directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 16:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El 'Financial Times' creu que els empresaris estan més preocupats pel procés que per la independència

“Més que la independència, els empresaris estan preocupats pel procés”, assegura el rotatiu

Comentaris 25  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

(ACN).- El diari britànic 'Financial Times' assegura en un article aquest dimecres que els empresaris catalans estan "especialment preocupats amb la possibilitat d'una declaració unilateral del parlament català". En un text que firma el corresponsal Tobias Buck, el prestigiós rotatiu financer assegura que l'opinió dels empresaris "hauria de ser una part central" del debat a Catalunya. Amb tot, segons el periodista, més que la independència, els empresaris estan preocupats pel procés. "El que els preocupa és com la independència, sense un pacte amb Espanya, es podria assolir.”

Comparteix
   


Etiquetes
Reticència a parlar sobre el procés
 
Segons el corresponsal del prestigiós diari financer britànic, la "reticència" dels empresaris a parlar sobre la independència és "comprensible". "Saben que si surten a favor de la independència tenen el risc d'allunyar clients, personal i accionistes a la resta d'Espanya. Unir-se amb el govern de Madrid, en canvi, segur que podria motivar una resposta política i popular negativa a casa", diu el text.

Mantenir-se al marge pot esdevenir incòmode
 
Per Tobias Buck "mantenir-se al marge també pot esdevenir, al final, incòmode" pels negocis, que "a Catalunya importen com en pocs altres llocs d'Espanya". "Barcelona, la capital, és una ciutat construïda en el comerç, on banquers, comerciants i industrials han tingut influència des que un pot recordar", argumenta Buck, que destaca que a Catalunya hi ha grans empreses com Gas Natural, Caixabank, Abertis, Grífols o el Banc Sabadell i "nombroses bases per grups internacionals".

El procés "domina el debat polític" però sense la veu de les grans empreses
 
"Tant de soroll als carrers, i tant de silenci a les sales dels consells d'administració", assegura la primera frase de l'article del 'Financial Times', que analitza el rol dels empresaris en el debat independentista català. Segons el corresponsal Tobias Buck, el procés "domina el debat polític" però fins ara s'ha desenvolupat "sense una veu que històricament ha tingut un gran pes a Catalunya: la de les grans empreses". "Excepte un o dos casos, els líders empresarials de Barcelona rebutgen explicar en públic com veuen el procés, o parlar dels riscos econòmics o les oportunitats d'una ruptura amb Espanya", assegura l'article.

Èxode d’empreses en una nova Catalunya

"Les veus a Madrid avisen que una nova Catalunya independent patiria un èxode immediat d'empreses. Asseguren que el sector financer, en particular, no s'arriscaria a quedar-se fora de la unió monetària europea, encara que fos durant un període transitori. També hi ha preocupacions sobre com afectaria la ruptura a les vendes i els contractes de les empreses catalanes a la resta del país" assegura l'article.

La visió dels independentistes

El text també recull la visió dels independentistes, que creuen que això "no té cap sentit". "Alliberats de la forta burocràcia de Madrid i de la necessitat de transferir impostos a les regions espanyoles més pobres, veuen que l'economia catalana i el sector privat millorarien com mai", explica el 'Financial Times', que també recull que pels partidaris de la independència "el que importa són els vincles comercials i financers amb el món, i no amb una Espanya en recessió".

Els caps de les empreses catalanes comparteixen la frustració política amb Madrid

Per Buck, "és just dir que aquests arguments tan optimistes no són generalment compartits entre els caps de les grans empreses catalanes". Però afegeix: "Molts comparteixen la frustració política amb Madrid i donen suport a les demandes de més autonomia financera i política. La majoria també estan d'acord en què no hi ha cap raó per la qual, almenys a llarg termini, una Catalunya independent no podria ser un bon lloc per als negocis".

Trencar el silenci

L'article del 'Financial Times' defensa que l'opinió dels empresaris "hauria de ser una part central del debat" a Catalunya, com ja comença a passar a Escòcia. El text repassa la declaració d'un grup d'empresaris alemanys que van "avisar dels perills d'una ruptura amb Espanya" i cita també el cap del lobby empresarial espanyol a Catalunya. "Les intervencions són poques i distants entre elles, però han encantat a Madrid, que veu a la comunitat empresarial com un aliat reticent però poderós", destaca Buck.

