directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 19:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Rajoy: “la sobirania de Catalunya "no existeix" #8AEspanyadiuNo

El president espanyol recorda als partits catalans que tenen oberta "de bat a bat" la porta de la reforma de la Constitució!

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Madrid (ACN).- El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha desplegat en un discurs de 40 minuts els arguments del 'no' del Congrés a la proposta del Parlament per transferir a la Generalitat unes competències per a la convocatòria de referèndums que, segons ha afirmat, són "indelegables" i que implicarien reconèixer a Catalunya una sobirania que "no existeix". Rajoy, que ha estat aplaudit en una dotzena d'ocasions per la seva bancada -l'última una llarga ovació que ell mateix ha tallat- ha comparat la independència de Catalunya amb l'illa de Robinson Crusoe, i ha reiterat que les formacions sobiranistes tenen una via oberta "de bat a bat" per encaminar les seves propostes: la reforma de la Constitució.
 
Mariano Rajoy contestant als diputats catalans
Mariano Rajoy contestant als diputats catalans
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Tanca la porta a un veritable diàleg
 
Rajoy ha pres la paraula just després de la intervenció dels tres representants del Parlament. Ho ha fet -ha dit- per "responsabilitat" i per deixar clar que "no és possible" atendre al que sol·licita la cambra catalana. En primer terme, segons el president espanyol, perquè "no ho permet la Constitució", i en segon lloc perquè implicaria cedir a "una part", els ciutadans de Catalunya, una decisió sobre "el tot", Espanya.

I és que segons Rajoy la Constitució deixa clar que la competència per convocar un referèndum és quelcom "indelegable" que l'Estat no pot transferir a cap territori ni administració. També perquè un referèndum sobre la independència de Catalunya impliacaria proclamar una sobirania sobre aquest territori que la Constitució "no reconeix" i que, en definitiva "no existeix" perquè la sobirania espanyola "correspon a tots els espanyols" i no n'hi ha de "locals". 

"No ho podem resoldre Mas i jo amb un café"

A més, Rajoy ha volgut deixar clar a les formacions catalanes que "no serveix de res vestir les reclamacions de clamor popular" perquè "algunes coses no canvien ni amb manifestacions ni plebiscits" quan "no són possibles". "No es tracta d'una qüestió de voluntat política, ni flexibilitat, ni de trobar un punt de trobada", ha dit, "ni ho podem resoldre Mas i jo amb un cafè", perquè "encara que ho fessin no podríem tenir la potestat que la Constitució ens nega". 

"No hi ha sobiranies regionals, provincials ni locals"

I és que segons Rajoy la Constitució deixa clar que la competència per convocar un referèndum és quelcom "indelegable" que l'Estat no pot transferir a cap territori ni administració. També perquè un referèndum sobre la independència de Catalunya implicaria proclamar una sobirania sobre aquest territori que la Constitució "no reconeix" i que, en definitiva "no existeix" perquè la sobirania espanyola "correspon a tots els espanyols" i no n'hi ha de "regionals, provincials ni locals". 

"No serveix de res vestir les reclamacions de clamor popular"

A més, Rajoy ha volgut deixar clar a les formacions catalanes que "no serveix de res vestir les reclamacions de clamor popular" perquè "algunes coses no canvien ni amb manifestacions ni plebiscits" quan "no són possibles". 
"No es tracta d'una qüestió de voluntat política, ni flexibilitat, ni de trobar un punt de trobada", ha dit, "ni ho podem resoldre Mas i jo amb un cafè", perquè "encara que ho fessin no podríem tenir la potestat que la Constitució ens nega".  
Segons Rajoy, en aquest cas els arguments històrics tampoc tenen cap mena de fonament, perquè "les Constitucions són com els testaments, l'última anul·la totes les altres" i "les úniques regles que compten són les vigents". 

