directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 11:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La campanya de la por no espanta

La número dos de Salmond diu a l'ACN que a Londres "li està sortint el tret per la culata" i els experts admeten que el negativisme s'ha convertit en "un problema" pels unionistes

Comentaris 17  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Aberdeen, Escòcia (ACN).- Una Escòcia independent tindrà un efecte "catastròfic" per a la "seguretat" a tot el món. Amb la independència, els escocesos perdran la lliura esterlina i trigaran anys a retornar a la Unió Europea. Hi haurà fronteres entre Anglaterra i Escòcia, i recàrrecs de 'roaming' per trucar entre Edimburg i Londres. La factura del llum pujarà entre 40 i 190 lliures l'any, les empreses petrolieres abandonaran els seus negocis al mar del Nord i Escòcia serà més vulnerable a possibles atacs. Tots aquests són arguments utilitzats darrerament per membres de la campanya del 'no' al referèndum d'Escòcia. Per la viceprimera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, tots funcionen...però per augmentar el suport al 'sí'.

Comparteix
   

"El govern britànic està intentant persuadir el poble escocès perquè voti 'no', i està en el seu dret. Però penso que la campanya negativa, el seu intent d'espantar els votants sobre la independència, els està sortint al revés", assegura Nicola Sturgeon en una conversa amb l'ACN des d'Aberdeen, on aquest cap de setmana el Partit Nacional Escocès (SNP) ha celebrat el seu últim congrés abans del referèndum. 

"Si la seva proposta és que el Regne Unit és una unió d'iguals, sentir-los dir que Escòcia hauria d'assumir una part dels passius però no tindria cap dret automàtic als actius, debilita aquesta visió", destaca Sturgeon en referència al repartiment del deute i a l'ús de la lliura esterlina. Per a la mà dreta del primer ministre Alex Salmond i la seva més que probable successora en el futur, l'actitud dels unionistes els fa "més difícil" acostar-se als ciutadans. En canvi, diu, la campanya del 'sí' "és positiva, sobre el que Escòcia pot aconseguir, les oportunitats de la independència". "I seguirà sent així", avisa.

Positiu versus negatiu

El "negativisme" de la campanya dels unionistes al referèndum no és només motiu de crítica entre ells independentistes si no, de fet, raó d'anàlisi habitual a la premsa britànica. El 'Financial Times' advertia fa uns dies que la campanya està "dividida" per les diferències ideològiques i de lideratge dels tres grans partits que la formen, els laboristes, els conservadors i els liberal demòcrates, i que tot plegat es comença a notar a les enquestes. 

"Molta gent a Escòcia té preguntes i preocupacions sobre la independència i què significaria. Òbviament és un gran pas, diferent al que han conegut durant molt de temps. Però si una campanya és incansablement positiva i l'altra és relativament negativa, com està passant, algunes persones es plantegen anar amb la visió optimista d'Escòcia, no la pessimista", explica a l'ACN el corresponsal de la BBC, James Cook.

Segons aquest analista del procés escocès, les enquestes en els darrers mesos han canviat molt i el 'sí' i el 'no' ja estan gairebé "frec a frec", vorejant el 50% dels suports. Durant anys ningú creia "seriosament" que hi hagués una majoria independentista a Escòcia, explica Cook, que tot i això admet que en els últims mesos, i "per primera vegada", les coses es veuen diferent.

"Tenim molta feina per fer, però els resultats a les enquestes s'ajusten i entrem a la fase final de la campanya amb el vent a favor", assegura Sturgeon. James Cook reconeix que el repunt als sondejos "ha donat energia a l'SNP", i els membres del partit "ara diuen que si poden mantenir el ritme i ampliar-lo, arribaran a la meta". Això, per Cook, seria tota una fita, especialment tenint en compte que "fa un any les enquestes indicaven que el govern escocès patiria" per acostar-se a un resultat decent al referèndum. 

El director de la campanya 'Better Together' (Millor Junts) va negar recentment a la premsa que la seva organització no tingui un projecte en positiu per Escòcia dins del Regne Unit. "Si mires les enquestes dels darrers mesos, n'hi ha que s'han ajustat, algunes indiquen que el nostre lideratge s'estén, però el que es manté és que estem fermament per davant del projecte nacionalista", va assegurar Alistair Darling, exministre del Tresor del govern laborista de Gordon Brown. "S'han de mirar les coses amb perspectiva", va afegir Darling, remarcant que encara queden mesos de campanya.

Tot i aquestes afirmacions, James Cook creu que "el negativisme és definitivament un problema" per la campanya del 'no' i que sí que hi ha veus crítiques amb l'estratègia. "Ho han reconegut ells mateixos, alguns pensen que són massa negatius, i en les últimes setmanes comencen a veure que potser haurien de canviar la seva tàctica", explica el periodista de la BBC. 