Pel corresponsal de l'FT, afirmar que els negocis comencen a "trencar el silenci" i es posicionaran amb Madrid pot ser "prematur". "Però si l'escalada política continua, els líders empresarials catalans podrien no tenir més alternativa que unir-se al debat. Ho farien amb una gran reticència i gran tristesa. Però si ho fan, seria per reclamar serenor, i per alentir qualsevol avanç precipitat cap a la independència", conclou.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#25
gfhgddgf fletxa dfasdfas
21 de març de 2014, 17.11 h

Les empreses no voten. Però, en general, el respecte que tenen els ciutadans catalans per aquestes grans empreses espanyoles, d'origen català i radicades a Catalunya, és com a mínim no entusiasta. Per tant si no volen seguir el camí que marqui la majoria del poble de Catalunya el pastís se'l podrien emportar altres empreses. Tancaran les autopistes? tancaran els bancs? Ens negaran el gas? El seu futur a Catalunya seria molt negre si obtesin per no servir a Catalunya i el govern les hauria... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
bejota fletxa bcn
20 de març de 2014, 18.57 h

Madrid duplica Catalunya

Espanya, segon país de la UE que rep més inversió estrangera
El secretari d'Estat de Comerç assegura que és el resultat d'haver-se dissipat el temor que desaparegui l'euro, juntament amb la recuperació de la competitivitat de l'economia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
20 de març de 2014, 17.46 h

#12 tu eres un pelanas que no te has hugado nunca un duro en negocios?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
bejota fletxa bcn
20 de març de 2014, 14.48 h

La Generalitat infla su sondeo soberanista en un 25%, según Convivencia Cívica
La entidad denuncia que la encuesta del CEO es sesgada y emplea «técnicas estadísticas poco fiables» para incrementar los porcentajes favorables a la independencia .


N.B. EL CEO , "CUINA "LES ENQUESTES A ARENYS DE MUNT I BERGA. RES DE NOU.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
bejota fletxa bcn
20 de març de 2014, 14.36 h

B. URIETA.EL QUE POSO ,ESTÁ PUBLICAT . EM LIMITO A COPIAR I ENGANXAR.TU - I D'ALTRES PLORAMIQUES - SOLS FEU QUE INSULTAR ,PERÒ NO APORTEU RES.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
20 de març de 2014, 09.41 h


F.Iblo, B.Urleta,Basili Roca, Ernest Camps o cualquiera de los muchos nicks que usas o usurpas: Es enfermizo y digno de conmiseracion el hecho de que mantengas control y registro de posibles nombres, nicks, comentarios pasados, etc. http://www.directe.cat/noticia/339486/girauta-ajuda-a-canas-a-muntar-lulster-que-os-vais-a-cagar
Es la prueba fehaciente de que tu vida ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
19 de març de 2014, 22.22 h

Del que estem preocupats és de la manera com el govern de Madrid ens exprimeix per després gastar-se els nostres diners en infrastructures inútils a Extremadura, Andalusia o Castella. INDEPENDÈNCIA QUAN ABANS MILLOR


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
B.Urleta fletxa Estat espanyol = FRANQUISME MILITARISTA INSTITUCIONALITZAT, amb una capa de pintura de FALSA DEMOCRÀCIA. PARÒDIA D'ESTAT DE DRET.
19 de març de 2014, 21.21 h



#17 Pobre BEJOTA, si no sabés que ets més ruc que el Platero del J.R.Jimenez, pensaria que ets un FARSANT MENTIDER. Posa al teu buscador (suposo que saps de què et parlo) "DIEMPROU" , i veuràs com las PIMES (petites i mitjanes empreses) a la reunió que han fet avui per a parlar de l'espoli fiscal que pateixen de part de l'estat espanyol, S'HI HAN ESCOLTAT NOMBROSOS CRITS D' "INDEPENDÈNCIA".

De manera que PARA DE FER EL PALLÚS IGNORANT, i no vulguis ensenyar res als catalans que sabem ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
bejota fletxa bcn
19 de març de 2014, 20.52 h

368 empresarios (el 50% del PIB de Cataluña) se pronuncian contra el independentismo de Artur Mas .
Apoyan el estudio elaborado por el "think-tank" Europa Liberal que explica los perjuicios de la separación con España. El informe será presentado mañana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Synera fletxa Barcelona
19 de març de 2014, 19.52 h

#15 ENLLOC. Prou mentides! El que hi ha és això. Rl que no ho vulgui, adéu!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.