Margallo no vol caldo? dues tasses
El 'Público', segon diari de Portugal, dedica dues pàgines a la situació a Catalunya i destaca que es tracta d'un "debat polític" més que legal
Lisboa (ACN).- El diari portuguès 'Público' publica aquest dimarts una peça a doble pàgina sobre la situació a Catalunya i Espanya, on assegura que hi ha "un debat legal que és un debat polític". El rotatiu es fa ressò de la conferència 'El procés polític a Catalunya' organitzada dilluns pel (Diplocat) i la Facultat de Dret de la Universitat de Lisboa, i inclou una entrevista amb el conseller de la Presidència, Francesc Homs. El conseller assegura al diari que els catalans han fet "un canvi de xip" en els darrers anys i que el govern espanyol "no pot donar un 'no' constant a Catalunya". Homs destaca que l'actitud de Madrid "no és justificable" i considera que hi ha "massa arrogància"
Sense por a MargalloEl rotatiu assenyala que la primera pregunta de la conferència a la Universitat de Lisboa va ser si acollir la trobada podia danyar les relacions entre Portugal i Espanya. L'article destaca que el professor de la facultat Eduardo Vera-Cruz Pinto va respondre que no perquè "no hi ha millor manera de contribuir a les relacions entre els dos països que discutir els problemes".
Un tema polític
El rotatiu destaca que els ponents, entre els quals hi havia el conseller de la Presidència, Francesc Homs, van destacar que el principal problema en les diferències entre el govern català i espanyol és "polític". 'Público' cita el ponent Adriano Moreira, president de l'Institut d'Estudis Superiors de l'Acadèmica de Ciències de Lisboa, que va remarcar que tot i que es parlés des de l'escola de Dret "el tema gira al voltant d'un procés polític".
La periodista Sofia Lorena, que signa la notícia sobre l'acte, assenyala que el govern de Catalunya "i la major part del seu parlament" van decidir que "és hora de celebrar un referèndum sobre el futur polític" del país, i que el volen celebrar el 9 de novembre. "El govern espanyol diu que la consulta és il·legal, i que posa en perill la unitat de l'Estat espanyol, tal com s'expressa a la Constitució", destaca el text.
"No hi ha diplomàcia preventiva"
L'article també destaca que en aquests moments "el govern de Catalunya intenta internacionalitzar el procés polític" però assenyala l'opinió de la majoria dels ponents, que van coincidir en què, de moment, la UE no s'hi posa. "No hi ha diplomàcia preventiva", va assegurar el diplomàtic Francesc Vendrell.
"A la política espanyola hi ha massa arrogància, i l'arrogància és una mala companyia".
El rotatiu portuguès també publica una entrevista amb el conseller de la Presidència, Francesc Homs, on assegura que "a la política espanyola hi ha massa arrogància, i l'arrogància és una mala companyia". Homs compara l'actitud del PP "i també dels socialistes" amb la que ha adoptat el govern britànic a Escòcia. Homs assegura que el govern espanyol en comptes de fer campanya pel 'no' simplement es nega a deixar votar i admet que amb aquesta actitud "està contribuint a crear molts independentistes a Catalunya".
La consciència tranqui-la
El conseller Homs també nega que tot el procés sobiranista "sigui una estratègia per aconseguir alguna cosa". "Si algú ho pensa és que realment no entén el que està succeint", assegura el polític convergent. "Hi ha hagut un canvi de xip en la mentalitat dels catalans, després de dècades d'intentar fer pactes amb Espanya i arribar a la conclusió que no hi ha manera", admet. Per Homs "hi ha gent molt moderada i sensata que diu que només es pot defensar Catalunya amb un estat propi". "Això no era així, aquestes persones han arribat a aquesta conclusió de manera molt serena, tranquil·la", afegeix Homs que creu que com que els catalans han intentat "moltes vegades el pacte" poden tenir "la consciència tranquil·la".