Herrera: una "solució autoritària" no serà perdurable perquè hi ha una majoria social a favor de la consulta #3democratesaMadrid
El portaveu d'ICV-EUiA retreu al Congrés que faci "com qui sent ploure" en la demanda de Catalunya i no s'opti "de forma intel•ligent" pel diàleg
Barcelona (ACN).- El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha avisat al Congrés dels Diputats que respondre amb una "solució autoritària" a la petició de Catalunya -el traspàs de la competència per convocar referèndums- no durarà ni convencerà perquè la consulta té una majoria social al darrere. "Poden dilatar el debat, però no el podran aturar; el més intel·ligent és encarar el repte", ha advertit en intervenir a la cambra espanyola. Davant del 'no' previsible del Congrés, Herrera els ha retret que hagin optat per fer el que "no és raonable ni intel·ligent" i actuïn com "qui sent ploure". "El seu 'no' no empetitirà el problema sinó que engrandirà la distància".
Acte de pedagogia cap a EspanyaHerrera ha estructurat el seu discurs -s'ha allargat més del que tocava i ha rebut un toc d'atenció del president de la cambra, Jesús Posada- en quatre grans blocs: "per què som aquí, què proposem, què esperem i què tenim", en el que ha qualificat d'acte "de pedagogia" cap a Espanya.
El líder d'ICV, i tercer dels diputats catalans en intervenir per defensar la petició del Parlament, ha retrets als diputats espanyols, que majoritàriament votarà en contra de la demanda, que es negui al diàleg amb Catalunya per poder celebrar una consulta en un marc legal pactat amb l'estat. "Aquest conflicte pot tenir una solució democràtica o autoritària, però les autoritàries no són mai perdurables quan hi ha una majoria política i social com a Catalunya que no ho acceptarà". En aquest sentit, els ha advertit: "Poden dilatar el debat, però no parar-lo; el més intel·ligent és encarar el repte, com és tardin més difícil ho tindran" per convèncer els catalans.
Fan com "qui sent ploure"
Herrera ha apel·lat a un acord com els que han assolit el Regne Unit i Escòcia o el Canadà i el Quebec al seu moment. I per això -a l'hora de justificar 'què tenim'- els ha retret que hagin optat per "no fer el raonable ni intel·ligent, que utilitzin el partidisme de sempre i que no hagin complert amb l'obligació democràtica d'acceptar el diàleg i d'asseure-'s a negociar".
Per això ha recriminat que el Congrés i el govern espanyol hagin fet "com qui sent ploure", que hagin entomat la demanda de Catalunya "com un caprici" i que ho interpretin com si fos tan sols un projecte del president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas. És a dir, "sense entendre que és més plural i social" i sense adonar-se per tant que va acompanyat d'una de les mobilitzacions socials "més intensa i extensa" que s'ha viscut mai a Catalunya.
Per això ha recriminat també al PSOE que ara "avanci cap allò que és antic" i que la dreta no sigui "més britànica". I ha conclòs: "El seu 'no' no empetitirà el problema sinó que engrandirà la distància".Principio del formulario