directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 20 de setembre de 2024 11:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El CEO inclourà en el proper baròmetre la pregunta de la consulta #9N2014

El director de l'ens explica que no es 'cuinaran' els resultats perquè seria una "temeritat" davant la gran incertesa sobre la qüestió

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El proper baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) inclourà la pregunta de la consulta en el qüestionari. Així ho explica el director de l'ens, Jordi Argelaguet, en una entrevista a l'ACN. La formulació del CEO no donarà per fet que la consulta es farà, però sí que recordarà que existeix un acord parlamentari per tirar-la endavant. Argelaguet ha indicat que en cap cas es faran projeccions de les dades obtingudes davant la gran incertesa que existeix al voltant de la consulta. "Si en unes eleccions el resultat final es pot moure per molts impactes, més en una consulta que no ha estat convocada i per la qual els partits encara no fan campanya", afirma. "Seria una temeritat", afegeix.

Comparteix
   


Etiquetes
Fins ara, els baròmetres del CEO havien preguntat sobre la independència (sí o no) i sobre el model d'Estat (unitari, federal, independent). En la primera onada del 2014 s'hi afegirà la concreció de la pregunta anunciada el passat 12 de desembre pel president de la Generalitat, fruit del pacte entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP: "Vol que Catalunya esdevingui un Estat? I si és que sí, vol que sigui un Estat independent?". La formulació que en farà el CEO inclourà un breu text introductori en què recordarà que aquesta pregunta és la plasmació de l'acord al què ha arribat la majoria parlamentària. Ara bé, el text no donarà per fet que la consulta s'acabarà celebrant.

La gran incertesa entorn d'aquesta qüestió fa que Argelaguet sigui prudent entorn de les possibles interpretacions que s'extreguin dels resultats del proper baròmetre. "No farem projeccions", deixa clar. La incertesa, segons el director del CEO, és triple. La consulta no està convocada, els partits no fan, per tant, campanya pel 'sí' (sí-sí / si-no) o pel 'no' i s'hi afegeix un tercer element: la por al canvi. "Quan es fan aquest tipus de consultes al món, hi ha un 10% de la gent que es manifesta a favor del canvi, però que el dia d'anar a votar acaba optant pel manteniment de l'statu quo", explica. Tres qüestions que convertirien en una "temeritat" fer qualsevol tipus de projecció sobre els resultats.

El baròmetre es troba encara en procés de contractació de l'empresa que es farà càrrec de les enquestes. Argelaguet confia que el treball de camp i el processament de les dades es pugui concloure abans de les eleccions europees. De fet, una altra de les qüestions per les quals es preguntarà serà precisament la intenció de vot als comicis del proper 25 de maig. 

Per primera vegada l'enquesta del CEO serà presencial i no telefònica com era habitual fins ara. Els canvis de costums fan que cada cop sigui més difícil contactar amb els enquestats a través del telèfon fix (no hi ha disponible una base de dades de telèfons mòbils catalans). En l'últim baròmetre del 2013, per exemple, van ser necessàries 135.000 trucades per aconseguir 2.000 enquestes. 

Les enquestes presencials es faran amb la mateixa mostra que es feia servir fins ara (2.000 persones aleatòries que compleixin els criteris d'edat, sexe i població), però tindran un període d'elaboració més gran. A diferència dels 8-10 dies que es necessitaven per fer una enquesta telefònica, la presencial requereix tres setmanes per recollir les dades i una setmana addicional per tractar-les. A més, el preu es multiplica, fet pel qual el CEO ha decidit reduir de tres a dos els baròmetres del 2014.

Una professió "de risc"

Els canvis profunds en la mentalitat de la societat catalana que la majoria de les enquestes apunten fan que la feina dels analistes polítics sigui pràcticament "una professió de risc". "El sistema de partits a Catalunya està en un procés de redefinició. El comportament anterior cada vegada ens serveis menys per preveure el comportament futur", subratlla Argelaguet. Cada cop hi ha més gent que s'allunya de la "fidelitat" a unes determinades sigles i líders polítics i es planteja què fer amb el vot en funció dels condicionants de cada comtessa electoral.

