directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 02:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

De la batussa gratuïta al supremacisme lingüístic

La jungla del procés a trenta-tres setmanes del dia D. Alguns personatges clau de la setmana: J.C. Girauta, Jordi Graupera, Andreu Mayayo , Pere Navarro, Xavier Sala i Martín, J.Ignacio Wert

Comentaris 25  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 17 vots )
carregant Carregant

Miquel Perez Latre ( @Granollacs ) Arxiver i Historiador.- Els darrers set dies ens han deixat una eclosió d’espanyolisme malhumorat: a mesura que el temps avança i la determinació dels protagonistes del procés es consolida, la posició antidemocràtica dels qui neguen la consulta és fa més i més insostenible. Per això hem passat de la fase de la por a la de l’insult. I tot plegat, enmig d’un procés de recentralització que fa saltar (per desconsol de l’establishment nostrat) les darreres tanques de protecció de l’autonomisme. Aquests són alguns altres personatges clau de la setmana.
Girauta, Juan Carlos(candidat de Ciudadanos).
La batussa com a objectiu.
L’únic candidat que, tot i ser-ho, continua amb plaça fixa a les tertúlies comtals, el que escriu llibres per explicar-nos perquè ell votarà no però sense deixar-nos votar als altres, torna a la seva tàctica habitual de muntar-la ben grossa a la primera oportunitat. Ara, a compte del full de ruta de l’ANC per arribar a la independència (repeteixo, independència, de quin coi de cop d’estat parla?). La histèria els pot. Saben que van camí de perdre i busquen brega desesperats. I si hi ha una cosa que els sap greu és que una clara majoria dels catalans hagi decidit desvincular-se d’Espanya sense que s’hi hagi produït un sol acte violent. Sense que es mogui una fulla. Amb debat intens però sense divisió. Amb una pau i una tranquil·litat eixordadores. Això els treu molt, però molt de polleguera. I com tothom sap la indiferència és el càstig més feridor.
 
Graupera, Jordi(periodista i filòsof).
Perquè guanyarem.
Dimarts, en Graupera participa a la tertúlia dels matins de la ràdio comtal. Per a ell, de Nova York estant, són les quatre de la matinada. Li pregunten si ho fa abans o després d’anar a dormir. Explica com, després de veure tranquil·lament una pel·lícula fins a la mitjanit, dedica tres hores a preparar la seva intervenció. Joves i sobradament preparats. Una explicació en un sol impacte de perquè guanyarem. El mateix dia, la darrera enquesta del CEO explica que els partidaris de la independència oscil·len entre el 33,9% dels qui no tenen estudis i el 67,7% dels qui gaudeixen de graus universitaris. Per això guanyarem, perquè disposem d’una legió de gent formada que ha fet de l’assoliment de la llibertat plena el seu objectiu generacional.
 
Mayayo, Andreu (professor Història Contemporània a la UB).
Guanyar temps desesperadament.
En Mayayo és un espanyol sincer: naturalment, hi té tot el dret. El mateix que el 32% dels qui en aquest país (segons el darrer estudi del CEO) se senten tan catalans com espanyols però, tot i així, desitgen que Catalunya esdevingui un nou Estat d’Europa. Sap, però que el temps del tripijoc de les elits s’exhaureix i actua a la desesperada. Diu que anem massa de pressa. Que els espanyols bons arribaran algun un dia a l’altra riba. Quan l’escolto no puc més que imaginar-me’l vestit de sans-culotte o de bolxevic, tot cridant a la carrera fins a perdre l’alè, mentre es queda enrere: atureu-vos germans, no prengueu encara la Bastilla, ni el Palau d’Hivern, que la monarquia i el tsarisme tenen reforma. I fa molt progre.
 
Navarro, Pere(primer secretari del PSc).
Estafa federal.
El cap de setmana passat es confirmava el fet que Javi López (el guanyador de les primàries súper transparents de les que mai es va poder saber el resultat per agrupacions locals), finalment, ocuparà un meritoríssim sisè lloc a les llistes socialistes espanyoles. Darrera la candidata dels companys bascos que, com tothom sap, aporten molts més vots. Gran pes de la teva aposta, Pere. Tot un reconeixement d’en Rubalcaba. Excel·lent negoci. A més, la segona candidata dels catalans anirà a les llistes en la posició número quinze. Així que, si les enquestes no empitjoren, el segon diputat pot anar de pèls. CiU i ERC, cadascun d’ells, podrien assolir el doble de representants que el PSc al Parlament europeu. Gran negoci, Pere. Tu sí que en saps. Com no hem de confiar en tu per solucionar el plet entre Catalunya i Espanya?
 
