El 'Financial Times' creu que els empresaris estan més preocupats pel procés que per la independència
“Més que la independència, els empresaris estan preocupats pel procés”, assegura el rotatiu
(ACN).- El diari britànic 'Financial Times' assegura en un article aquest dimecres que els empresaris catalans estan "especialment preocupats amb la possibilitat d'una declaració unilateral del parlament català". En un text que firma el corresponsal Tobias Buck, el prestigiós rotatiu financer assegura que l'opinió dels empresaris "hauria de ser una part central" del debat a Catalunya. Amb tot, segons el periodista, més que la independència, els empresaris estan preocupats pel procés. "El que els preocupa és com la independència, sense un pacte amb Espanya, es podria assolir.”
Reticència a parlar sobre el procésSegons el corresponsal del prestigiós diari financer britànic, la "reticència" dels empresaris a parlar sobre la independència és "comprensible". "Saben que si surten a favor de la independència tenen el risc d'allunyar clients, personal i accionistes a la resta d'Espanya. Unir-se amb el govern de Madrid, en canvi, segur que podria motivar una resposta política i popular negativa a casa", diu el text.
Mantenir-se al marge pot esdevenir incòmode
Per Tobias Buck "mantenir-se al marge també pot esdevenir, al final, incòmode" pels negocis, que "a Catalunya importen com en pocs altres llocs d'Espanya". "Barcelona, la capital, és una ciutat construïda en el comerç, on banquers, comerciants i industrials han tingut influència des que un pot recordar", argumenta Buck, que destaca que a Catalunya hi ha grans empreses com Gas Natural, Caixabank, Abertis, Grífols o el Banc Sabadell i "nombroses bases per grups internacionals".
El procés "domina el debat polític" però sense la veu de les grans empreses
"Tant de soroll als carrers, i tant de silenci a les sales dels consells d'administració", assegura la primera frase de l'article del 'Financial Times', que analitza el rol dels empresaris en el debat independentista català. Segons el corresponsal Tobias Buck, el procés "domina el debat polític" però fins ara s'ha desenvolupat "sense una veu que històricament ha tingut un gran pes a Catalunya: la de les grans empreses". "Excepte un o dos casos, els líders empresarials de Barcelona rebutgen explicar en públic com veuen el procés, o parlar dels riscos econòmics o les oportunitats d'una ruptura amb Espanya", assegura l'article.
Èxode d’empreses en una nova Catalunya
"Les veus a Madrid avisen que una nova Catalunya independent patiria un èxode immediat d'empreses. Asseguren que el sector financer, en particular, no s'arriscaria a quedar-se fora de la unió monetària europea, encara que fos durant un període transitori. També hi ha preocupacions sobre com afectaria la ruptura a les vendes i els contractes de les empreses catalanes a la resta del país" assegura l'article.
La visió dels independentistes
El text també recull la visió dels independentistes, que creuen que això "no té cap sentit". "Alliberats de la forta burocràcia de Madrid i de la necessitat de transferir impostos a les regions espanyoles més pobres, veuen que l'economia catalana i el sector privat millorarien com mai", explica el 'Financial Times', que també recull que pels partidaris de la independència "el que importa són els vincles comercials i financers amb el món, i no amb una Espanya en recessió".
Els caps de les empreses catalanes comparteixen la frustració política amb Madrid
Per Buck, "és just dir que aquests arguments tan optimistes no són generalment compartits entre els caps de les grans empreses catalanes". Però afegeix: "Molts comparteixen la frustració política amb Madrid i donen suport a les demandes de més autonomia financera i política. La majoria també estan d'acord en què no hi ha cap raó per la qual, almenys a llarg termini, una Catalunya independent no podria ser un bon lloc per als negocis".
Trencar el silenci
L'article del 'Financial Times' defensa que l'opinió dels empresaris "hauria de ser una part central del debat" a Catalunya, com ja comença a passar a Escòcia. El text repassa la declaració d'un grup d'empresaris alemanys que van "avisar dels perills d'una ruptura amb Espanya" i cita també el cap del lobby empresarial espanyol a Catalunya. "Les intervencions són poques i distants entre elles, però han encantat a Madrid, que veu a la comunitat empresarial com un aliat reticent però poderós", destaca Buck.
Pel corresponsal de l'FT, afirmar que els negocis comencen a "trencar el silenci" i es posicionaran amb Madrid pot ser "prematur". "Però si l'escalada política continua, els líders empresarials catalans podrien no tenir més alternativa que unir-se al debat. Ho farien amb una gran reticència i gran tristesa. Però si ho fan, seria per reclamar serenor, i per alentir qualsevol avanç precipitat cap a la independència", conclou.