UDC, l’art de complicar la victòria del sí
Decidirà democràticament la seva posició sobre la consulta tenint en compte si Catalunya continua a la UE i avisa que el partit està “preparat” per a tots els escenaris
El president del Consell Nacional d'UDC, Ramon Espadaler, ha avançat que el partit decidirà "democràticament" la seva posició sobre la consulta tenint en compte diferents factors, entre ells si Catalunya continua a la UE o no. Ho ha dit durant la cloenda del congrés extraordinari que Unió ha celebrat per reformar els seus estatuts, on Espadaler ha reivindicat que "la raó de ser del partit no és ni la unitat d'Espanya ni la independència de Catalunya", sinó que els catalans puguin decidir lliure, democràtica i legalment el seu futur. El democratacristià ha avisat que el partit està "preparat" per a tots els escenaris, però alhora està "convençut que el millor per a Catalunya és la continuïtat de CiU".
Complicar el sí a costa de sacrificar CatalunyaEspadaler ha dibuixat els criteris sobre els que Unió decidirà "democràticament" quina és la posició que tindrà sobre consulta. En aquest sentit, ha marcat tres paràmetres diferents. El primer és la doctrina, en aquest cas, l'aposta per un model confederal; el segon és la realitat, és a dir, que un estat confederal "és cosa de dos", i el tercer condicionant és l'expectativa de com seria un hipotètic estat independent, si continuaria formant part de la UE i si hi hauria cohesió social. El democratacristià ha apostat per una Catalunya plena, però també "cohesionada i europea". "Arribat el moment ho decidirem, i ho decidirem des de la certesa i el convenciment que així tal i com estem no podem continuar, i aquest és un clam absolutament transversal", ha conclòs, al·ludint a "l'ofec financer" o també als atacs a la immersió.
UDC, l’art de l’ambigüitat en benefici propi
Així, ha subratllat que el partit vol treballar per l'estat propi, i serà "coherent i responsable" en la decisió sobre quin tipus d'estat propi vol, si independent, federal o confederal, tot remarcant que "la raó de ser d'UDC no és ni la unitat d'Espanya ni la independència de Catalunya", sinó el fet que la comunitat catalana pugui continuar existint i pugui decidir el seu futur, lliure, democràtica i legalment. Aquest extrem l'ha repetit en diverses ocasions.
Moderació i diàleg per no cremar-se
El dirigent democratacristià ha reivindicat el dret d'Unió a ser moderats, per molt que alguns ho presentin com una "renúncia". També ha defensat la capacitat que té Unió d'escoltar la veritat dels altres, alhora que ha demanat "respecte" envers el que pensa el seu partit, i ha recordat que Unió concep la política "com un exercici de diàleg, malgrat que a vegades això sembli materialment impossible". "Som i continuarem sent tossuts en aquest sentit", ha avisat.
En aquest punt, Espadaler ha assegurat que està "preparat per a tots els escenaris, però també està convençut que el millor escenari per a Catalunya és la continuïtat de la federació amb CDC".
"Íntimament compromesos amb la consulta"
El president del Consell Nacional ha garantit que els democratacristians estan "íntimament compromesos amb la consulta", i ho demostren en tots els àmbits, al Govern, al Parlament i també al Congrés, "moltes vegades davant d'una reiterada incomprensió aquí i allà".
I és que Espadaler ha subratllat que Unió ha estat capaç de sumar-se a l'acord sobre la data i la pregunta però també és capaç de mostrar les seves diferències, "que hi són i que hi seran sempre".