directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 06:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

La Cambra avala la viabilitat d’una Catalunya independent

S’eliminaria el dèficit i fixaria un superàvit del 7,2% segons un exhaustiu estudi de la institució cameral en base a la construcció d’un nou estat dins de la UE

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

La Cambra de Barcelona assegura que el sector públic d'un estat català independent seria financerament viable i a llarg termini tindria un superàvit del 7,2% i un marge d'actuació superior a l'actual, segons Joan Ramon Rovira, cap del servei d'estudis i director de l'estudi 'El sector públic a Catalunya i Espanya. Impacte econòmic de diferents escenaris polítics'. En xifres basades en el 2010, l'estudi assegura que una Catalunya independent naixeria amb un dèficit del 2,4% i Espanya sense Catalunya hauria d'incrementar el seu dèficit en dos punts percentuals. L'estudi sempre basa les seves conclusions partint que la construcció del nou estat es fa per la via negociada i mantenint-se a la Unió Europea.
El cap dels serveis d'estudis, Joan Ramon Rovira durant la presentació de l'informe sobre l'impacte econòmic de diferents escenaris polítics
El cap dels serveis d'estudis, Joan Ramon Rovira durant la presentació de l'informe sobre l'impacte econòmic de diferents escenaris polítics
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
En el pitjor dels casos molt millor econòmicament que seguir dins d’Espanya

L'estudi de la Cambra està elaborat amb les xifres de liquidació i consolidades de l'exercici del 2010 que ofereix el govern espanyol. En l'estudi es faciliten dades en diferents escenaris que van des d'una Catalunya independent després d'una solució negociada amb el govern espanyol i sense sortir mai de la Unió Europea, a altres escenaris on el model de finançament es calcula en diferents fórmules basades o bé en la imputació del finançament en relació amb el pes del PIB, en relació amb el es de la població o en relació amb un mixt entre el pes de la població i el pes del PIB.

En una Catalunya independent el sector públic seria plenament viable, no com ara abocat a la misèria

En l'escenari d'una Catalunya independent, l'estudi assegura amb rotunditat que el sector públic català seria plenament viable i a més tindria un major marge d'actuació, contràriament al que passaria en una Espanya sense Catalunya que veuria augmentat el seu dèficit en gairebé dos punts percentuals.

El primer any de la independència el dèficit seria del 2,4, mentre que a l’estat augmentaria 2 punts, fins al 11,5%

En concret, amb xifres del 2010, el punt de partida del dèficit públic català era aquell any de l'1,1%, sense tenir en compte les transferències estatals. L'estudi fixa aquest 1,1% com el dèficit base, al qual s'haurien d'afegir la part de les despeses proporcionals i addicionals generades per les estructures de l'Estat com determinats serveis que no es poden imputar directament com despesa a Catalunya, com serien, per exemple, les despeses de defensa. Amb aquestes despeses estatals, el dèficit català el primer any de la independència, en l'escenari econòmic del 2010, seria del 2,4%, mentre que a l'estat espanyol, sense Catalunya el dèficit s'incrementaria en dos punts percentuals, passaria del 9,6% a l'11,5%.

Respecte al dèficit primari (sense els interessos del deute) Catalunya passaria del -2,4% al -0,3% el primer any i la resta de l’estat tindria el -9,2%

Aquestes xifres corresponen al dèficit no financer total, però l'estudi també calcula el dèficit primari (sense interessos del deute) que tindrien els dos països independents. Catalunya passaria del -2,4% del PIB fins el -0,3% en el moment de constitució de l'Estat propi, que contrasta amb el -9,2% que quedaria una Espanya sense Catalunya.

En pocs anys Catalunya arribaria a tenir superàvit de fins el 7,2% del PIB

En relació amb l'escenari a llarg termini, al llarg d'un cicle econòmic complet, l'estudi considera que seria raonable suposar un equilibri en els comptes públics i per tant en les conclusions va més enllà i assegura que les xifres, sense tenir en compte les transferències corrents, Catalunya no només eliminaria el dèficit sinó que obtindria un superàvit del 7,2% del seu PIB. L'estudi no fa referència a com quedarien els comptes públics en una Espanya sense Catalunya.

En una Catalunya independent augmentaria l’estat del benestar

Amb aquest escenari a llarg termini, Rovira ha explicat que el nou estat català, com a conseqüència d'aquest superàvit, tindria més marge d'actuació que podria utilitzar o bé per baixar impostos o bé per invertir més en despesa social i pressupost públic, o bé per fer les dues coses, mentre que la nova Espanya sense Catalunya tindria més dificultats per equilibrar els seus comptes i menys marge de maniobra en les seves polítiques públiques.

