Mas-Colell al Wall Street Journal: “de què té por Espanya?”
Reclama el dret a votar dels catalans, adverteix del "seriós atac" del PP i recorda que Franco ja va intentar diluir la identitat catalana i no ho va aconseguir, i “ara tampoc podran”
Barcelona (ACN).- El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha reivindicat des del Wall Street Journal que Catalunya pugui celebrar una consulta com ho pot fer Escòcia. En un article, Mas-Colell afirma estar "enlluernat" pel llenguatge que utilitzat pel líder dels liberal demòcrates, Nick Clegg, quan darrerament va assegurar que el Regne Unit era una "família de quatre països diferents". Un llenguatge, pel conseller, amb termes com "nació i país", impossible de sentir a l'Estat. Mas-Colell, que garanteix que el Govern no farà cap "imprudència", també denuncia que Catalunya es troba "sota un seriós atac" del PP amb el seu objectiu de "recentralitzar" les polítiques econòmiques, educatives i de salut, entre d'altres.
En l’article titulat “Una nació europea dins d’Espanya”, el conseller afirma que “Nosaltres els catalans som el resultat de moltes onades d'immigració, tenim una llarga història col·lectiva i una cultura diferent”, i lamenta que des de l'anunci de la data i pregunta del referèndum l’estat espanyol ha endegat una campanya agressiva contra el procés català i subratlla que el govern té el suport d'un “multitudinari sentiment popular en favor del referèndum”.Mas-Colell també denuncia la política recentralitzadora del govern espanyol: "Un cop més, el govern espanyol sembla haver optat per una política d'uniformitat i de diluir la identitat catalana. És una política preocupant: governs espanyols anteriors, el més recent dels quals va ser el de Francisco Franco, ho han intentat i mai se n'han sortit. Ara tampoc ho aconseguiran. Tan difícil seria reconèixer que Espanya és plurinacional i actuar en conseqüència? Si el Regne Unit pot fer-ho, què ha de témer Espanya?".
D'altra banda, el conseller també afirma que comprèn que fins ara el procés sobiranista català hagi esdevingut una qüestió interna de l'Estat, com Escòcia ho és del Regne Unit, però avisa que si el govern espanyol no canvia d'actitud "inevitablement" també passarà a ser un assumpte intern de la Unió Europea.