directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 07:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Una Catalunya independent per aturar el Pla Hidrològic

Més de 10.000 persones es mobilitzen al Delta de l’Ebre juntament amb dirigents de totes les forces polítiques tret del PP i per exigir uns cabals suficients pel riu

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

Deltebre (ACN).- El Delta s'ha tornat a mobilitzar aquest diumenge contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre aprovat pel govern espanyol. Més de 10.000 persones vingudes d'arreu han participat aquest diumenge al matí en la marxa convocada entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre per expressar el seu rebuig al pla i exigir uns cabals suficients pel Delta. Una pancarta amb el lema 'L'Ebre sense cabals és la mort del Delta' ha encapçalat la protesta, en què s'han recuperat les samarretes blaves i el nus utilitzats fa una dècada. La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que ha rebut el suport de totes les forces polítiques tret del PP, ha advertit que arribaran "fins al final" per preservar el futur del territori.


© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Malgrat la pluja, un clam contra el Pla Hidrològic

La manifestació contra el pla de conca ha començat puntualment, a dos quarts de dotze del migdia, i tot i que al principi ha quedat una mica deslluïda per culpa de la pluja, la meteorologia ha donat una treva a la resta de la marxa de protesta. La capçalera l'han conformat membres de la PDE, amb les samarretes blaves, i el nus antitransvasament, que ha liderat tot el recorregut. Uns símbols que, deu anys després de les protestes contra el transvasament, han tornat a sortir al carrer.

Etapa complicada, però no cedirem davant aquesta imposició

Abans de començar la marxa Manolo Tomàs, portaveu de la PDE, ha explicat que amb la mobilització d'aquest diumenge "comença una nova etapa molt complicada", i ha demanat suport a tots els nivells per "no sentir-nos sols". Tot i això, ha deixat clar que "nosaltres no cedirem davant d'aquesta imposició que ens ve des del govern central". Així mateix, Tomàs ha apostat per la creació d'un pla hidrològic "que preservi el futur del Delta i de les Terres de l'Ebre", i que acabi "amb l'especulació i la pressió que hi ha sobre aquest riu que no dóna per a tant", ha afegit. Finalment, ha comentat que ja tenen sobre la taula el calendari de lluita que seguiran com a PDE, començant amb la manifestació d'aquest matí -que ja ha advertit que no serà l'única-, treballant a nivell jurídic, i portant la protesta també a Europa.

Tremosa: "si Catalunya fos un estat estaríem més blindats pel que fa al futur del cabal ecològic del riu

Molts dirigents polítics s'han acostat aquest diumenge al Delta per donar suport a la plataforma i mostrar així el seu rebuig al pla de conca de l'Ebre. Líders de diferents colors polítics s'han unit darrere la mateixa pancarta, sota el lema "Per Catalunya, salvem lo Delta". Entre altres hi ha assistit l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, que ha afirmat que "si Catalunya fos un estat estaríem més blindats pel que fa al futur del cabal ecològic del riu i al futur del Delta", o Josep Maria Terricabras, candidat d'ERC a les eleccions europees, que ha dit que "la batalla de l'aigua és la batalla de la vida", i ha donat el seu suport "incondicional" a la lluita a favor del riu i de les Terres de l'Ebre. També s'han manifestat Joan Herrera, líder d'ICV, que ha assegurat que "la batalla la guanyarem a l'Ebre" amb la "coherència", o David Fernàndez, cap de files de la CUP, que ha afirmat que la manifestació d'aquest diumenge servirà per conscienciar la societat que "sí que es pot" i que "ho tornarem a aturar".

La mobilització, que ha aplegat unes 10.000 persones vingudes d'arreu, ha transcorregut de manera més que pacífica pels carrers de Sant Jaume d'Enveja (Montsià) i Deltebre (Baix Ebre). El punt àlgid ha arribat en el moment de creuar el riu Ebre pel pont del "Passador", que uneix els dos municipis, i també en finalitzar la manifestació, a l'Ajuntament de Deltebre. Abans de la lectura del manifest i de l'actuació d'alguns grups musicals del territori, la colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta ha aixecat un pilar de quatre per mostrar també el seu rebuig al pla de conca.