Aquesta situació es va veure amplificada durant la campanya electoral del 25 de novembre del 2012. Aleshores, el CEO va pronosticar una àmplia victòria de CiU, amb una majoria absoluta de més de 70 diputats. Un pronòstic molt allunyat dels 50 diputats amb què finalment es va haver de conformar la federació nacionalista. 

"Nosaltres vam fer el treball de camp un mes abans. Altres, el van fer deu dies abans i encara van tenir una distorsió molt important", recorda. Segons Argelaguet, l'enquesta del CEO es va fer durant un període d'eufòria sobiranista (octubre del 2012 posterior a la gran manifestació de l'Onze de Setembre), fet que va introduir una distorsió important. A més, la portada del diari El Mundo sobre Artur Mas en plena campanya i la vaga general del 14 de novembre, a onze dies de les eleccions, van acabar de matisar el vot de molts indecisos i de moltes persones que inicialment havien decidir abstenir-se. "Si no tinc en compte el que va acabar passant i tornés amb una màquina del temps, hauria de fer la mateixa estimació perquè les dades eren aquestes", reconeix. 

L'informe CORA vol acabar amb el CEO

L'informe de la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques (CORA) elaborat pel govern espanyol preveu la supressió, entre d'altres, del Síndic de Greuges, de l'Institut Cartogràfic i del CEO. Es tracta d'una visió economicista per la qual l'Estat ha d'assumir les funcions d'alguns òrgans autonòmics per evitar duplicitats administratives. "No s'aguanta massa", opina. "El Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) i el CEO són semblants, però no fan ben bé el mateix", recorda Argelaguet. A més de les enquestes, el CEO té la missió de mantenir el registre de totes les enquestes que fa la Generalitat, assessora els departaments a l'hora d'elaborar-les i en fa el control de qualitat.

A més, el suposat estalvi que suposaria que el CIS assumís les competències del CEO no seria significatiu perquè les enquestes s'haurien de continuar pagant. Això porta a Argelaguet a pensar que hi ha un altre motiu diferent de l'econòmic per justificar aquest informe. Segons ell, el més greu del document de la CORA és que atempta directament contra l'autogovern. "Forma part de l'essència de l'autogovern el fet de poder fer les pròpies enquestes", assenyala. En aquest sentit, destaca la importància de la descentralització en aquesta qüestió perquè cada administració (autonòmica o local) pugui decidir què li interessa preguntar en funció de les seves necessitats.

Enquestes experimentals

El passat mes de febrer, el CEO va publicar diverses enquestes experimentals. L'objectiu era comprovar com un enunciat diferent influïa la resposta sobre alguna qüestió concreta. L'experiment principal es va centrar en la independència i els enunciats van variar des de la confirmació que Catalunya formaria part de la UE, fins a assumir tot el contrari. "No tenim previst fer-ne més a curt termini, però l'experiència ha estat molt positiva", destaca Argelaguet. 

"L'experiment ens ha confirmat el que era d'esperar: segons l'estímul la gent respon de manera diferent i alguns temes tenen un impacte més important sobre les respostes", conclou. Tot i no tractar-se d'una enquesta representativa del conjunt de Catalunya (està feta on line a nou grups d'unes 200 persones cadascun), Argelaguet explica que, pel que fa a la independència, l'enquesta dóna algunes "pistes" per entendre quins poden ser els punts de debat si finalment se celebra la consulta: "el tema europeu i el capteniment del govern espanyol són dos temes que tenen un impacte més important sobre les respostes".



