directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 13:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Unitat de la llengua, la bona feina al País Valencià

L'advocat Moisès Vizcaino, el filòleg Francesc Esteve i Acció Cultural registren al CJC nova documentació que avala el nom de 'català' per a la llengua del País Valencià

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

José Soler (ACN) / Xavier Pérez / La Veu del País Valencià.- L'advocat Moisès Vizcaino, el filòleg i tècnic lingüístic de la Universitat de València, Francesc Esteve i el secretari d'Acció Cultural (ACPV), Toni Gisbert, han sol·licitat aquest dimarts al Consell jurídic consultiu (CJC) que prenga en consideració un document amb nous arguments acadèmics i jurídics que avalen l'equiparació de la denominació 'valencià' i 'català'. Els sol·licitants reclamen al CJC que ho tinga present al dictamen que ha d'emetre sobre la definició de 'valencià' del 'Diccionari normatiu valencià' publicat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). La Generalitat Valenciana ha encarregat al CJC que dictamine si aquesta 's'ajusta a l'Estatut en equiparar 'valencià' i 'català'’.





L'advocat Moisès Vicaino a l'eixida del CJC
L'advocat Moisès Vicaino a l'eixida del CJC
© La Veu del País Valencià


Diccionari de la Generalitat Valenciana de 1995 amb la definició de valencià.
Diccionari de la Generalitat Valenciana de 1995 amb la definició de valencià.
© La Veu del País Valencià

Comparteix
   


Etiquetes

La bona feina en favor de la unitat de la llengua al País Valencià

La passada setmana l'advocat Moisès Vizcaino va lliurar al CJC un recull de les 46 sentències fermes que avalen la denominació de 'català' per a la llengua pròpia del País Valencià des de diverses instàncies que van del TSJ valencià al Constitucional. En declaracions a l'ACN i a La Veu del País Valencià, Moisès Vizcaino ha assenyalat aquest dimarts a les portes del CJC la importància d'aquesta nova documentació perquè dóna valor jurídic a totes les acadèmies oficials que reconeixen la denominació de valencià i català com la mateixa llengua.

"No només des del punt de vista filològic sinó amb la força jurídica que tenen aquestes institucions públiques, que ratifiquen una vegada més que la definició de valencià que dóna el Diccionari normatiu valencià és correcta i d'acord amb el dret i amb la llei i el Consell Jurídic Consultiu ha de tenir aquest material perquè conste", ha remarcat Vizcaíno.

El president Fabra no pot oblidar la realitat

El secretari general d'ACPV, Toni Gisbert, ha assenyalat al respecte que "ni el CJC, ni la Generalitat Valenciana, ni el president Fabra poden obviar el Diccionari de la l'Acadèmia valenciana, que avala la unitat de la llengua, ni tota la jurisprudència sobre aquest tema" perquè amb aquesta nova documentació es reafirmen "els fonaments filològics que avalen la unitat de la llengua i la denominació de català per a la llengua del País Valencià".

El filòleg i tècnic lingüístic de la Universitat de València, Francesc Esteve, ha manifestat  les "contradiccions" per part de la Generalitat Valenciana, atès que en el seu diccionari de l'any 1995, primer any de govern del PP, "definia el valencià de manera més contundent que no ho fa ara, com una varietat de la llengua catalana". Esteve ha afegit que el govern de Fabra "no pot ara estranyar-se ni contradir-se quan argumentava precisament el que ara vol combatre".

Diccionari valencià de 1995 parla de la unitat de la llengua

El Diccionari que ha aprovat l'AVL defineix valencià com "llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francès dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó i la ciutat sarda de l'Alguer, llocs on rep el nom de català". Aquesta definició ha aixecat fortes crítiques al si del PP valencià i de la Generalitat Valenciana, que ha encarregat un dictamen al CJC per determinar l'ajustament de la definició a allò que estableix l'Estatut dels valencians.


Entre la documentació aportada al CJC pels sol·licitants aquest dimarts s'hi inclouen dues edicions del 'Diccionari valencià' (1995 i 1996) avalades per la Generalitat Valenciana que defineixen el 'valencià' com "varietat de la llengua catalana". Igualment s'aporta una prova que mostra que l'any 2006 la mateixa Generalitat Valenciana va defensar davant el Tribunal Suprem que el valencià és una varietat de la llengua catalana.

Dades científiques avalen la unitat de la llengua

Els sol·licitants manifesten que si finalment modifica la definició de 'valencià' s'haurà de restringir del Diccionari de l'AVL el terme 'espanyol'  com a sinònim de 'castellà' i a adaptar en el mateix sentit les definicions de castellà i espanyol a la legalitat estatutària i constitucional.

