directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 01:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La Plataforma per la Llengua en peu de guerra contra la Llei del cinema

Considera que la seva modificació "va molt més enllà" de les demandes de la Unió Europea i no garantirà el dret dels espectadors al cinema en català

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

La Plataforma per la Llengua ha assegurat aquest divendres que l'avantprojecte de llei de modificació de la Llei del Cinema presentat pel Govern "no garantirà el dret dels espectadors al cinema en català" i "pot dilapidar l'oportunitat d'equiparar el català al castellà". L'entitat ha advertit que eliminar de la llei l'obligació de doblar al català les pel·lícules europees va "molt més enllà de la demanda d'esmena exigida per la UE", ja que la directiva de la Unió només considera discriminatori que els films espanyols no hagin de complir les quotes idiomàtiques que la llei del cine exigeix a les cintes europees. Plataforma per la Llengua espera evitar el canvi legal abans que ho aprovi el Parlament.
El document és basa amb uns acords amb la indústria de fruïts irrisoris
 
La Plataforma per la Llengua argumenta  que per ajustar-se al mandat de la Unió Europea la Llei del Cinema només hauria d'obligar les pel·lícules espanyoles a distribuir el 50% de les còpies analògiques en llengua catalana i que, quan el suport sigui digital, tinguin incorporada la versió en català, tal com passa amb les cintes europees doblades. També critica que el nou document fa prevaldre els acords amb la indústria a les quotes i les garanties d’acompliment, malgrat que l’experiència del conveni amb el Gremi de Cinemes i Fedicine demostra que en 2 anys l’oferta de cine en català només ha augmentat un irrisori 1,7%.

Frenar la modificació de la Llei del cinema

Per intentar frenar la modificació de la Llei del Cinema, la Plataforma per la Llengua farà arribar en els propers dies al departament de Cultura i als diferents partits polítics un document amb propostes i valoracions de l'avantprojecte de cara al debat parlamentari de la Llei del Cinema.

El que proposa Mascarell suposa un alt risc de fracàs en l'objectiu inicial de normalitzar el català al cinema

Segons la Plataforma, l'avantprojecte presentat pel Govern el passat 1 d'abril proposa una sèrie de canvis que "suposen un alt risc de fracàs en l'objectiu inicial de normalitzar el català al cinema". A través d'un comunicat emès aquest divendres, l'organització ha recordat que la protecció lingüística en l'àmbit del cinema no és exclusiva de Catalunya i que en comunitats lingüístiques com el Quebec, Finlàndia, Estònia, Letònia, Lituània, Eslovènia, Dinamarca, Suïssa o Bèlgica, ja existeixen lleis i mesures polítiques que estableixen l'obligatorietat de traduir les obres cinematogràfiques en les llengües pròpies i oficials.
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
PereelDigne fletxa Granollers
7 d'abril de 2014, 13.55 h

CiU torna a la Puta i la Ramoneta. Es veu que ho porten clavat al cervell com si fos el seu ADN. Quan tinguem la república haurem de renegociar aquestes desastroses capitulacions i fotre fora dels llocs de decisió gent tan covarda com el conseller cultura que ens ha tocat.

El nostre objectiu hauria de ser un mínim del 80% de cinema en català tant en format analògic com digital i tan en el doblatge com en els subtitolat. També caldria obligar que si es vol comerciar amb films amb DVD, fos... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
6 d'abril de 2014, 06.27 h

#10
#13
#16 Aquí l'únic tarado és el pobre idiota que s'inventa estadístiques ridícules que qualsevol persona que vagi al cinema sap que són més falses que l'esperit democràtic dels dependentistes. Tarat i curt com la microscòpica titola de l'Ivan Aragoneses


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
5 d'abril de 2014, 23.22 h

#16 Així que l'Ivan és l'Aragoneses? I ja torna a al.lucinar el que ell diu esquizofrènic? Quina mania, aquest pòbre xicot, potser torna a beure anís?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
5 d'abril de 2014, 23.07 h

#14 # 15
Que tal la nueva medicación , esquizofrénico , estas más relajado ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
5 d'abril de 2014, 20.34 h


#13 Per cert, si ets castellanós, potser seria bo que sabessis que en castellà es diu Juan. Ivan és rus. O et fa vergonya que sàpiguen que ets carpetovetònic?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
5 d'abril de 2014, 20.33 h


#13 Entenc que et faci mal que esmenti la malaltia que tu pateixes, pobret. Però jo no hi puc fer res. Ets tu que l'has atrapat, per molt que insultis `per demostrar la teva impotència i la teva rancúnia.

Quan la SIDA arriba al cervell és típic esmentar falses estadístiques estrafolàries, del 78,5% o del 90%

Posa't en mans d'un bon especialista que, de curar-te no et curarà, però t'allargarà la vida. I no tornis a oferir mai el teu cul sense exigir profilaxis.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
5 d'abril de 2014, 12.57 h

#11 Vale , ya has dejado claro que eres idiota , pero lo que decía es que cuando vas a un multicine , la misma película en catalán o en español , el 90 % la prefiere ver en español , y eso , hasta un anormal como tu lo sabe
! Hablar de SIDA , ahora en pleno 2014 ! No veas si tienes que ser tonto , casposo , facha y analfabeto


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Albert fletxa Barcelona
5 d'abril de 2014, 11.17 h

Ja era hora que algú digués alguna cosa! Aquesta és una de les moltes qüestions que no pot tapar el procés sobiranista. Sinó correm el perill de passar de llengua minoritzada a llengua miniaturitzada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
5 d'abril de 2014, 07.26 h

#10 Això ho diràs tu, reina, que vas al cinema només en plan buscona, a veure si pica algun client, i al cinema català no n'hi trobes perquè tenim massa bon gust per comprar els teus "serveis" contaminats de SIDA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
4 d'abril de 2014, 23.50 h

Pero porque se quejan ? , si no ve casi nadie el cine en catalán , ni regalando las entradas


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.