'Financial Times' veu el govern d’Espanya poc civilitzat
El rotatiu compara l'actitud del govern britànic amb la d'Espanya vers Catalunya i defensa el referèndum d'Escòcia com una "lliçó global d'una gestió civilitzada del separatisme"
(ACN).- L'actitud adoptada per Londres és un model per a d'altres processos independentistes, com el català. Així ho assegura el periodista Gideon Rachman en un un article d'opinió publicat aquest dimarts al prestigiós diari 'Financial Times'. Rachman argumenta que el respecte de Londres pels independentistes millora la "reputació" del Regne Unit. La "marca britànica s'ha construït al voltant de la tolerància, l'estat de dret i la democràcia", assegura, i per això, "no hi ha millor demostració d'aquests valors que el referèndum escocès". El cap d'Internacional del rotatiu contraposa l'actitud britànica al rebuig del govern espanyol "a contemplar la idea d'un referèndum independentista a Catalunya".
"El destí de les regions" pertany "a la gent que allà hi viu""La bona voluntat del govern britànic en permetre que una unió centenària es dissolgui pacíficament és un impuls a la reputació del país", assegura el cap d'Internacional del 'Financial Times'. El més destacable del procés obert entre Londres i Edimburg és el seu caràcter "pacífic i de consens", afegeix. "El govern de Westminster reconeix que el Regne Unit és una unió de nacions independents amb identitats històriques diferents", explica el periodista. Per això, "moralment i a la pràctica només es poden mantenir junts sobre la base del consentiment", assegura. Rachmon creu que "el destí de les regions" pertany "a la gent que allà hi viu".
La gestió civilitzada del separatisme en el referèndum escocès és una lliçó global
El periodista es mostra convençut que, tot i les darreres tensions, tant Escòcia com el Regne Unit acabaran trobant una manera "de fer pacífic el divorci" en cas d'un vot afirmatiu en el referèndum. Segons Rachman, que segueix amb la metàfora del divorci, una bona negociació de la separació seria "el millor per als nens de la Gran Bretanya". Pel cap d'Internacional de l'FT, "la gestió civilitzada del separatisme" en el cas del referèndum escocès és "una lliçó global".
Espanya com la Xina
En el seu article, el cap d'internacional del 'Financial Times' compara la manera de fer de Londres amb el 'no' del govern xinès a la separació de Taiwan, l'actitud turca al Kurdistan o la reacció de l'executiu de Madrid amb Catalunya. "Espanya es nega a contemplar la idea d'un referèndum independentista a Catalunya", en un context, afegeix, "d'una Europa democràtica".