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
DFASFAS fletxa DFASFASS
11 de març de 2014, 17.43 h

L'informe de la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques (CORA) elaborat pel govern espanyol preveu la supressió, entre d'altres, del Síndic de Greuges, de l'Institut Cartogràfic i del CEO. ---------------> Està clar que l'estat espanyol pretén acabar amb la Generalitat o deixar-la com una entitat sense cap poder real.
Mentre hi hagi Generalitat podrà fer enquestes per internet però seràn sesgades.
Per altre banda els catalans ens podriem negar a les enquestes que no... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Jaume fletxa Esplugues
10 de març de 2014, 17.50 h

#4 Nano ,vigila l'anís ,que veig que ja vas carregadet.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Jaume fletxa Esplugues
10 de març de 2014, 17.50 h

#4 Nano ,vigila l'anís ,que veig que ja vas carregadet.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
F.Ibló fletxa Qui diu tontos als altres, ANACLETO, ha de procurar demostrar no ser un ESTÙPID ell mateix, no et sembla? No, veig que no et sembla, veig que no pots entendre-ho. Massa difícil per al teu cervell tan limitat.
9 de març de 2014, 23.11 h



ULL VIU ! !

#4 Caldria ser molt ignorant per no saber diferenciar un referendum fet amb un exèrcit rus ocupant Crimea, d'un referendum autènticament democratic a Catalunya, sense que cap exèrcit català ni espanyol faci xantatge sobre els electors. MOLT, MOLT RUC CALDRIA SER PER NO ENTENDRE LA DIFERÈNCIA, i vull pensar que tu, Aragoneses, no ets tan ruc ni de lluny, de manera que has d'entendre la diferència o és que ets un farsant.





Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
9 de març de 2014, 23.09 h




#6 Bé, home! tens raò, però potser no cal prendre-s'ho tan a pit tractant-se del canvi d'una sola consonant, en especial quan les dues que intervenen estan de costat al teclat i és fàcil que el dit llisqui . . .



Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
perepau ximenis fletxa argelaguer
9 de març de 2014, 20.34 h

comtessa electoral.????? aquesta seria la muller del Comte...
CONTESA, senyors del directe.cat (al final del 6è paràgraf).

Segons el DCVB:
1. CONTESA f.
Contençó, disputa, baralla; cast. contienda. Contesa fo entre en Pere Blanch de la una part demanant, e en Jacme Copons del altre defenent, doc. a. 1294 (arx. parr. Sta. Col. de Q.). Quan és contesa entre cohereus o successors, Cost. Tort. III, xiii, 7. Pensau quan per aquesta gran contesa, com se pacificaren demanant-se perdó, Sermons... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
9 de març de 2014, 14.55 h

9/11/2014 s'acosta el nostre gran dia, preparat per fer història?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
9 de març de 2014, 14.44 h

#3


Obama: Referendum on independence in Crimea is unconstitutional
WASHINGTON – President Obama on Thursday declared that a referendum asking Crimean voters if they want the independence from Ukraine would violate Ukraine's constitution and international law.
“In 2014, we are well beyond the days when borders can be redrawn over the heads of democratic leaders,” the president said in the White House briefing room.
http://www.latimes.com/world/worldnow/la-fg-wn-obama-crimea-referendum-u... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
En Capablanca fletxa Serra de l´Obac
9 de març de 2014, 13.59 h

El CEO més barat és el que tenim tots al cap i dic tots, indepes i espanyols.
PREVISIÓ OPTIMISTA CONSULTA
Participació: 77%-79%
SÍ+SÍ: 59% ; SÍ+NO: 8% ; NO: 29% ; Blancs+Nuls: 4%
PREVISIÓ OPTIMISTA ELECCIONS PLEBISCITÀRIES
Participació: 70%-72%
ERC 37 ; CDC 31 ; UDC 3 ; Ciudadanos 20 ; ICV 13 ; PSOE 13 ; PP 11 ; CUP 7
Bloc pel DaD: 91 escons ; Bloc unionista: 44 escons
Bloc independentista aprox: 86 escons (64%) ; Bloc constitucional aprox: 49 escons (36%)


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
9 de març de 2014, 13.10 h

http://www.youtube.com/watch?v=3SbgGMtmSss

Ningú defensa una causa que desconeix Reenvia aquest vídeo a tots els teus contactes i converteix-te en ambaixador!

Amb o sense el permís de l'Estat espanyol, amb o sense la UE, Catalunya serà independent

((*(( FREEDOM FOR CATALONIA ((*((


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
La dreta madrilenya en contra de la violència de gènere

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.