directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 23:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Turull: “Catalunya ha iniciat un camí sense retorn per decidir el seu futur” #3democratesaMadrid

Constata que una "immensa majoria" ha arribat a la conclusió que no es pot seguir així i està "fatigat" d'intentar l'encaix

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha estès aquest dimarts la mà al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i al líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per arribar a un acord per celebrar la consulta. Ara bé, alhora ha advertit que "el poble de Catalunya no s'ha ficat en cap carreró sense sortida, sinó que ha iniciat un camí sense retorn, pacífic i democràtic per decidir el seu futur". I és que Turull ha apuntat que una "immensa majoria" de la població catalana ha arribat a la conclusió que "així ni es pot ni es vol seguir", i està "fatigat d'haver-ho intentat absolutament tot per fer un encaix còmode per als dos".
Jordi Turull al Congrés
Jordi Turull al Congrés
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Catalunya té dret a decidir
 
Turull ha estat el primer diputat del Parlament que ha pujat a la tribuna del Congrés per defensar la transferència de la competència per convocar referèndums. El parlamentari de CiU ha assegurat que els representants de la cambra catalana arriben a les Corts espanyoles amb la "major de les voluntats" però també amb la "major de les determinacions" perquè el poble sigui consultat. 

"Senyor Rajoy i senyor Rubalcaba, els diem amb tota sinceritat: venim a buscar un acord per fer possible la consulta. És necessari, i si es vol, es pot", ha assegurat Turull. Ara bé, alhora els ha advertit que els catalans "no desistiran" malgrat el rebuig del Congrés, i impulsaran altres vies legals i democràtiques per celebrar la consulta, perquè a Catalunya la mou la "reafirmació i no resignació".

La qualitat democràtica de l'Estat està en discussió

A parer de Turull, el que està en discussió aquest dimarts és la "democràcia i la qualitat democràtica de l'Estat". "I avui se'ns observa i se'ns valora en aquests paràmetres", ha advertit. En aquest punt, el president del grup parlamentari de CiU ha remarcat que la democràcia genera "il·lusió i esperança, i mai ha de fer por". "No poden donar l'esquena a la petició legítima, pacífica, democràtica i de la majoria del poble català", ha insistit.

Turull ha demanat als diputats del Congrés que "no subestimin" el moviment que hi ha a Catalunya per poder votar, perquè hi ha una "majoria de ciutadans que no volen resignar-se a mantenir una relació amb un Estat que els està dient per la via dels fets que el seu autogovern, les seves institucions i la seva llengua i cultura avancen cap a la residualitat". El català és un poble, ha continuat, que ha arribat a la conclusió que no pot seguir així, perquè tenen una "sensació de fatiga per haver intentat absolutament tot" per trobar un encaix amb Espanya. 

I prova d'això és l'aprovació de l'Estatut, que després va ser "decapitat" pel Tribunal Constitucional, però també anys de participació en la democratització, modernització i europeïtzació de l'estat espanyol.

La gent ha parlat "alt i clar" a les urnes i al carrer

També ha volgut subratllar la legitimitat del moviment després de dos anys de manifestacions i eleccions, on la ciutadania "ha parlat alt i clar", tant a les urnes, amb un 70% de participació, com al carrer. 

"Venim avui en nom d'un poble que sempre ha volgut ser i que vol seguir sent, que sempre ha volgut governar-se a si mateix. Com va dir Pau Casals a les Nacions Unides, Catalunya és una de les nacions més antigues del món", ha remarcat Turull, que també ha tingut un record per a les persones que han lluitat per preservar les institucions, drets, llengua i cultura catalanes. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
9 d'abril de 2014, 01.12 h

http://www.youtube.com/watch?v=LxL04cOxuoU

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg
http://www.elblogdesociales.com/wp-content/uploads/2010/07/europa1000.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
En Capablanca fletxa Serra de l´Obac
8 d'abril de 2014, 18.26 h

Veig que no surt l´article sobre el parlament d´en Herrera i crec que ha estat el més contundent contra PP i PSOE.
Tant en Turull com na Rovira han estat molt a l´alçada del debat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.