directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 13:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La llengua catalana, víctima d’una ofensiva sense precedents

Els atacs per part de l’estat espanyol i alguns governs autonòmics no són gens casuals i pretenen aturar el procés sobiranista, segons un informe de Plataforma per la Llengua

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest matí una nova edició del seu informe anual sobre l'estat del català, que inclou 50 dades a mode de panoràmica sobre l'estat de la llengua. Les principals conclusions de l’estudi són que l’Estat espanyol segueix sense garantir els drets dels catalanoparlants i les seves polítiques impedeixen el desenvolupament de la llengua i que el català, tot ser una llengua en expansió, pateix una inexplicable manca de reconeixement oficial i jurídic i està experimentant una ofensiva sense precedents per part d'institucions com el govern de l'Estat i diversos governs autonòmics. 
“Aquests cada cop més freqüents atacs a la llengua catalana, gens casuals i que tenen com a principal objectiu aturar el procés engegat a Catalunya per decidir el seu futur, poden acabar per frenar el creixement de la nostra llengua.”, assenyala l’informe de l’entitat, que considera que el català i els drets lingüístics dels catalanoparlants són qüestió d'Estat i com a tals han de formar part de qualsevol negociació entre els governs espanyol i català.
 
Per primera vegada, la nostra llengua ha superat els 10 milions de parlants.
 
L'InformeCAT, per a l'elaboració del qual s'han consultat diverses fonts i els estudis que l'entitat ha realitzat el darrer any, té per objectiu posar sobre la taula un document de referència que sigui un termòmetre sobre l'estat i l'evolució de la llengua. Segons el treball, el català gaudeix de bona salut en molts àmbits: per primera vegada, la nostra llengua ha superat els 10 milions de parlants. En deu anys, el nombre de parlants s'ha incrementat en 750.000 noves persones i la de persones que el saben escriure, en més d'un milió. També és la 14a llengua més parlada i la 7a més apresa entre els joves de la UE. A més, l'ús que en fan els nouvinguts és cada cop més alt, i la comprensió del català entre els estrangers residents a Catalunya ha pujat 21 punts en els últims 10 anys.
 
Involució pels atacs sense precedents
 
Però aquest creixement és desigual, assenyala l’ONG del català, va en funció del territori i també segons els sectors. En territoris com el País Valencià, la Franja de Ponent o les Illes Balears, la llengua ha experimentat una involució fruit dels atacs sense precedents dels respectius governs autonòmics: al País Valencià, el coneixement oral de la llengua comuna ha disminuït 12 punts des del 1992. O, en l'àmbit d'ensenyament, 155 unitats escolars en valencià ja han estat eliminades o corren perill de ser-ho per al pròxim curs 2014-2015. Pel que fa a la universitat, el País Valencià és a la cua en l'ús del català: cap universitat d'aquest territori no supera el 25% de classes en valencià. Com al País Valencià, a les Illes, el Govern autonòmic també ha fet servir aquest any un sector tant sensible com l'educació per atacar la llengua. El decret de Tractament Integral de Llengües (TIL), que margina el català a l'escola, ha revolucionat i mobilitzat la societat civil de les Illes i ha fet reaccionar la comunitat educativa: més de 120.000 persones van sortir al carrer el setembre en protesta contra aquestes mesures del Govern de José Ramon Bauzà. Finalment, la Llei de Llengües de l'Aragó, que rebateja el català com a LAPAO i deixa en paper mullat els tímids avenços en el reconeixement del català a la zona, també ha rebut la seva particular contestació, en aquest cas des de la política local, en forma d'una plataforma que agrupa els 30 alcaldes de la zona i que s'ha compromès a emprendre les accions legals necessàries per abolir la llei.
 
Campanya a les xarxes socials
 
L'ONG del català començarà avui mateix una campanya per les xarxes socials per informar sobre el contingut de l'InformeCAT i sensibilitzar l'opinió pública sobre la importància d'utilitzar la llengua en tots els àmbits, amb el hashtag #InformeCAT14.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
Roger fletxa Figueres
9 d'abril de 2014, 14.32 h

#12 Tranquil, que això ja està fet.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
8 d'abril de 2014, 18.57 h

#8

Hele torete, toca la pandereta y lame el culo a la estanquera.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
8 d'abril de 2014, 18.54 h

#2

Ya ha salido el mamón de la "Coja" con el torete y el ardor mamporrero,
Patetico esPANOLI envuelto en la rojiguarra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
8 d'abril de 2014, 18.51 h

#1

La constistusciong va a hacer oficial el " LLanito " y el " LEPE " asi aragoneses estara contento

LLANITO = Lengua del peñon sur Britanico en la peninsula
LEPE = Lengua Estupidos Propia Esapaña en la peninsula y Sudamerica


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Joan fletxa València
8 d'abril de 2014, 18.26 h

de tota manera hem d'ajudar als angloparlants d'amèrica per a expandir l'anglès a tota sudàmerica i esborrar el castellà, que no serveix per res, ni per inventar ni per pensar ni per civilitzar, i així es quedaran només els mesetaris amb el seu "ordeno y mando en plaza"


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Catalunya triomfant fletxa tornarà a ser rica i plena
8 d'abril de 2014, 17.22 h

#2
#6
#8 Nom(bre), no et preocupis, ningú no et perseguirà ni t'insultarà pel simple fet de que la teva mare sigui puta. Ben al contrari, tots aquells que t'ho recordin passaran a la petita història d'aquest forum com uns despietats impertinents. Una cosa així no cal recordart-te-la, prou present que la deus tenir tu, pobre noi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
8 d'abril de 2014, 17.13 h

http://www.youtube.com/watch?v=LxL04cOxuoU

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg
http://www.elblogdesociales.com/wp-content/uploads/2010/07/europa1000.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Maikal fletxa Vilanova i la Geltrú, un bon lloc per a cagar-se en el feixisme i el franquisme
8 d'abril de 2014, 16.56 h

#6
#8 potser ningú no m'ha convidat a la discussió, però queda ben clar que aquest desgraciat que fa dir-se Nom(bre) és el que de debó té per mare una prostituta i per pare un homosexual. Això, Nom(bre) no seria cap vergonya per a tu si no fos que ets un desgraciat estùpid en la boca del qual tota persona honrada s'hi caga a gust.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Nom(bre) fletxa Població(n)
8 d'abril de 2014, 16.11 h

#7 Y la de tu puta madre también.. no olvides jamás caracerdo


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Joan fletxa València
8 d'abril de 2014, 15.48 h

Els estats units d'amèrica es van equivocar, la campanya al segle XIX "All of Mexico" s'havia d'haver dut a terme i els americans angoparlants s''havien d'haver anexionat tot l'imperi espanyol americà i no deixar cap país castellanoparlant. total no els serveix de res parlar castellà és la llengua de misèria, la corrupció, el fanatisme i el tercermunidisme.


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.