"L'Illa de Robinson Crusoe"
El president espanyol ha aprofitat el seu discurs dirigit "a tots els espanyols" i "molt especialment als ciutadans de Catalunya" per exposar els elements que segons el seu criteri evidencien que Catalunya i Espanya no es poden separar, des de la "història compartida" a les "evidències" que les formacions sobiranistes "no citen" en el seu dibuix "idíl·lic" de la independència.
Per exemple, ha dit, "que Catalunya seria més pobre, que sortiria de la UE sine die, de l'Euro, de la ONU i dels tractats internacionals" i els catalans "perdrien tots els drets" de què disposen com a espanyols i els avantatges com a europeus, com els fons comunitaris, el mercat únic, i la possibilitat de les seves entitats financeres d'acudir al BCE". 

"Jo crec que el que estan oferint vostès és el més semblant que es pot arribar a imaginar a l'Illa de Robinson Crusoe" ha dit abans de rebre els aplaudiments dels seus diputats i de demanar als partits sobiranistes que tinguin "l'honestitat" d'explicar als ciutadans de Catalunya les "conseqüències" de les seves propostes. 

"Catalunya es va autodeterminar quan va votar la Constitució"

El president espanyol ha dedicat bona part del seu discurs a fer una defensa aferrissada de la Constitució del 78, que segons ha afirmat és el que "protegeix" els drets fonamentals dels espanyols fins i tot de les majories i contra qualsevol iniciativa que no vingui del conjunt del poble sobirà, que és l'espanyol. En aquest marc, ha remarcat que la Constitució va ser referendada a Catalunya amb el 90,4% dels vots dels ciutadans: "Aquesta va ser la més genuïna i autèntica autodeterminació de Catalunya", ha sentenciat. 

"Demani'm una altra cosa, però no que incompleixi la llei"

Rajoy ha reiterat també un cop més que com a president del govern espanyol té l'obligació de complir la Llei i no se li pot demanar que deixi de fer-ho. "Demanin-me una altra cosa, però no que em salti la sobirania nacional perquè estic obligat a complir la llei", ha afirmat.

"No és veritat que es persegueixi al català"

El president espanyol també ha aprofitat la seva intervenció per rebatre les "maniobres de distracció" dels partits sobiranistes i dels qui "només busquen generar enfrontament" per "justificar el projecte". En aquest marc ha afirmat que "no és veritat que a Catalunya pateixin una opressió insuportable, que es persegueixi el català o s'asfixiï la seva cultura, que es posin traves al desenvolupament econòmic i es torpedegi el benestar".

Tampoc és cert, segons Rajoy que "no se'ls ajudi a les dificultats, o que se'ls apliqui un tractament discriminatori, ni que en els països civilitzats quan una regió es vol apartar li obrin la porta perquè s'emporti part del territori comú, perquè això no passa a cap lloc del món". 

Rebutja cap comparació amb Escòcia

En aquest marc, Rajoy ha negat qualsevol possibilitat de comparar el procés a Catalunya amb el d'Escòcia. "No em parlin d'Escòcia, perquè com haurien de saber, respon a supòsits històrics i constitucionals molt diferents, i si Escòcia tingués la meitat de la meitat de les competències que té Catalunya allà no es prendrien tantes molèsties". 
Rajoy: "Estimo a Catalunya"

Rajoy també ha assegurat, després de demanar "disculpes per la vanitat" als portaveus del Parlament, que ell "creu en Catalunya" més que no pas els seus representants perquè no necessita afirmar a cada pas que "Catalunya existeix". Una afirmació que ha generat un llarg aplaudiment i que ha donat peu a què el president espanyol afirmés que ell "estima a Catalunya" com a quelcom propi i valora molt el que aporta i -en català- la 'feina ben feta'. Aquest sentiment, segons Rajoy, és compartit amb la "immensa majoria" dels espanyols encara que "no tinguin res a veure amb les idees que ell defensa".

Diàleg i porta oberta "de bat a bat" per a la reforma de la Constitució

El president espanyol ha volgut tancar el seu discurs amb una apel·lació al diàleg i un recordatori a les forces catalanes perquè vehiculin les propostes sobiranistes, si ho creuen convenient, a través d'una iniciativa per a la reforma de la Constitució. "Qualsevol que vulgui que Espanya es dissolgui en comptes de sol·licitar que aquesta cambra li transfereixi el que no està en mans d'aquesta cambra pot impulsar-ho", ha dit.

