El sí a la independència superaria el 60% i el no quedaria per sota el 30%
Segons una enquesta del CEO i sense una oferta d’Espanya, la victòria del sí és inqüestionable i supera els mínims exigibles internacionalment
Una enquesta experimental i no representativa del CEO situa el suport a la independència entre el 45% i el 63% en funció dels condicionants que afectin a la consulta. En la situació actual, en què no queda clar si l'Estat farà alguna oferta, si un futur estat català formaria part de la UE ni si hi hauria un boicot als productes catalans, el 'sí' a la independència arribaria al 53,5% i el 'no' al 28,2%. En canvi, en el supòsit que el govern espanyol es tanqués en banda a oferir noves competències i un pacte fiscal, els independentistes creixerien fins el 62,7%. Fins i tot si l'executiu estatal oferís un nou estatus polític per a Catalunya la independència continuaria sent l'opció més votada (55,6%).
El sí a la independència és l’opció majoritàriaEl 'sí' seria l'opció majoritària en totes les hipòtesis que ha fet el CEO en una enquesta a 1.800 persones elaborada a través d'Internet. Com que l'enquesta no ha tingut en compte la doble formulació de la pregunta acordada per a la consulta, els resultats s'han limitat al 'sí' o 'no' a la independència, al vot en blanc i a l'abstenció. L'estudi ha estat penjat a la pàgina web de l'organisme aquest dilluns.
La mateixa fitxa tècnica del Centre d'Estudis d'Opinió ja adverteix que els resultats no són representatius per al conjunt de la població catalana, ja que la mostra s'ha extret d'un panel d'individus que voluntàriament han optat a formar-hi part. A més, aquestes 1.800 persones s'han dividit en diversos subgrups i cadascun ha respost una pregunta diferent. L'objectiu d'aquesta enquesta experimental és conèixer si el suport a la independència està condicionat a les conseqüències que tingui la constitució d'un estat independent (en funció del redactat de la pregunta).
La hipòtesi en què el 'sí' obtindria un suport menor és la d'una Catalunya automàticament fora de la UE. Un 45,4% dels enquestats votarien a favor encara que tinguessin la certesa que l'estat català no estaria dins la UE. Els contraris a la secessió pujarien fins el 37,6% i l'abstenció se situaria a l'entorn del 13%. Si, en canvi, la Catalunya independent continués formant part de la Unió Europea de manera provisional mentre es negocia la solució legal per a l'ingrés del nou estat com a membre de ple dret, el 'sí' pujaria fins el 55,6% i el 'no' baixaria al 25,4%.
En total, el CEO ha suggerit 11 hipòtesis diferents. A més de les abans esmentades també s'ha preguntat el suport a la independència si Catalunya: obtingués grans beneficis econòmics gràcies, entre d'altres, a la supressió del dèficit fiscal (60,2% 'sí' - 25,2% 'no'); patís un boicot comercial i greus problemes econòmics (55% 'sí' - 31,7% 'no'); el castellà fos llengua cooficial i tots els castellanoparlants tinguessin reconeguts els seus drets lingüístics (57,8% 'sí'?- 24,5% 'no'); el futur del català es trobés completament garantit en l'Espanya actual (47,1% 'sí' - 30,4% 'no'); el castellà es trobés amenaçat en un futur estat independent (51% 'sí' - 33,3% 'no'); el futur del català es trobés molt amenaçat en l'Espanya actual (56,9% 'sí' - 22,5% 'no').
La majoria de les hipòtesis podrien combinar-se amb d'altres. El CEO ha escollit introduir clares connotacions a cada pregunta per intentar discriminar quin seria l'efecte si l'elecció entre independència 'sí' o 'no' es basés en un únic factor.