Catalunya independent és viable, que no t’enganyin!
Un llibre del Col•legi d'Economistes reitera la capacitat econòmica d’una Catalunya independent. L'obra, coordinada per Amat i Guinjoan, i escrita per 18 economistes transversals
El Col·legi d'Economistes ha publicat un llibre de preguntes i respostes sobre l'impacte econòmic de la independència amb la col·laboració de 18 economistes d'opinions transversals, que han escrit diferents articles que han configurat una obra de 12 capítols i un de conclusions. El llibre ha estat coordinat pels membres de la comissió econòmica del Col·legi, els economistes Oriol Amat i Modest Guinjoan i en l'apartat de conclusions s'afirma que del conjunt de treballs se'n desprèn la ''certesa'' que una Catalunya independent seria viable econòmicament. També hi ha un ampli consens dels autors que el fet que Catalunya esdevingui un estat independent ''li aportaria avantatges i major benestar''.
Comparteix
TweetEtiquetes
La transversalitat política dels autors, on n'hi ha a favor de la independència i d'altres que no ho estan, també posa algunes reserves sobre el procés que s'ha obert a Catalunya i ''sobretot a curt termini'' aquests interrogants ''depenen molt de com es resolguin diversos temes cabdals com ara la consulta, l'encaix a la Unió Europea, la moneda o el repartiment d'actius i deutes.
Els autors i el Col·legi defensen que per minimitzar aquestes possibles conseqüències adverses tant per a Catalunya com per a Espanya, és clau que el procés sobiranista sigui amb el menor temps possible per evitar les ''incerteses'' i que tot el conjunt de la iniciativa es desenvolupi de forma pacífica, democràtica, negociada i amb voluntat de mantenir-se dintre de la UE. L'apartat de conclusions defensa el ''diàleg constructiu, la negociació i el pacte fins i tot per arribar a la independència''.
Treball seriós i transversal que demostra que en una Catalunya independent viuríem millor
La lectura del llibre permet trobar resposta a preguntes com quins són els dèficit econòmics principals de la relació actual Catalunya-Espanya?, quin és el potencial econòmic de Catalunya? Què pensen els economistes sobre l'escenari politiceconòmic preferit per a Catalunya? Són necessaris els instruments d'Estat? Quin mètode s'ha d'utilitzar per avaluar els efectes econòmics de la independència sobre el dèficit públic i el PIB?, és viable econòmicament la independència? Una Catalunya independent estaria dins de la UE o dins de l'euro? Catalunya tindria un sistema financer viable? I així un conjunt de preguntes que la ciutadania es fa diàriament que troben resposta en la lectura d'aquest llibre.
L'endeutament del nou estat, abordat pels economistes David Ros i Roger Fatjó, defensen que aquest endeutament es situaria entre un 52% del PIB, en el cas que no s'hereti el deute espanyol i en el pitjor dels escenaris el màxim d'endeutament seria el 103% del PIB.
L'exconseller d'Economia, l'economista Antoni Castells, ha estat un dels autors del llibre i ha estat l'autor de l'article 'Sis comentaris sobre la viabilitat econòmica de la independència i dos aclariments previs'.
Modest Guinjoan i Xavier Quadras han dedicat la seva aportació a la possibilitat del boicot com també ho ha fet Antoni Castells que preveu una caiguda de l'1,5% del comerç interior. Els autors consideren que el boicot hauria de tenir una ''magnitud molt considerable'' per incidir de manera rellevant en l'economia catalana i que en to cas aquest efecte podria quedar compensat pel benefici que suposaria l'eliminació del dèficit fiscal.
A més d'Oriol Amat, Modest Guinjoan, Antoni Castells, Xavier Quadras, David Ros i Roger Fatjó han col·laborat en la redacció del llibre Núria Bosch, Marta Espasa, Jordi Galí, Anton Gasol, Francesc Granell, Àngel Hermosilla, Oriol Martínez, Vicent Pastor, Josep Pedrol, Miquel Puig, Francesc Raventós i Xavier Segura.