El procés no espanta les inversions a Barcelona, segons el 'Financial Times'
El diari britànic diu en un especial de quatre pàgines sobre Barcelona que hi ha "pocs senyals" que el debat independentista hagi espantant els inversors
(ACN).- El diari britànic publica aquest dilluns un especial de quatre pàgines sobre Barcelona signat per Tobias Buck en què analitza el procés de la capital catalana cap a al recuperació econòmica i la seva lluita per convertir-se en un espai per a la innovació, la creativitat i el desenvolupament empresarial. El rotatiu constata que hi ha "pocs senyals que el debat independentista hagi disminuït el focus de Barcelona en la modernització i el creixement" tot i que veu "incomoditat" en alguns empresaris. Buck també diu que "hi ha pocs dubtes que el suport a la independència ha crescut fortament a Barcelona, tot i que l'entusiasme per un estat separat continua sent més tènue que a d'altres parts de Catalunya"
"Pels estrangers, aquest empeny constant per embellir una ciutat que ja està reconeguda per la seva gloriosa arquitectura, per la seva valentia econòmica i per la qualitat de vida pot semblar sorprenent. Però els locals insisteixen que això és una part crucial de l'esperit civil de Barcelona", assegura el corresponsal del 'Financial Times' a Espanya, Tobias Buck en l'article que obre l'especial sobre Barcelona.El text assenyala que les prioritats per Barcelona són "reduir la burocràcia pels negocis, rebaixar la càrrega fiscal a les empreses i individus i impulsar l'ús de l'anglès", així com reduir la dependència al turisme. Amb tot, avisa que "aquestes preocupacions són insignificants quan es contrasten amb el gran repte polític de Barcelona, la regió de Catalunya i la resta d'Espanya: com fer-se camí en el creixent clamor per la creació d'un estat català independent".
Tobias Buck assegura que "per alguns, l'impuls cap a la independència ofereix la temptadora possibilitat d'establir Barcelona com la capital d'un nou estat europeu i obrir pas a una edat dorada per a la ciutat". Altres, afegeix, "tenen por que les tensions i el xoc polític amb el govern espanyol perjudiquin una ciutat que sempre ha estat més diversa i oberta cap enfora que la regió que l'envolta". El periodista cita empresaris "sobretot del món dels negocis i les finances" que tenen una "creixent inquietud" amb el procés. Amb tot, remarca que el negoci, a Barcelona, funciona.
"Sense cap mena de dubte, de moment hi ha pocs senyals que el debat independentista hagi disminuït el focus de Barcelona en la modernització i el creixement", afirma l'article del 'Financial Times', que cita l'expansió del 22@ o la Marina Port Vell com a exemples. De fet, el text assenyala que Barcelona "ha aconseguit prosperar sense l'ajuda o fins i tot la presència de forts governants", i sovint amb l'impuls de la seva societat civil.
Tobias Buck diu que "hi ha pocs dubtes que el suport a la independència ha crescut fortament a Barcelona, tot i que l'entusiasme per un estat separat continua sent més tènue que a d'altres parts de Catalunya". "També és veritat que la decepció i la frustració amb el govern central és gairebé universal, i compartida fins i tot entre els que s'oposen a la independència". Pel 'Financial Times', però, una cosa "està clara". "Tenint en compte la seva mida i importància econòmica, Barcelona en última instància té el futur de Catalunya a les seves mans", diu.
Entrevista amb Xavier Trias
Precisament seguint amb l'argument de si Barcelona està o no a favor de la independència, el rotatiu també publica aquest dilluns una entrevista amb l'alcalde, Xavier Trias. L'article es titula 'L'alcalde diu que és hora de canviar la relació amb Espanya' i analitza la "rivalitat amb Madrid". Trias assegura al 'Financial Times' que Barcelona "està al costat del parlament català i del govern català" però avisa que a nivell econòmic no hi ha cap rivalitat amb la capital espanyola, sinó una competència sana com la que existeix amb la resta del món.
En el text, Tobias Buck recorda que la plaça Sant Jaume "durant dècades havia marcat una divisió política" entre la Generalitat, dominada per CiU, i l'Ajuntament, a mans del PSC. L'elecció de Trias el 2011, assegura el periodista, "és un fort recordatori que el nacionalisme català i l'hostilitat cap a l'estat espanyol creix a la regió i a la ciutat".
En l'entrevista, el 'Financial Times' assegura que Trias "no fa cas de les preocupacions" al voltant del tema independentista perquè, diu, quan parla amb els inversors fora d'Espanya "ningú" li pregunta pel tema. "De fet, hi ha poc dubte que Barcelona és admirada arreu del món com poques ciutats", assegura l'article.
La banca
El text també analitza el sector financer, i cita CaixaBank. El rotatiu avisa que alguns grans empresaris han demanat com Isidre Fainé han demanat "un gran pacte" entre Catalunya i Espanya, però remarca que de moment la independència "no sembla que preocupi massa als inversors estrangers". "Barcelona continua gaudint del seu status com a ciutat atractiva on fer negocis". Pel 'Financial Times' però, els propers anys poden ser "els més importants en la història de Barcelona" i algunes grans empreses ja estan fent "plans de contingència" per la possibilitat de la independència.
Innovació, moda, futbol o la indústria editorial
L'especial del 'Financial Times' també inclou articles sobre sectors estratègic de l'economia de Barcelona, com la innovació, la moda, la indústria editorial o el turisme. El rotatiu assenyala que hi ha hagut un creixement de les start-up a Barcelona per l'habilitat de la ciutat en "atraure talent internacional i invertir en recerca i desenvolupament".
L'especial també analitza la tensió entre els barcelonins i el creixent nombre de turistes, i com adaptar la necessitat d'atraure visitants i de respectar la vida dels veïns. A més, dedica un article al Barça i als seus nous projectes urbanístics, i destaca que Barcelona s'ha convertit en una "meca del disseny" de moda.
A nivell editorial, descriu la diversitat entre català i castellà i el rol de la ciutat com a seu de grans editorials que es dirigeixen no només a Espanya sinó també al mercat llatinoamericà. El diari recorda les amenaces de Planeta de marxar de Catalunya en cas d'independència, però també cita empresaris editorials com Daniel Fernández, de Edhasa, que diu que espera que un estat català continués veient el castellà com una realitat "cultural i social de Catalunya". A més, remarca que la indústria del llibre català ha passat a ser "un negoci real". Pel que fa al sector immobiliari, el 'Financial Times' destaca que els inversors "han descobert que és un bon moment per tornar a apostar per aquesta ciutat cosmopolita".