directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 03:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El PNB acusa Rajoy "d'absoluta falta de voluntat política" amb Catalunya i l'insta a convocar la consulta a tot l'Estat

Jon Esteban demana al govern espanyol que redacti una llei que "reguli com aplicar" el dret a decidir per poder "posar les seves condicions" però que no negui la possibilitat

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Madrid (ACN).- El portaveu del PNB al Congrés, Jon Esteban, s'ha mostrat favorable a la transferència de la competència per convocar referèndums que han fet aquest dimarts els diputats del Parlament a la cambra espanyola. Vista la resposta del president del govern de l'Estat, el basc ha acusat al cap de l'executiu de patir una "absoluta falta de voluntat política" amb aquesta qüestió. "Negociï, i faci-ho avui mateix", li ha dit, tot instant-lo a acceptar la convocatòria d'una consulta i redactar una llei perquè pugui "regular l'aplicació del dret a decidir" i posar així "les seves condicions". Fins i tot Esteban ha plantejat la possibilitat de fer la consulta "a tot l'Estat" si "realment aquest és el problema".
Jon Estban (PNB)
Jon Estban (PNB)
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Jon Esteban, que ha començat el seu discurs saludant en català i l'ha acabat amb un "votarem sí" també en la mateixa llengua, ha donat ple suport a la proposta del Parlament per poder convocar un referèndum. Però abans de parlar ja havia escoltat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i al líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. I contra ells i l'Estat ha carregat més que contra ningú en la seva intervenció per no permetre la consulta. 

"No és un problema irresoluble per no ajustar-se a la Constitució, per més que el govern ho faci veure", ha considerat. I és que Esteban ha volgut explorar totes les possibilitats que ell ha considerat senzilles per encaixar l'aspiració del referèndum en la carta magna actual. En aquest sentit, ha negat -com ha dit Rajoy- que s'estigui demanant una transferència "del títol competencial complet, sinó determinades facultats, la delegació per un cas concret i taxat". És en base a això que ha animat a l'executiu de Rajoy a "negociar i delimitar, si vol, els termes" del referèndum.

Com que Esteban sabia ja que Rajoy no accepta aquest plantejament, ja s'ha dirigit directament al govern espanyol per acusar-lo de tenir una "absoluta falta de voluntat política". "Tot i admetent el criteri del govern d'impossibilitat constitucional per transferir la competència amb l'article 150.2, la solució és senzilla perquè l'article que parla de convocatòria de referèndums es pot reformar, com es van fer amb l'art 32 que es va canviar en una setmana i mitja", ha sentenciat, tot afegint que "si és per voluntat política, sí es pot canviar el 149.2 i donar així compliment al requeriment del Parlament".

A més, el basc ha demanat a l'Estat que sigui "valent" i s'atreveixi a redactar "una llei de claredat" que determini "les condicions per exercir el dret a decidir". "Catalunya demana poder negociar. I vostès li ho neguen parlant de diàleg al dia següent. Donin el pas avui mateix", ha conclòs. 

I tan segur està Esteban que l'Estat pot, si vol, convocar una consulta que l'ha instat a fer-ho amb una de les condicions que més han aparegut com a problema per la celebració de la votació. "Vostès diuen que no poden preguntar als catalans perquè és un assumpte del que haurien de dir la seva tots els espanyols. És un argument paupèrrim, no s'ha vist a Escòcia, ni al Quebec, ni enlloc", ha sentenciat, tot afegint que "si aquest és el problema, convoquin la consulta a tot l'Estat". "Preguntin a tota la ciutadania espanyola per l'estatus de Catalunya. I què es trobaran? Que les patates seguiran ardent, que tindran un resultat diametralment oposat a Euskadi i Catalunya que a la resta de l'Estat", ha conclòs. 

Per últim, el portaveu del PNB ha avisat l'Estat que hi ha un altre dels seus arguments que haurà de canviar "el dia que la consulta la demani Euskadi". Esteban ha recordat que "només el 30% del cens" va participar del "suport a la Constitució que ara al·leguen per negar el dret a decidir". "Per a Euskadi s'hauran de buscar un altre argument perquè la Constitució espanyola ni es va fer pactant amb els bascos ni es va comptar amb ells per fer-la. Que quedi clar per quan arribi el moment", ha dit. 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Catalonia - More Than Just A Community fletxa .........................
9 d'abril de 2014, 11.18 h

http://www.youtube.com/watch?v=3SbgGMtmSss

Ningú defensa una causa que desconeix Reenvia aquest vídeo a tots els teus contactes i converteix-te en ambaixador!

((*(( FREEDOM FOR CATALONIA ((*((


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
joan fletxa valència
9 d'abril de 2014, 09.28 h

Estic totalment d'acord,acord que es convoque a tot l,estat, és el mal menor,però estic segur que els espanyols no s,atreviran a convoca-lo, perque s,evidenciaria un Si, aplastant en Catalunya i que seria molt difícil de negar davant el món, òbviament parle des de la ràbia que en produeix la poca capacitat democràtica dels espanyols


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
9 d'abril de 2014, 08.24 h

http://www.youtube.com/watch?v=LxL04cOxuoU

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg
http://www.elblogdesociales.com/wp-content/uploads/2010/07/europa1000.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.