directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 17 de setembre de 2024 16:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Creix l’interès pel català arreu del mòn

L'atracció per Barcelona, la política o fins i tot el futbol empenyen molts dels estudiants internacionals a inscriure's als estudis.

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

(ACN).- Estudiar llengua i cultura catalanes és possible aquest curs a gairebé 150 centres universitaris de tot el món, i almenys 6.000 persones ja ho han provat. "Hi ha una voluntat indiscutible d'incorporar el català als programes d'estudis universitaris", assegura a l'ACN el director del Centre d'Estudis Catalans de la Queen Mary University de Londres, Jordi Larios, que lamenta que aquesta voluntat a Espanya "no existeix o és poc significativa". L'atracció per Barcelona, la política o fins i tot el futbol empenyen molts dels estudiants internacionals a inscriure's als estudis. Segons l'Institut Ramon Llull, també creix la demanda per conferències sobre el procés sobiranista.

L'ACN parla amb docents, estudiants i responsables dels estudis d'algunes de les 150 universitats internacionals que imparteixen llengua i cultura catalanes

La Zoe és grega. Ha viscut durant un temps a França i ara estudia i resideix a Londres, on ultima la seva tesi doctoral sobre Sociofonètica del català a la prestigiosa Queen Mary University. L'any 2007, de vacances a Barcelona, va aconseguir entrades per un partit de futbol al Camp Nou, parada turística obligatòria. Entre crits i gols, va despertar-se la seva curiositat pel català. "Volia saber per què el Barça lluita per la identitat catalana i per la promoció de la llengua. I fa dos anys vaig decidir estudiar català", explica. Ara, dos dies a la setmana, té classes de llengua i cultura catalanes a la Facultat d'Arts, on comparteix aula amb altres estudiants del Regne Unit, Irlanda, Rússia o l'Equador, que majoritàriament cursen Estudis Hispànics. Alguns d'ells, la doble llicenciatura d'Estudis Hispànics i Llengua Catalana, que inclou assignatures introductòries al català, així com relatives a l'art, la literatura i la història del país.

El curs acadèmic vinent, els estudiants d'aquesta universitat britànica també tindran l'oportunitat de fer una altra doble llicenciatura en català, que tindrà el 50% del temari centrat en matèria catalana. La universitat Queen Mary es convertirà així en el primer centre món en oferir-la. De fet, és una de les cinc universitats internacionals que acull una càtedra o un Centre d'Estudis Catalans, tots impulsats per l'Institut Ramon Llull amb l'objectiu de consolidar els estudis de llengua, literatura i cultura catalanes i de promoure la recerca dins l'àmbit acadèmic.

El professor Jordi Larios dirigeix el Centre d'Estudis Catalans de la Queen Mary des de 2005, i assegura que l'interès docent pel català ha crescut els darrers anys, també en l'àmbit de la recerca. Des del 2010, en aquesta universitat de Londres "s'han fet mitja dotzena de tesis doctorals" sobre temàtica catalana, destaca.

El professor lamenta, però, que el català "s'ensenya més arreu del món que a l'estat espanyol, fora dels territoris de parla catalana". "Només algunes universitats espanyoles", com les de Granada o Salamanca, assegura Larios, "tenen departaments dedicats a la docència del català o que donen aixopluc al català". "Són excepcions", reitera. Larios creu que a l'Estat "no hi ha voluntat o és poc significativa" d'incorporar el català als programes acadèmics. "És una voluntat tenyida d'un color polític, el del nacionalisme espanyol", afegeix.

En total, sense comptar les zones catalanoparlants de Balears, Catalunya i València, són nou les universitats de l'Estat que imparteixen contingut acadèmic sobre llengua o cultura catalanes, mentre que a Itàlia en són 13, a Alemanya, 19 i a França i el Regne Unit, 21.

Una diferència "considerable", segons Andreu Bosch, director de l'Àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull, departament que compta amb un pressupost públic de 1.580.000 euros. El 85% dels diners es destinen a cobrir els costos de contractació del personal docent a 89 de les 146 universitats d'arreu del món que aquest curs acadèmic ofereixen contingut català.

Barcelona, pol d'atracció

L'Ester Pou és una de les professores universitàries i explica que el nombre d'estudiants de català "creix cada any" al Regne Unit. "El boca-orella funciona. Molts, en descobrir Barcelona o Catalunya, volen aprendre la llengua que han escoltat al carrer i després ho comenten a altres companys", assegura. A més, explica, els estudiants de Filologia tenen l'opció de cursar un curs acadèmic a l'estranger, i Barcelona és un dels destins preferits.

"La meva família s'ha traslladat a viure-hi, i com que a mi també m'agradaria anar-hi a treballar, ara aprenc el català", explica la Maria, una estudiant russa enamorada de la Ciutat Comtal. D'altres estudiants, segons Jordi Larios, "mostren la seva curiositat per la nostra llengua en arribar a la Queen Mary, quan s'adonen que la cultura hispànica no existeix com a tal, sinó que el que existeixen són diferents cultures hispàniques, entre elles, la catalana", assegura.

"És cert que la situació política actual a Catalunya fa que estudiants de les universitats [internacionals] s'interessin per entendre què està passant al país, el procés que estem vivint", assegura Andreu Bosch, de l'Institut Ramon Llull. "Els alumnes et pregunten per això i segueixen el tema als mitjans internacionals", apunta la professora Pou. "Això també es reflecteix en la demanda de conferències que ens fan les universitats", afegeix Bosch, que organitzen seminaris i cicles "no només sobre la projecció internacional de la cultura catalana", sinó també per abordar, "des d'una vessant politòloga o sociològica", la situació política catalana.