Pel que fa a les promeses de "diàleg", ha apuntat que hi està plenament disposat sempre que es produeixi dins dels límits de la Constitució. En tot cas, ha dit, "jo no puc dialogar sobre el que no és meu", i Mas tampoc, perquè "compartim els dos les mateixes limitacions i exactament per les mateixes raons".
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
9 d'abril de 2014, 18.05 h





#10 Molt bo, BONISSIM ! ! ! ! . . . huah huAH HUAH HUUAAH HHUUUAAAHH ! ! ! ! ! !




Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
9 d'abril de 2014, 18.03 h



#8 Molt poques coses diferencien l'Aragoneses del savi i intel.ligent gran filòsof prussià Immanuel Kant, i moltes coses tenen en comú.

En comú:

Tots dos tenen dos genolls, dues cames, dos peus, 2 braços, 2 colzes, dues man 2 ulls, dues orelles, 1 boca, 1 nas, 1 cervell, 10 dits de les mans, 10 dits dels peus, tots dos mengen, tots dos beuen, tots dos respiren , tots dos dormen, tots dos orinen, tots dos defequen.

Diferents:

Que el Cleto Aragoneses no és ni savi ni intel.ligent ni ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Federic fletxa Tossa de Mar
9 d'abril de 2014, 17.38 h

#8 ignorant


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
9 d'abril de 2014, 14.55 h

#6

¿por que los españoles tenemos catalanes y los amercicanos negros?




Ellos eligieron primero.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
9 d'abril de 2014, 14.54 h

Patacada històrica del Partit Quebequès
Pauline Marois deixa de ser primera ministra només dinou mesos després d'haver accedit al càrrec

El liberal Philippe Couillard guanya els comicis anticipats

http://www.naciodigital.cat/noticia/67094/patacada/historica/partit/quebeques
#6


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
B.Urleta fletxa L'estat espanyol té una solució fàcil per esdevenir netament democràtic: canviar els espanyols per suecs.
8 d'abril de 2014, 19.10 h




Per cert, personalment estic convençut que el Rajoy és un pobre titella anacrònic, que enfonsarà encara més (sí, sí, és possible enfonsar-la encara més) la ja de per se pèssima imatge que l'estat espanyol ofereix a la comunitat internacional.






Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
B.Urleta fletxa L'estat espanyol té una solució fàcil per esdevenir netament democràtic: canviar els espanyols per suecs.
8 d'abril de 2014, 19.06 h



Amb aquesta gent políticament CAVERNÍCOLA, no en volem saber res.

Què pretenen? Tancar la via democràtica per demostrar que sense violència els pobles no poden ser lliures? Això equival a fer APOLOGIA DEL TERRORISME, i TOT EL GOVERN I GAIREBÉ TOTA L'OPOSICIÓ HAURIEN D'ANAR A LA PRESÓ.

Què hi farem, ens han tocat els veïns més obtusos i més feixistes d'Europa. Només un 2 o 3% d'ells són persones com cal. La resta són FRANQUISTES DESCARATS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
8 d'abril de 2014, 19.00 h

i el Mariano Duran Lerida, vaya chapuza nazional-espanyolista!!! CDC ja es hora que envii aquesta remora franquista al containner del vomitiu Rajoy el Robinson de la Illa d'pEspaña es una Barcenaria constitucional


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
8 d'abril de 2014, 18.54 h

Rajoy, y si te haces monja de clausura? No vales un euro, registrador Tarugo de las Propiedades de Barcenas, el Ladron Constitucional del PP-TODOS-SOMOS-BARCENAS!!! España, quijn DESASTRE DE MONJES, ROUCOS Y RAJOIS


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Isabel fletxa Santa Eulàlia
8 d'abril de 2014, 18.36 h

JAJAJAJA, es el "chiste mes bó que he sentit mai"
Comparar la independencia de Catalunya amb l'Illa de Robinson Crusoe, es tan absurd com la invasió que van fer a l'illa de Perejil.
Pobre Rajoy, que lluny està de ser demòcrate.
SOM I SEREM INDEPENDENTS...TANT SI ES VOL COM SI NO ES VOL.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.