Sala i Martín, Xavier(professor d’economia a la Columbia University).
Progres conservadors.
A través dels mitjans o presencialment arreu del país, continua amb la seva master class sobre la necessitat d’un estat propi. Després de cantar les quaranta al mateix Durao Barroso, ara destrossa amb enorme eficiència un dels arguments preferits del dependentisme, de Loquillo a Javier Cercas: la crítica a la nostra aspiració de plena sobirania com a una suposada aventura incerta. Aquest recurs (camuflat) per falcar l’statuo quo (curiós en qui es presenta com a estendard del progressisme), que ignora amb voluntat d’engany els costos de mantenir la dependència, em porta directament el pensament a un altre moment històric de ruptura possible: el 1975, quan la construcció d’una democràcia era també per a alguns només un camí ple d’incerteses. Perquè, certament, els canvis només son aventures si es contemplen ben enfonsats des del sofà de la complaença, sigui amb el franquisme, sigui amb la dependència.
 
Wert, José Ignacio (ministre espanyol d’Educació, Cultura i Esport).
Ministre de supremacisme.
La piconadora recentralitzadora del nacionalisme espanyol continua la seva feina inalterable. La política lingüística a Catalunya (també) ja es decideix a Madrid. Aquesta setmana hem vist com el ministre manté la voluntat d’aplicar la nova Llei d’Educació el curs vinent. El començarem, tal i com ha fet la consellera Rigau en no assistir a la reunió, amb insubmissió. Més samarretes verdes. El supremacisme castellà pren en aquest àmbit la seva expressió més salvatge: un nen de llengua materna espanyola val per vint-i-quatre nens catalanoparlants i als centenars de milers de valencians que exigeixen l’escolarització en la seva no se’ls reconeix exactament el mateix dret. Cal suposar que tot plegat acabarà amb un fort rebés als tribunals europeus. Perquè és difícil consagrar legalment la diferència entre la metròpoli i les colònies d’una manera més bèstia.
 
 
Podeu seguir altres reflexions de l'autor del Bestiari del procés al seu bloc Per a bons patricis.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#25
F.Ibló fletxa ESTAT ESPANYOL MISERABLE, DECADENT, CORRUPTE I DEGENERAT = INCOMPETÈNCIA IRRESPONSABLE I PARÒDIA ESPÈRPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE D'ESTAT DE DRET = NIU DE CORRUPCIÓ I DE FANFARRONERIA CRETINA
25 de març de 2014, 04.33 h



#24 Mira, Antoine, no sé d'on ve això de "valent", a menys que tu et consideris un covard. Jo em considero simplement una persona SENSE LA PACIÈNCIA DE JOB, i sense gaire complexos, perque per sort n'he pogut anar superant alguns al llarg de la vida.

Tampoc no sé per què dius que em desfogo amb tu, potser no has llegit mai quin és el meu estil quan em desfogo amb en LUIS MUR dels mil nicks, i per això confons les coses.

Gràcies per dir-me que no es tracta de saber "qui la té més l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 21   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Antoine fletxa Olesa
25 de març de 2014, 00.33 h

Benvolgut fibló valent!
Germà, sé que alguna cosa et preocupa! desfogat amb mi si això tha de fer sentir millor!
I com que després de les teves tres intervencions crec que ja ho hauràs aconseguit força, m'agradaria aportar unes situacions comparatives, simplement a mode de reflexió:
Si la situació que tractéssim anés de qui la té més llarga o de qui pixa més lluny, entre dos i ningú més, obviament estem d'acord que la reacció més natural i sincera és la c.
Però el tema que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Antoine fletxa Olesa
25 de març de 2014, 00.28 h

