Un ciutadà denuncia a directe!cat que ha votat a la consulta de la Diagonal en nom d'Alberto Fernández Díaz
El DNI i la data de naixement del líder popular de Barcelona es troben disponibles a Internet · Són les úniques dades que la consulta de Jordi Hereu demana per a poder votar
El líder del Partit Popular a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, tenia previst de votar avui a la consulta sobre la reforma de la Diagonal, però no ho ha pogut fer i ha denunciat que algú ha votat amb en el seu nom. Per tal de posar de manifest la feblesa i la poca fiabilitat del sistema informàtic de la consulta, ahir un ciutadà que prefereix restar en l'anonimat es va posar en contacte amb directe!cat, va cercar per Internet el document d'identitat del regidor barceloní i la seva data de naixement, va introduir les dades a la web municipal i va poder votar sense cap mena d'impediment. Concretament, el suplantat Alberto Fernández Díaz va votar l'opció C. El catedràtic de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Ferran Requejo ja ha alertat avui mateix en una entrevista amb directe!cat que la consulta de Jordi Hereu no complia cap mena de garantia legal.
El grup municipal de Convergència i Unió (CiU) va denunciar fa dies que era d'allò més fàcil suplantar la personalitat de qualsevol barceloní i votar en nom seu a la consulta sobre la Diagonal. El sistema de votacions per Internet només demana el document d'identitat i la data de naixement d'un ciutadà empadronat a Barcelona, unes dades fàcils d'obtenir a través de Google i que tenen a mà centenars d'associacions, comerços i particulars, així com la mateixa administració pública. El web que permet votar a través d'Internet només remet a una 'declaració responsable', segons la qual el votant assumeix que no està suplantant a ningú i accepta que coneix les conseqüències judicials d'aquesta acció, però aquesta barrera preventiva es pot saltar amb un sol clic.El ciutadà que volia denunciar la poca fiabilitat de la consulta sobre la Diagonal va introduir a Google la cerca "alberto fernández díaz regidor president", que dóna un total de quatre respostes. L'última resposta és un Word sobre les al·legacions que el grup popular va presentar el 2004 en motiu de la remodelació de la plaça Lesseps, en què hi apareixen els documents d'identitat de Fernández Díaz i del regidor Jordi Cornet.
A la web oficial del líder popular barceloní s'hi dóna la segona dada clau que demana la consulta: explica que Fernández Díaz va néixer el 12 de desembre de 1961. Amb aquestes dues dades, doncs, qualsevol internauta hauria pogut votar des de dilluns a la consulta de la Diagonal en nom de Fernández Díaz.
Declaració responsable
Abans de votar, el sistema exigeix que l'usuari accepti una declaració responsable confirmant que les dades que utilitza per a emetre el vot es corresponen a les seves dades personals. El ciutadà en qüestió va acceptar aquesta declaració responsable amb l'objectiu de posar de manifest les escletxes del sistema de votació i la facilitat amb que es pot emetre el vot suplantant la personalitat d'una altra persona, en aquest cas la del líder del Partit Popular a Barcelona.
'El/la que subscriu, inscrit/a en el cens de participants de la consulta ciutadana sobre la transformació de l’Avinguda Diagonal, declara sota la seva responsabilitat ser la persona a la qual pertanyen les anteriors dades identificatives, restant plenament assabentat/da que l’ús fraudulent i la falsificació dels mitjans i dades d’identificació personal, així com la seva temptativa, donarà lloc a l’exigència, segons correspongui, de les responsabilitats establertes en els articles 197.2, 392 i 401 del vigent Codi Penal, sense perjudici d’ulterior qualificació ni de la seva eventual concurrència amb altres infraccions penals.'