu en català és la causa del fracàs escolar a les Illes i que els professors manipulem, seguirem defensant, ensenyant i mantenint viva la nostra llengua com no pot ser d'una altra forma", ha ressaltat.
Viquipèdia en català i l'activista Joan-Carles Martí
La Viquipèdia en català, l'edició en llengua catalana de la Wikipedia, la principal enciclopèdia en línia a Internet, i l'activista d'Elx Joan-Carles Martí i Casanova han estat els altres dos finalistes. De fet, els seus represants també han intervingut a l'acte quan encara no se sabia qui seria el guanyador. El president d'Amical Wikimedia, Arnau Duran, ha explicat que amb el seu projecte fan un base de coneixement accessible per tothom, en la seva llengua i de manera gratuïta. Duran ha considerat que tot ciutadà del món té dret a accedir a la informació en la seva llengua i en aquest cas en català. Mentre, Joan-Carles Martí ha recordat que als anys 60 i 70 les famílies catalanoparlants havien de deixar de parlar valencià als fills. "Hi ha hagut un canvi important, però sembla que el vent de ponent torna a bufar", ha destacat.
Per la seva part, el president de la Plataforma per la Llengua ha dit que amb aquest acte s'homenatja públicament al Martí Gasull i es posa de nou un gra de sorra per "millorar la situació de la llengua catalana que malgrat estar al segle XXI encara rep els atacs constants de les institucions de l'estat espanyol i el francès". "Era un patriota incansable sense agenda i sense horaris", ha remarcat Escuder fent referència a Martí Gasull.
Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona, ha remarcat en la seva intervenció el paper jugat per Martí Gasull en Plataforma per Llengua. "Tots els finalistes expressen a la seva manera la força de la nostra llengua com a factor d'afirmació del país i agermanament de pobles", ha assenyalat Esteve. "Volem reivindicar la força de la nostra llengua".
Homs: "Els que diuen que no, heu arribat tard"
L'acte l'ha tancat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, qui ha assenyalat que "tota aquella gent que diu que 'no' i ens volem proposar decisions absurdes, han arribat tard i en un acte com el d'avui es pot dir clar i català: Heu arribat tard". Homs ha dit però que la feina no s'acaba aquí i que n'hi ha molta.
El passat dijous passat es va tancar el termini per votar el guanyador del premi, i més de 4.000 persones hi van participar a través del web www.premimartigasull.cat i es van rebre més de 96 candidatures presentades. El premi, que té la col·laboració de la Diputació de Barcelona, es lliurarà cada any a persones físiques o jurídiques que "hagin contribuït a la millora de la situació de la llengua catalana, i, a més d'esperonar l'activisme lingüístic, pretén homenatjar i recordar la figura d'un dels seus fundadors i principal impulsor de l'entitat", Martí Gasull.
Notícies relacionades
- Neix el premi Martí Gasull per premiar entitats o persones que contribueixin a la defensa o millora del català 16.01.2013.
- Plataforma per la Llengua ret homenatge a Martí Gasull 11.01.2013.
- El president recorda el compromís amb la llengua i el país de Martí Gasull en l'entrega de la Creu de Sant Jordi a títol pòstum 30.10.2012.
- Creu de Sant Jordi per Martí Gasull 09.10.2012.
- Martí Gasull, fundador de la Plataforma per la Llengua, és l’alpinista mort en un allau a l’Himàlaia 23.09.2012.