Així mateix, el plec d'arguments sol·licita al CJC prendre en consideració les definicions de la nostra llengua que fan altres entitats de referència com la Real Academia Española que en relació al valencià diu que és una "varietat de la llengua catalana", així com altres entitats normatives de l'Estat com l'Institut d'Estudis Catalans, l'Euskaltzaindia, entitat consultiva oficial per a l'èuscar o la Real Academia Galega. En un mateix sentit, s'inclouen també els estatuts de les universitats públiques del País Valencià, confirmats per sentències del Constitucional que avalen l'equiparació de les dues denominacions.
  



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
Pep fletxa Bcn
13 de febrer de 2014, 09.40 h

el català és valencià i el valencià és català, igual que el braç dret i el braç esquerra de la mateixa persona són tots dos la mateixa persona.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
i . 3,141592... log e = -log 10 (no ho dic jo, F.Ibló, sinó Euler) fletxa ESTAT ESPANYOL MISERABLE, DECADENT, CORRUPTE I DEGENERAT = INCOMPETÈNCIA IRRESPONSABLE I PARÒDIA ESPÈRPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE D'ESTAT DE DRET = NIU DE CORRUPCIÓ I DE FANFARRONERIA CRETINA
12 de febrer de 2014, 22.07 h





La PATOSITAT MANIFESTA del PP, només superada per la seva ESCANDALOSA IGNORÀNCIA RÀNCIA, els ha portat a fer un espectacular RIDÍCUL quan han pretès manipular conceptes lingüístics científicament prou ben determinats com la identitat entre el català, el valencià, el balear, l'andorrà o l'alguerenc.





Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Carlos G. fletxa Mi Buenons aires querido
12 de febrer de 2014, 15.31 h




#13

Sola, fané i descangayada

te vi hecha una tarada

salir del cabaré

chueca, vestida de pebeta

te vi, pobre ANACLETA

teñida y coqueteando

ARAGONÉS !

Paresias un gayo desplumao

mostrando al coquetear

tu cuero picoteao ! ! !




Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
12 de febrer de 2014, 11.51 h

EL AMO DEL DIRECTE, EL ASALTAPISCINAS PUIG, CONDENADO POR EL TRIBUNAL SUPREMO POR LLAMAR NAZI (no a si mismo que seria lo lógico) SINO A AIR BERLIN.
El ex diputado de ERC tendrá que pagar 30.000 euros a la compañía aérea, cuyo logotipo asimiló a la esvástica, por "una intromisión ilegítima al honor y a la imagen de la empresa" alemana, "un país donde existe una especial.
La Sala de lo Civil del Tribunal Supremo ha ratificado la condena contra el ex diputado de ERC Joan Puig por haber... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
12 de febrer de 2014, 11.29 h

#10
" ANACLETA LA MONGUI MES CHONI DE CASTEFA "

ANACLETAAAAAAAA que diu el B.Urleta ?
Que et cante el cony ?
Que no et rentes ?
Que diuen que perds oli per darrere ? deu ser all i oli ?
O potser maonesa ?
Podries rentar-te una mica, porca, xona, sino com vols anar
a treballar a la carretera amb els camioners.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
12 de febrer de 2014, 11.14 h




#10 ANACLETA ARAGONESEEEEEEES ! ! . . . que per la pudor et reconeeeeeec ! ! renta't , cony ! ! !

huah huAH HUAH HUUAAH HHUUUAAAHH HHHUUUUAAAAHHH ! ! ! !



Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
12 de febrer de 2014, 11.00 h

#6 ( es el esquizofrénico )


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Polonia fletxa Reus
12 de febrer de 2014, 10.53 h

Valencià: Llengua romànica parlada a la Comunitat de València, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francès dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó i la ciutat sarda de l `Alguer, llocs on rep el nom de "català".

Difon-lo, si creus com Quim Monzó que aquesta definició de la Llengua Valenciana és una bufetada magistral de l'Acadèmia de la Llengua Valenciana, als promotors de la incultura.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Vinaixa fletxa Segarra
12 de febrer de 2014, 10.46 h

L´actuació del PP al País Valencià ha set una aberració monumental i genaralitzada en tots els aspectes. I si no, encara es vourà millor amb la perspectiva del temps. Una política aixna és inimaginable i ha enfonsat al país en una decadència econòmica absoluta. Això només es pot arreglar fent fora al PP per 50 anys. Unitat de llengua, unitat d´acció.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
atlasac fletxa Vila-real
12 de febrer de 2014, 10.11 h

BONA FAENA? el haver deixat que fabriquessin BORREGOS? VINGA JA!! ara tindran que dir-nos quina és la paraula VALENCIANA CORRECTA ....DIGUI, DIGUE, DIGA.....en fi deixe-m´ho correr....el que deia.... allà a on estiga el CASTELLA sobra el VALENCIA OI? VIVA CASTILLA QUE ES MI TIERRA!!!.

Vulgueu o no vulgueu SIII que els deuen de preocupar als MILIONARIS perque intueixen que de CATALUNYA surtirà el SOCIALISME MUNDIAL ( jo escomenço a CREURE QUE NO!!) en FI si NO VOLEN EL SOCIALISME REAL quan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.