
El grup editorial de Lara encarrega un llibre sobre la relació Catalunya-Espanya a Arturo San Agustín
L’autor, afirma que: "Sé que per triomfar a la resta d'Espanya he de fer un llibre on insulti Catalunya"
El periodista Arturo San Agustín, que ha treballat a El Periódico, El Mundo i ara a La Vanguardia, publica 'Cuando se jodió lo nuestro',un llibre on dialoga amb diverses personalitats, polítics, empresaris, periodistes i sociòlegs que configuren un retrat particular del conflicte. Jordi Pujol, Miquel Iceta, José Manuel Lara Bosch, Enric Juliana, Josep Manuel Tresserras, Josep Maria Soler, Lluís Foix, Josep Cuní, Ferran Requejo, Rafel Nadal, i fins a una trentena de personatges apareixen al nou llibre del periodista. L'editorial Península, del Grup Planeta i propietat de Lara Bosch, li va fer l’encàrrec per ser algú que "va per lliure" i que consideraven que podria fer-lo de manera "equànime". No és fortuït que la majoria de veus siguin catalanes segons ha explicat a l'ACN, i ho ho justifica amb l'analogia de la parella, on Catalunya seria qui posa punt i final a la relació: "Quan una parella es trenca, l'únic que té coses a dir és el que se'n va, perquè a l'altre només li queda plorar i lamentar-se", assegura.
Parlar d’un tema que el té una mica “tip”San Agustín va dir que sí tot i les seves reserves a parlar d'un tema que el té una mica "tip", però va optar perquè fossin els altres els que parlessin. El periodista explica que li agradaria que el llibre servís per fer pedagogia principalment a la resta de l'Estat. "A la gent de bona intenció que pugui estar mal informada", concreta per diferenciar el ciutadà mitjà dels "madrilenys de poder", les famílies que manen a la capital i que, contra el tòpic estès, el periodista assegura que "entenen perfectament" les aspiracions catalanes "però no volen entendre per no donar la raó".
"un agent infiltrat"
San Agustín és conscient que amb la pluralitat de veus que apareixen al llibre "corre el risc de no agradar a ningú". És el que passa "quan intentes apropar-te al que tu creus que és la veritat", apunta. Sobre l'acollida que pugui tenir aquesta obra a l'Estat -una obra escrita en castellà per un periodista prou reconegut fora de Catalunya- l'autor afirma sense embuts que "per triomfar a la resta d'Espanya, el llibre que hauria de fer és aquell on insulti Catalunya". Evidentment, això no és el que ha fet a 'Cuando se jodió lo nuestro". De la mateixa manera, el periodista observa que a Catalunya hi ha gent que "es posa molt nerviosa quan dic que hi ha por de parlar en veu alta". En aquest sentit agraeix la valentia d'alguns dels testimonis que apareixen al seu llibre, i ironitza sobre aquells que l'acusen de ser "un agent infiltrat".
"La consulta s'ha de fer"
"Sóc fonamentalment un periodista que no ha militat mai en cap partit, i no sóc patriota, però sóc català i estimo la meva terra". Dit això, San Agustín és algú que té clar que "s'ha arribat a un punt en què la consulta s'ha de fer", assegura, i que vist el resultat del darrer capítol del procés sobiranista -el no del Congrés espanyol a transferir la competència al Parlament per organitzar el referèndum- "el que per alguna gent podia ser el problema, ara és l'única solució. I quan abans es faci, si es pot, molt millor".
Les causes sense la solució
Però en el seu llibre no ha cercat tant les vies de solució del conflicte com respostes sobre el seu origen. Cada un dels entrevistats aporta matisos al respecte, però hi ha una visió compartida sobre el trencament que va suposar la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut d'Autonomia, l'any 2009. És el que San Agustín defineix al subtítol del llibre com "el portazo" o el cop de porta del TC, "una humiliació que ve seguida de l'aprovació d'altres estatuts gairebé iguals que el català, 'para mayor mofa y befa', que diuen els castellans".
Informacions reveladores
El periodista en destaca un parell. La primera, la carta que el president Pascual Maragall va escriure a Felipe González on l'avisava que ell seria "l'últim federalista d'Espanya", i que l'ex president espanyol no va contestar-li mai. L'altra, encara més sucosa, és la conversa que José Luís Rodríguez Zapatero i el mateix Maragall van tenir minuts abans que l'aleshores president espanyol pronunciés el cèlebre "Apoyaré la reforma del Estatuto que salga del Parlamento de Cataluña", en aquell míting electoral al Palau Sant Jordi, l'any 2003. Segons assegura San Agustín, havent confirmat la informació per dues fonts, abans de fer aquesta famosa promesa Zapatero va etzibar a Maragall: "Pascual, ¿qué quieres que les venda a estos?". Segons el periodista Maragall va quedar astorat i li va demanar que no "vengués res", però Zapatero es va llençar. No és l'única anècdota que San Agustín pot explicar sobre l'ex president espanyol, algú a qui dedica algun adjectiu més dur que "frívol" durant l'entrevista.