El català als Estats Units

En canvi, el responsable d'estudis catalans de la universitat de Chicago i director de la càtedra Joan Corominas, Mario Santana, descarta que en la comunitat acadèmica hi hagi més interès pel català arran de les demandes sobiranistes a Catalunya. "És una mica fictici pensar que el món està pendent d'això. El que passa a Espanya i Catalunya, a Itàlia [i Venècia] o en d'altres indrets d'Europa interessa molt poc als Estats Units", remarca. "[Estats Units] és un país molt tancat en aquest sentit, i que només té interès en el que passa fora quan això afecta als interessos nacionals", afegeix.

"La universitat de Chicago és una mica especial: hi ha estudiants amb interessos molt diferents, molt intel·lectuals, i s'ensenyen prop de 40 llengües, competim amb moltes", explica Santana, que avança la creació d'un " títol de petit rang" sobre català el curs 2014-2015.

"L'aproximació als estudis de doctorat a Europa i Amèrica del Nord difereix, són dos estils diferents", explica el professor Santana. "No tenim un programa de filologia en el sentit europeu, amb introducció a la llengua o la literatura, sinó que oferim cursos que depenen de les visions dels professors visitants. Tot i que menys intensa, la formació és molt més plural", destaca.

El director de l'Àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull corrobora aquesta visió. "Més enllà d'aprendre la llengua, l'interès major és la cultura catalana en un sentit ampli, el model de convivència lingüística a Catalunya o la vinculació entre el cinema català i el país". Per exemple, assegura Andreu Bosch, la cinematografia catalana "agrada" als Estats Units, i cita l'exemple de la universitat de Massachussets, que compta amb un cicle propi de cinema català.

Expansió a Europa de l'Est i el Japó

A més, a països de l'Europa de l'Est com Rússia, República Txeca, Polònia, Romania o Hongria, "hi ha molt d'interès per la llengua i cultura catalana", segons Bosch. "Potser no hi tenim una massa crítica d'universitats excessiva, però sí força estudiants concentrats", emfatitza.

Així mateix, el responsable d'Universitats de la IRL destaca que recentment s'ha inaugurat un programa d'estudis catalans a la Universitat de Llengües Estrangeres de Tòquio. A la capital japonesa també hi ha un altre centre d'ensenyament superior que imparteix català, la Hosey University. Completa el trio la d'Osaka. Bosch, a més, assegura que s'està estudiant una propera obertura d'un programa d'estudis catalans a la ciutat de Kioto.
 





COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Jorge Bonet fletxa Tortosa, Tarragona, ESPAÑA.
31 de març de 2014, 17.33 h

Cal seguir amb aquesta tasca per possar el català com a primera llengua del món en uns 100 anys. Segons experts llingüístes internacionals i como no també ho diu el tant anomenar ací FINANCIAL TIMES, si ens hi possem, ho aconseguirem.

Vinga som-hi !!!. Visca, Visca, Visca !!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
PerelDigne fletxa Granollers
31 de març de 2014, 12.42 h

És vergonyós que l'Instituto Cervantes tingui un pressupost tan escandalós, gairebé obscè, i no dediqui ni un euro a promocionar la nostra llengua, quan la seva constitució diu que les diverses llegües oficials de tot l'estat tindran un especial foment i protecció. Aneu a Roma i mireu l'immens edifici que té o els milers de professors que paguen, i paguen molt bé perquè cobren el doble dels que viuen a Espanya, per exemple.

Caldria dedicar molt més diners a internacionalitzar el pr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
30 de març de 2014, 18.24 h

VAYA CON LOS MORTADELOS CATALANES


Incoen infraccions al Cesicat per recopilar dades de periodistes
L'Agència Catalana de Protecció de Dades obre un procediment sancionador a l'agència de seguretat a partir d'una denúncia del fotoperiodista Jordi Borràs

L'Agència Catalana de Protecció de Dades (Apdcat) ha obert un procediment sancionador contra la Fundació Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) per recollir i tractar dades personals de periodistes, fotoperiodiste... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
30 de març de 2014, 16.33 h

http://www.youtube.com/watch?v=oOUU9yQabio

Contra la dictadura de Castella, INDEPENDÈNCIA!
Ningú defensa una causa que desconeix Reenvia aquest vídeo a tots els teus contactes i converteix-te en ambaixador!

((*(( FREEDOM FOR CATALONIA ((*((


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
30 de març de 2014, 16.29 h

#7 que graciós! Déu meu! Marcos, que graciós !


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
30 de març de 2014, 16.27 h

#4 Tu segueix fumant celtes curts, que et van


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
30 de març de 2014, 16.13 h

Si , hay una gran lista de espera de años para poder estudiar esa paletada en Oxford , Yale , Cambridge y Harvard ; un idioma muy importante a nivel mundial , lástima q cuando coges el coche y andas una hora , sales del pueblo y no vale ni para tomar por el culo, es , sin duda ,el idioma del futuro...
! Que paletos sois , Dios mío !
! Pero que paletos !


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 33
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
CATALONIA New European State fletxa ......................
30 de març de 2014, 14.22 h

http://www.youtube.com/watch?v=WNJM4xuTtLQ

Que tot el món ho sàpiga! CATALUNYA vol viure en LLIBERTAT

Difusió, difusió, difusió... convèncer per vèncer! Internacionalitzem vídeos en anglès com aquest per a què tot el món sàpiga que estem lluitant per la llibertat. FREEDOM FOR CATALONIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Marc fletxa bcn
30 de març de 2014, 14.14 h

'Món' i no 'mòn', com diu la notícia. S'ha de ser curtot per fer una errada tan bèstia en una notícia sobre la llengua catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
30 de març de 2014, 13.20 h

#1

Dime que fumas, que me lo pido. . . . . .


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
La dreta madrilenya en contra de la violència de gènere

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.