Els detalls del Pla Hidrològic de l'Ebre

El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, aprovat pel Consell de Ministres el passat 28 de febrer, limita el cabal del tram final de l'Ebre a 3.220 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees. El pla planteja la construcció de nous embassaments que se sumarien als 109 que actualment ja hi ha en explotació, majoritàriament per al rec, i preveu un augment substancial del consum de l'aigua del riu. Actualment la demanda d'aigua de l'Ebre ascendeix a 8.210 hectòmetres cúbics anuals, el 55% del total, però la planificació del govern espanyol amplia aquesta xifra i permet arribar a 10.700 hectòmetres cúbics al 2027, que és el 70%, de manera que el Delta de l'Ebre hauria de sobreviure amb el 30% restant. 

El pla aprovat reserva per a Tortosa un volum mínim de 3.100 hm3 a l'any, és a dir, un cabal de 100 metres cúbics per segon de mitjana, mentre que el Govern en reclamava 7.167 en any sec, 9.508 en any mitjà i 12.543 en any humit. En canvi, no incorpora la previsió de cap transvasament de l'Ebre. El Ministeri d'Agricultura argumenta que el pla garanteix per primera vegada cabals ecològics per a 41 punts del riu, i assegura que les dades que ha aportat la Generalitat exageren de manera substancial els cabals històrics. El pla comportarà unes inversions de més de 2.500 MEUR.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
Sebastià fletxa Deltebre
31 de març de 2014, 23.02 h

La millor defensa per a L'Ebre és la independència, si un riu creua més d'un Estat, no podenfer res por "cañetes",vull dir que els Estats implicats tenen que acordar-ho.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Jorge Bonet fletxa Tortosa, Tarragona, ESPAÑA.
31 de març de 2014, 17.27 h

Es igual, se conecta el Ebro para el trasvase en Mequinenza provincia de Zaragoza y punto. Las gallinas de arriba, se cagan en las gallinas de abajo. Es la ley de la gravedad y la situación que tenga cada uno, que aquí en este caso es perpetua y nunca podrá cambiar. Es decir, que las gallinas de arriba siempre estarán arriba y las de abajo siempre estarán abajo, no hay alas que valgan para que vuelen y se pongan por encima de las de arriba, CAPICCI??


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
fdgvdfg fletxa fdagadfgdaad
31 de març de 2014, 16.34 h

Sembla ser que els partits d'àmbit espanyol i espanyolistes estan absents dels probemes i posicionamentS de la gent del delta, si es que no hi estan clarament posicionats en les postures contraries.
Per l'ecològia, pel territori, pels recursos propis del delta, per una economia variada i sostenible: SI AL DELTA, SI A LA INDEPENDÈNCIA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
31 de març de 2014, 16.06 h

El nus del antitransvasament li posaria al coll de Cañete i jo, el que li apretès.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
31 de març de 2014, 01.17 h

LO RIU ÉS VIDA. Ja fa anys vam lluitar contra el Pla Hidrològic del ministre Cañete. TORNAREM a LLUITAR i TORNAREM a VÈNCER amb el nostre país LLIURE. Després d'atacar-nos la llengua i la història; després d'atacar i anul.lar les competències amb una recentralització que no s'atura: la immersió lingüística, els continguts de les revàlides previstes iguals per a tot l'estat, el dret de manifestar-nos, el "mercado único",... ; després d'un continuat espoli fiscal, l'estat ha cre... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
31 de març de 2014, 00.42 h


DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest poble

- Declarem que en una socie... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
31 de març de 2014, 00.05 h

http://www.youtube.com/watch?v=LxL04cOxuoU

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg
http://www.elblogdesociales.com/wp-content/uploads/2010/07/europa1000.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Costafreda fletxa L´Empordà
30 de març de 2014, 20.29 h

A hores d´ara tots els catalans tenim molt clar que el PP és d´adn anticatalà en tot, i per tant la nostra força d´oposició a de ser bàsicament anti pepera, a part també d´antipesoista. Catalunya pels catalans !! INDEPENDÈNCIA PER A SEMPRE //*// !!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.