directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 23:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La reducció de dèficit de la Generalitat podria congelar els salaris dels funcionaris

Nadal ha reconegut que les inversions de l'Estat a Catalunya es reduiran

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Govern de la Generalitat presentarà un Pla d'austeritat per fer front a la retallada pressupostària necessària per a la contenció del dèficit públic, que afectarà el personal de l'administració. Així ho ha indicat el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que ha explicat que les retallades hauran d'afectar capítols com les inversions, però també el personal i la despesa corrent. Nadal no ha aclarit com afectarà als treballadors públics i no ha tancat la porta a una possible congelació salarial. El conseller ha avisat el Govern espanyol que calen 'sacrificis compartits' de totes les administracions per retallar el dèficit estatal, i també ha reconegut que, com ja avançava Ridao, les inversions de l'Estat a Catalunya es veuran afectades. Malgrat les retallades, Nadal ha garantit que l'educació i la sanitat mantindran la qualitat del servei.
Després que el govern espanyol hagi anunciat una retallada pressupostària de 5.000 MEUR per aquest any i de 10.000 MEUR per al 2011, el Consell de Govern d'aquest dimarts ha abordat la necessitat d'un 'ajustament econòmic' com a resposta als requeriments de la Unió Europea (UE) de contenció del dèficit per 'asserenar' els mercats i 'facilitar les recuperació de l'economia'. Nadal ha admès que, davant de 'l'alteració dels mercats' dels últims dies, cal plantejar 'mesures d'austeritat' i un pla per a 'contribuir a disciplinar l'economia' i reduir el dèficit a través d'una retallada de la despesa.

Una retallada que, ha advertit, l'ha de fer en primera instància l'Estat, però també el conjunt de les administracions públiques 'en la part que correspongui'. 'Ha de quedar per a tothom que hi haurà d'haver contenció per part de totes les administracions, l'Estat el primer, però l'Estat retalli no serà garantia suficient perquè es redreci l'economia', ha dit, i 'hauran de fer-ho de forma equivalent també les comunitats autònomes i els ajuntaments'. Nadal ha afegit que caldrà veure 'en quina proporció', però ha deixat clar que 'toca a tothom' i que 'no es podrà derivar la retallada cap a una administració'. Així, Nadal ha avisat l'Estat que no pot pretendre que la retallada sigui assumida només per les comunitats.

Nadal ha anunciat que la Generalitat farà el seu propi pla de contenció, tot i que ha recordat que ja amb anterioritat ha fet tres cops una retallada de la despesa pressupostària. Aquesta nova retallada no només afectarà a la despesa en inversions –que caldrà 'ajustar, ponderar i prioritzar'-, ha assegurat Nadal, ja que 'només una contenció en tots els camps permet uns resultats que atorgui credibilitat a l'economia'.

El conseller ha dit que aquesta retallada també afectarà als capítols de despesa corrent i de personal, a més de la inversió. Nadal, però, no ha aclarit en quins termes afectaria al personal i s'ha limitat a dir que en aquests casos 'manen els acords de caràcter general que afecten la funció pública'. Però preguntat sobre si això pot representar una congelació salarial dels funcionaris, el conseller no ha tancat la porta a aquesta possibilitat. En tot cas, ha remarcat que la Generalitat està pendent de conèixer en quins termes l'administració de l'Estat concreta el seu pla d'ajustament per saber com afectarà a les comunitats autònomes. Així, tampoc ha aclarit quina seria la quantitat total que es retallaria.

Per contra, Nadal ha descartat que dins del propi pla que prepara el Govern es contempli una reducció del nombre de conselleries, ja que això es pot convertir més en una mesura 'maquillatge' que en una voluntat real de retallar. Així, ha deixat clar que no es tocarà l'estructura de l'executiu.

Sobre serveis bàsics com la salut i l'educació, Nadal ha recordat que amb anterior s'ha aconseguit retallar la despesa sense que això hagi tingut repercussió en la qualitat del servei, de manera que no ha descartat mesures en aquesta direcció en el futur. Per exemple, Nadal ha recordat que, en l'àmbit sanitari, s'ha aconseguit reduir despeses a partir de la contenció de la despesa farmacèutica. Nadal, en tot cas, ha volgut deixar clar que, si hi ha una racionalització de la despesa, no serà en detriment de la qualitat del servei.