Benvolgut fibló valent!
Germà, sé que alguna cosa et preocupa! desfogat amb mi si això tha de fer sentir millor!
I com que després de les teves tres intervencions crec que ja ho hauràs aconseguit força, m'agradaria aportar unes situacions comparatives, simplement a mode de reflexió:
Si la situació que tractéssim anés de qui la té més llarga o de qui pixa més lluny, entre dos i ningú més, obviament estem d'acord que la reacció més natural i sincera és la c.
Però el tema que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
F.Ibló fletxa Una reflexió sobre el que dèia a
24 de març de 2014, 18.38 h

#17 i #18


Veiam: si algú us diés a la cara "desgraciat! fill de p...!", quina resposta us sembla millor?

a) oferir-li l'altra galta i dir-li "germà, sé que alguna cosa et preocupa! desfoga't amb mi si això t'ha de fer sentir millor?"

b) callar i mirar cap a altra banda, esperant que això no l'envalentoni i , prenent-nos pel pito del sereno, ens segueixi insultant . . . si és que no decideix passar a majors agresions.

c) contestar-li "el fill de la gran p... ets tu, i jo no començ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 21   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
DFASFASDF fletxa DAFSDFAFASD
24 de març de 2014, 16.55 h

Tot canvi genera o és incertesa. Però si una cosa no funciona només hi ha que canviar-la en la direcció convenient. En el cas de les relacions Catalunya-Espanya només hi ha una direcció convenient. Hi no hi ha límits en aquesta direcció per que Espanya no hi vol donar cap passa significativa. Per tant, avacem fins al final cap a la independència o ens quedem clavats i deixem de queixar-nos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
DFASFASDF fletxa DAFSDFAFASD
24 de març de 2014, 16.45 h

Pere Navarro el PSC AL SERVEI DEL PSOE. tot per la pau social, a Catalunya i a Espanya, toca fotres (un cop més) als catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
DFASFASDF fletxa DAFSDFAFASD
24 de març de 2014, 16.41 h

L’escriptor i ideòleg de @Ciudadanos atia l’odi contra la presidenta de l’ANC: «Forcadell és responsable de tot el que passi a Catalunya en termes de violència»

--------------------------------------------------------------------------------
Totes les violacions i violència masclista, els robos i atracaments, els assassinats que hi pugui haver per qualsevol causa, les baralles discotequeres i les baralles pel trànsit, per l'aparcament, una topadeta o un avançament de males manere... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
F.Ibló fletxa Un xic de seny, sisplau ! . . . però també un MOLT DE CORATGE.
24 de març de 2014, 15.49 h



#16 Ep! . . . en una cosa SÍ que estic TOTALMENT D'ACORD AMB TU: cal militar, cal combatre, cal lluitar, i una de les millors eines és l'ASSEMBLEA NACIONAL DE CATALUNYA, a la que aconsello a tothom que s'hi integri, naturalment. I a OMNIUM CULTURAL i si pot ser a ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA. Especialment els joves amb ganes de lluitar pel seu poble.



Valora aquest comentari:   votar positiu 24   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
F.Ibló fletxa Un xic de seny, sisplau ! . . . però també un MOLT DE CORATGE.
24 de març de 2014, 15.45 h



#16 ...i erigim un monument a la "legendària covardia catalana", que dèia l'Aragonmeses? De què tens por? que ens enviïn els tancs i la guàrdia civil? Tan idiotes et sembla que són? Què hi guanyarien, amb la violència? retardar tres o quatre anys l'explosió de les pulsions tan llargament reprimides del poble català, ansiós de ser ell mateix? ... i quedar com porcs davant l'opinoió de la COMUNITAT INTERNACIONAL?

Ja no som a l'època de Hitler i de Mussolini, els temps han canv... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 22   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Antoine fletxa Olesa
24 de març de 2014, 14.20 h

No alimentem amb les tripes les provocacions en les que les clavegueres de l'estat i els seus col·laboradors ens volen fer caure per acusar el procés de violent i poder entrar "justificadament" amb la força. Pensem abans d'escriure quin efecte farà i si ens anirà a favor o bé en contra. Si no ho fem així, molt probablement estarem anant a favor seu igual que els que ho fan emparant-se en l'anonimat, per a fer pujar la temperatura i el grau d'incomprensió entre la gent.
Ni tant sols és ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.