Amb una Catalunya independent el deute públic espanyol augmentaria 13 punts fins al 98,9% del PIB

En relació amb el deute públic, l'estudi assenyala que amb dades corresponents al 2012, el deute públic espanyol augmentaria en 13 punts percentuals, passant del 86% al 98,9%, això en un escenari sense negociació que la Cambra no preveu en cap moment.

En una Catalunya independent el dèficit d’infraestructures desapareixeria en uns anys

L'estudi també fa referencia a l'estoc de capital públic, el que fa referència a les inversions acumulades per l'estat en una determinada demarcació, També amb dades del 2010, a Catalunya aquest estoc de capital publica era del 13,7% en relació amb l'estoc acumulat pel conjunt de l'Estat, cosa que posa de manifest que el dèficit d'infraestructures de Catalunya és un fet estructural atès que el pes de l'economia catalana en relació amb l'espanyola és de l'entorn del 19%. Rovira ha assenyalat que aquesta dada posa de manifest que ''la intensitat inversora del sector públic a Catalunya ha estat inferior a la mitjana de l'Estat''.
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
mario fletxa barna
29 de març de 2014, 13.49 h

Esperant el nou capítol, amb IL·Lusió, cada dia una mica MÉS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
29 de març de 2014, 13.16 h

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/_liberation_els_catalans_volen_votar_99670.php

'Libération': "Els catalans volen votar"
El diari d'esquerres francès deixa clar que el procés sobiranista no té marxa enrere i que és democràtic


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
29 de març de 2014, 07.26 h

Sense robar als catalans, FAESpaña son las Hurdes d'Euorpa, i les pensions en 5 anys ja no les podrien pagar!!! Robar, atracar als catalans es la solució unica dels miserables espanyols, NO TENEN RES A FER, ESPAÑA ES UN PAIS MISERABLE i de gent golfa que no sap que es treballar i espavilarse


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
En Capablanca fletxa Serra de l´Obac
29 de març de 2014, 01.17 h

Algun professional em pot dir quins estats actualment poden presentar un 7% de superàvit ?
És curiós que avui en Montoro ha presentat els números de 2013 i ha assegurat que España presenta un dèficit del 6´6%. Menteixen constantment i això que del total de déficit aprovat per la UE, l´estat s´en queda el 75% i només reparteix el 25% a les CCAA.
Això els passa, perquè tal com exposen economistes d´una banda i de l´altre, l´estat no ha retallat la despesa els darrers 19 anys, és... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
28 de març de 2014, 23.26 h

És com quan es discuteix si la televisió fomenta o no la violència en els nens. Trobo que no cal que vinguin sociòlegs amb premis internacionals a dir-nos que sí, tots ho sabem de sobres. Igual que tots sabem de sobres que la Catalunya independent serà més rica i més justa socialment que mentres estigui a l'estat espanyol. Està bé que ho digui la Cambra, però a mi no em diu res de nou.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
28 de març de 2014, 20.38 h

http://www.becker-posner-blog.com/2012/12/breakup-of-countries-no-economic-disaster-becker.html

El Nobel d'Economia James Mirrlees veu possible una Catalunya independent fora de l'euro
"Catalunya té potencial econòmic" El premi Nobel d'Economia James Mirrlees ha afirmat que seria possible una Catalunya independent sense l'euro com a moneda, tot i que això generaria p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
28 de març de 2014, 20.11 h

El Botin. http://images.forbes.com/media/lists/10/2010/emilio-botin.jpg

botín2 s. m.
1 Conjunto de armas, dinero y provisiones que el ejército vencedor toma del ejército vencido: el general arrasó la ciudad y repartió el botín entre los soldados.
2 Conjunto de bienes robados: volvió con un botín de unos 15 millones de florines.

botín (del fr. butin)
m. mil. Despojo que los soldados tomaban del... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
28 de març de 2014, 19.07 h



" MARCA APAÑA "

Los niños españoles, los mas pobres de Europa, despues de Rumania..........pero
a los PPePPeros no les importa, si pueden seguir robando.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
28 de març de 2014, 19.02 h

#1

" MARCA APAÑA "

Botin dice que la Independencia de Catalunya es imposible.
No va el a perder, la parte de su apellido que le toca


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
28 de març de 2014, 18.35 h

PROCESO POR PRESUNTA VIOLENCIA POLICIAL
El caso de los mossos depilados
Cuatro agentes acusados por la muerte de Benítez eluden el test de tóxicos rasurándos


Botín asegura que la independencia de Catalunya es "imposible"
"No interesa a los catalanes ni a los españoles", asegura el presidente del banco Santander

Polònia' se hunde
El emblemático programa de TV-3 cae ante 'Tu cara me suena' con uno de los registros más flojos de la temporada


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 21
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.