El paper de les empreses

Un dels arguments més utilitzats tant pels partidaris del 'sí' com els del 'no' és el de tipus econòmic. Alex Salmond i el seu govern defensa que amb la independència Escòcia seria la 14è país més ric del món desenvolupat, en una millor situació que el Regne Unit, 18è. Des de Londres, en canvi, un informe de l'executiu de David Cameron preveia que amb la separació els escocesos perdrien prop d'un 4% de la riquesa, especialment per les dificultats comercials per la creació d'una nova "frontera". El ministre d'Empresa, el liberal demòcrata Vince Cable, va advertir que les grans companyies amb seu a Escòcia podrien plantejar-se el trasllat a Londres.

L'expert de la Universitat Robert Gordon d'Aberdeen, Alex Russell, creu que el govern britànic pressiona els empresaris pel debat independentista escocès. "Estic segur que el Tresor del Regne Unit té converses privades amb les empreses i hi negocia en matèria d'impostos o sobre què passaria si es pronuncien en contra de la independència", explica a l'ACN. De fet, el 'Financial Times' informava a principis d'any que alts càrrecs del govern suggerien a les empreses que donessin la seva opinió en públic sobre la independència.

Segons Russell, que està especialitzat en el sector petrolier, per molt que BP hagi dit que té "preocupacions" sobre la independència, no marxarà. En cas d'un 'sí' al referèndum, les empreses, segons aquest expert, "seguirien els seus interessos econòmics, i això significa continuar a Escòcia".

El deute nacional

La viceprimera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, critica el discurs contradictori de Londres en matèria econòmica, monetària i fiscal. Segons ella, no té sentit que el govern britànic adverteixi Escòcia que no podrà utilitzar la lliura esterlina, però alhora, li reclami que pagui la part proporcional del seu deute en cas d'independència. El govern de Cameron ja va anunciar fa uns mesos que en cas de separació es faria responsable de tot el deute britànic, per tranquil·litzar els mercats, però que reclamaria la part proporcional dels diners a l'Escòcia independent.

El professor de Comptabilitat Petroliera de la Robert Gordon University d'Aberdeen, Alex Russell, dubta que Edimburg hagi de retornar a Londres la part proporcional del deute nacional en cas d'independitzar-se. L'economia britànica "ha estat dependent del petroli" procedent del Mar del Nord, apunta Russell. Sense aquests recursos, afegeix, els comptes del Regne Unit haurien estat "en una situació dolenta". Per tot això, aquest acadèmic remarca que "els 300.000 milions de lliures amb què Escòcia ha contribuït als cofres del Regne Unit superen amb escreix la part (proporcional) del deute nacional". Tot apunta, però, que Escòcia, en cas d'independència, assumiria part del deute d'acord amb els principis que es poguessin marcar en les negociacions posteriors al referèndum.

Pel que fa a l'ús de la lliura esterlina, tot i que el ministre d'Economia britànic, George Osborne, ha descartat la creació d'una unió monetària i ho ha justificat amb un extens informe del seu departament, des de l'SNP assenyalen que no tindria sentit que Escòcia perdés el seus drets monetaris. De fet, a nivell comercial, molts dubten que a la mateixa Anglaterra li pogués interessar la creació d'una nova moneda escocesa o l'adopció de l'euro a Edimburg, especialment si el procés independentista es fa de forma acordada.

El diari 'The Guardian' citava recentment una font anònima del govern que admetia que, un cop votada la independència, tot seria discutible. Els opositors a la unió monetària, però, alerten dels problemes que pot patir una "zona de lliura" amb situacions econòmiques i fiscals diverses i de moment, no hi ha cap compromís sobre la taula. En última instància, adverteixen els experts, un país pot decidir utilitzar la moneda que més li convingui, tot i que, lògicament, sense control de la política monetària.

Debat energètic

Un altre dels grans debats del referèndum és l'energètic. Escòcia és una de les principals potències energètiques europees: concentra el 60% del cru comunitari i exporta anualment el 25% dels seus recursos energètics. "Escòcia genera més energia de la que li cal", en paraules de l'expert en política energètica, Peter Strachan. Per això, les reserves de petroli i gas del Mar del Nord, així com les energies renovables, s'han convertit en un cavall de batalla en la campanya per al referèndum d'independència del 18 de setembre.

Londres ha alertat recentment que, amb una eventual independència, els escocesos veurien créixer l'import dels seus rebuts d'energia en prop de 200 euros anuals. Per al director d'Estratègia i Política del departament de Gestió Empresarial de la Robert Gordon University d'Aberdeen, Peter Strachan, "no hi ha cap dubte" que una Escòcia fora del Regne Unit "podria mantenir les factures de l'energia assequibles" i evitar aquest augment de preus.

De fet, aquest acadèmic considera que la seguretat d'abastiment energètic domèstic està garantida a Escòcia, mentre que el risc d'apagada a Londres és "real". Tan és així, que Strachan preveu que, arran de la política elèctrica i la decisió del govern britànic de promoure la construcció d'una nova central nuclear a Anglaterra, les factures de l'electricitat "augmentin fora de control". Un escenari que contrastaria directament amb el previst en l'últim informe del ministeri britànic del Medi Ambient. Per Strachan, Westminster "està fracassant" en la seva política energètica, i això acabarà repercutint en la butxaca dels consumidors anglesos, hi hagi o no independència.

