directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 06:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Frankfurt: Benach afirma que la Fira serà una 'empenta' per a la projecció internacional de la identitat catalana

També ha dit que la presència de Frankfurt ha de servir per a 'recuperar l'autoestima portes endins'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha afirmat que la Fira de Frankfurt suposarà un 'empenta' endavant en la projecció internacional de la identitat catalana i 'un pas més' en la normalització i reconeixement de Catalunya a Europa. Així ho ha expressat durant el discurs inaugural de l'exposició 'El fons del MACBA a Frankfurt', que fins al 13 de gener es podrà visitar al Kunstverein. Durant l'acte, també s'ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i el director de l'IRL, Josep Bargalló. D'altra banda, Salvador Giner, considera que 'ha arribat un moment important a la història de la literatura catalana'.
ernest benach fira de frankfurt
Comparteix
   

Tots els membres del Govern han coincidit a dir que la Fira és una 'oportunitat' per donar a conèixer la cultura catalana i mostrar la seva 'riquesa' i 'singularitat'. I és que, segons paraules de Benach, 'la nostra identitat i realitat cultural no són prou conegudes ni reconegudes a Europa', fruit de la persecució i repressió que ha viscut en els últims tres segles i també per la manca de plataformes de projecció exterior.

Pel que fa a l'exposició, que s'ha inaugurat un dia abans que es doni el tret de sortida de la fira amb la cultura catalana com a convidada d'honor, representa 'un pont' entre dos museus dedicats a l'art contemporani, com són el MACBA i el Kunstverei, ha apuntat Bargalló. Per la seva banda, el conseller Tresserras s'ha referit al museu barceloní com a un dels centres més 'potents' i 'dinàmics' de la creació contemporània del món, i també l''eix fonamental' d'una 'explosió de creativitat' que s'està vivint en aquests moments a Catalunya.

'Els autors catalans ja no ens podem queixar; escriu bé i segur que et traduiran'

A punt de fer el desembarcament a Frankfurt, el president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Salvador Giner, considera que la presència de la cultura catalana a la fira internacional com a convidada d'honor és un 'pas més' de la 'llarga lluita' de la cultura catalana per tenir el reconeixement que es mereix a àmbit europeu. En una entrevista a l'ACN, es mostra convençut que els autors catalans ja no tenen motiu per queixar-se, 'escriu bé i segur que et traduiran', i valora la polèmica que s'ha generat al voltant del escriptors convidats per aquesta ocasió.

Giner considera que 'ha arribat un moment important a la història de la literatura catalana pel coneixement públic i popular que es té a l'estranger. 'Estem en una fase que si un escriptor català escriu bé, hi arriba', afirma. I afegeix que al marge d'alguna injustícia –el món dels escriptors és complicat, reconeix- les bones obres catalanes es tradueixen. En són exemple títols com 'Incerta Glòria' de Joan Sales o l'obra de Carme Riera, que s'ha traduït de forma íntegra. Fins i tot l'assaig, el camp on Giner ha publicat nombroses obres, es tradueixen en altres idiomes del món. Per tant, 'no tenim dret a queixar-nos en aquest terreny'.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.