Nadal dit que cal 'prendre consciència que no ens podem permetre gaire alegries, que no ens podem considerar més rics del que som i no allargar més el braç que la màniga', i que caldran fer 'sacrificis compartits'. En aquest sentit, creu que 'les administracions públiques han de passar a davant' de manera que 'no només siguin exigibles esforços a la ciutadania', sinó que l'administració 'doni exemple'. De fet, Nadal creu que d'aquest plans se n'ha de fer una 'lectura positiva'.

Les inversions de l'Estatut, afectades

Nadal ha admès que, en la part de retallada que haurà d'aplicar l'Estat, les inversions del govern espanyol a Catalunya en matèria d'infraestructures es veuran afectades, ja que hi haurà una 'repercussió indirecta'. Així, aquesta retallada afectarà les inversions previstes en aplicació de la disposició addicional tercera de l'Estatut, la que estableix les inversions de l'Estat a Catalunya en funció del PIB.

El conseller ha assegurat que 'l'única línia no traspassable' serà que la inversió haurà de ser el 18,8%, equivalent al PIB, però ha admès que, si hi ha una retallada del conjunt de les inversions, la xifra global serà més baixa encara que es mantingui el percentatge. 'Si hi ha una retallada global de les inversions de l'Estat, repercutiran proporcionalment respecte a les inversions de Catalunya', ha dit. Tot i això, ha destacat els compromisos adquirits pel Ministeri de Foment en inversions com els accessos ferroviaris a l'aeroport del Prat o els viaris i ferroviaris al Port de Barcelona.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
;iquel fletxa Barcelona
12 de maig de 2010, 16.37 h

Jo he treballat d'interí a la Gene a vàries conselleries i entitats i us asseguro que és el lloc on es curra mesnys del món mudial. Al menys sobra un 20% de la platilla i sóc generós. Em refereixo als administratius i subalterns. No pas als serveis bàsics com mestres, metges, mossos.....


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
12 de maig de 2010, 13.28 h

Jo em pregunto si els sous d'aquests polítics inútils que tenim, també es congelaran el sou. Aquests politicastres, si fossin com cal, fins i tot se l'haurien de rebaixar. Però per què no hi hagi mals entesos, aquí hi incloeixo tots els que fan de la política el seu modus vivendi. En una empresa privada fan les regulacions d'ocupació, prou se n'han vist últimament malauradament. Llavors perquè els funcionaris estan lliures d'aquesta opció ???. Això no és de llei. És fins i tot immo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
12 de maig de 2010, 10.22 h

I mentres convocant places de funcionari ad-hoc a tuti pleni per acabar d'endollar a familiars, coneguts, amics i saludats en previsió de que se'ls acaba el momio.

Volen deixar a tota la seua claca ben colocada aquests del tripartit.

Bé, qué voleu d'un "govern" que no s'ha fet per governar sino per saquejar els presupostos pùblics? (ingressos multiplicats per 2,5 i dèficit multiplicat per 4)


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Quim. fletxa PPCC.
12 de maig de 2010, 08.47 h

#1
No saps ni el que dius i ni tu mateix t´ho creus. Ex-llepant, tu i tots els ex-llepes ressentits perquè us penseu que us han pres la mamella i que teniu tant poca credibilitat que no teniu ni pebrots per dir el que realment sou tot disfressant-vos de sobiranistes o independentistes catalans, de tant mentir i tergiversar us acabareu creient les vostres pròpies mentides i tergiversacions sense cap fonament. Tots plegats feu més fàstic que pena!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
12 de maig de 2010, 07.08 h

Al final hauran de fer tot el que s'han negat a fer fins ara, u que si ho haguessin fet en el seu moment, fa 18 o 24 messos ens haguessin estalviat molts mals de cap.

Colla d'inùtils!. Si fins i tot ha hagut de trucar l'Ibama perqué heu aconseguit possar en perill a tota la economia mundial!

Qué es pot esperar d'uns que gràcies al pacte del Majéstic (el millor pacte politic signat des de la transició segons el M.H. Heribert Barrera) han multiplicat els ingressos per 2,5 i han multimplica... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 23   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.