Unió Europea: dins o fora?

El debat sobre la permanència o no d'Escòcia dins de la UE també és clau. El govern britànic defensa que amb la independència Escòcia hauria de renegociar la seva adhesió, i correria el risc de quedar fora del club comunitari, especialment si la veta algun estat com Espanya. Nicola Sturgeon, però, no creu que Espanya vetés l'adhesió a l'euroclub d'una Escòcia independent. "No crec que fos el cas", defensa en declaracions a l'ACN. 

Per a l'economista Alex Russell, fer-ho seria "mesquí" i aniria "en contra" dels interessos espanyols. A més, recorda que la "majoria" dels recursos petroliers europeus es troben en territori escocès i per això, diu, "no tindria cap sentit" per a la UE negar l'entrada a Escòcia. Hi coincideix Peter Strachan. "No tindria cap mena de sentit econòmic per a la UE rebutjar Escòcia", diu. "Som una nació europea, hem estat membres de la UE durant 40 anys, hi hem contribuït massivament, i hi continuarem sent un membre constructiu", assegura la número 2 de l'SNP, Nicola Sturgeon.
 
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#18
14 d'abril de 2014, 11.07 h

El contingut d'aquest comentari està ocult perquè ha estat considerat inapropiat pels lectors de directe!cat
Mostra'l


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
14 d'abril de 2014, 08.00 h

#15 Suposo que no saps llegir. Quina relació veus entre la notíciasobre els independentistes ESCOCESOS i el retall de premsa xarnega que tu enganxes aquí?
O no saps llegir i no saps què fas, o ets burro, ruc, ruc de debò.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Synera fletxa Barcelona
14 d'abril de 2014, 00.37 h

FASES de la MORT.

1. Negació: procés pel qual la persona nega que aquesta hagi de
ser la seva sort.
2. Ira: Fase on la persona va contra tot i es pregunta perquè li ha hagut de tocar precisament a ella.
3. Negociació: Moment en el qual el pacient intenta canviar el seu destí mitjançant promeses a si mateix o a una divinitat.
4. Depressió: Fase d’enfonsament psicològic.
5. Acceptació: Moment que la persona accepta o es resigna amb la seva sort.

SEGONS The Wall Street Journal, Espan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
13 d'abril de 2014, 23.29 h

"López de Lerma carga duramente contra el presidente de la Generalidad por no atreverse a acudir al debate del Congreso, y le califica de "el ausente". Considera que Turull y Rovira dieron "una increíble imagen de pardillos de provincias". Recuerda que ningún Estado moderno cedería competencias para facilitar una secesión. Y lamenta que "la política catalana, mayoritariamente, vive en una galaxia llena de engaños, mentiras, sueños alocados e ignorancia" con la ayuda de la manipulación ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Catalonia - More Than Just A Community fletxa ..........................
13 d'abril de 2014, 21.28 h

http://www.youtube.com/watch?v=3SbgGMtmSss

Contra la dictadura de Castella, INDEPENDÈNCIA!
Ningú defensa una causa que desconeix Reenvia aquest vídeo a tots els teus contactes i converteix-te en ambaixador!

((*(( FREEDOM FOR CATALONIA ((*((


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
13 d'abril de 2014, 19.56 h

#12

Si ho acaba de confirmar el Nart,de que vas aragoneses,truca a la pedorra de la Rivas i
explicali les teves mentides, Pringat esPANOLI


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
13 d'abril de 2014, 18.25 h

Calvet ha de disculpar-se davant de Ciutadans per una cita falsa
La diputada republicana havia utilitzat una informació de Directe.cat, un mitjà proper a ERC
http://www.naciodigital.cat/noticia/64957/calvet/disculpar-se/davant/ciutadans/cita/falsa

La diputada d’ERC, Gemma Calvet, s'ha vist obligada a retirar davant del ple del Parlament una expressió per resultar "falsa". Calvet havia atribuït al diputat de Ciutadans, Jordi Cañas, la frase "Os vamos a montar un Ulster que os vais a caga... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
En Capablanca fletxa Serra de l´Obac
13 d'abril de 2014, 16.55 h

Encara em faig creus com Westminster ha pogut caure en el descrèdit de la campanya de la por, però com que a Londres practiquen la intel.ligència política, s´han adonat, han frenat i pretenen desfer el camí fet, per emprendre´n un altre de seducció.
A Moncloa i a la Carrera de San Jerónimo, no posen ni posaran en pràctica aquesta estratègia, doncs no és que els manqui intel.ligència (de la que tampoc en van sobrats), sinó que els sobren gònades i fatxenderia, cosa que els fa creu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
13 d'abril de 2014, 16.29 h

http://www.youtube.com/watch?v=LxL04cOxuoU

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg
http://www.elblogdesociales.com/wp-content/uploads/2010/07/europa1000.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
13 d'abril de 2014, 15.41 h

#7 Fot-li! quin pesat, dieu-li l'adressa d'algun bon psicòleg


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.