directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'oposició admet que a la consulta de la Diagonal s'hi pot cometre una topinada però no demana que s'aturi

Trias: 'Malgrat com s’està desenvolupant la consulta, no l’impugnarem' · Fernández Díaz demana la convocatòria extraordinària de la comissió de presidència

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Les nombroses irregularitats que viu la consulta sobre la reforma de l'avinguda Diagonal de Barcelona van en augment i fins i tot hi ha signes evidents que s'hi pugui cometre una topinada. Ahir, l'alcalde barceloní, Jordi Hereu, va reconèixer que dilluns al matí va mentir quan va dir que havia votat, ja que en realitat se li va col·lapsar el sistema i no va fer-ho fins la tarda. També ahir, el líder del PP barceloní, Alberto Fernández Díaz, va voler votar i no va poder perquè algú altre ja ho havia fet en nom seu, segons que va revelar directe!cat en primícia. CiU també denuncia que l'ajuntament ha instal·lat urnes de vot a les seus dels sindicats UGT i CCOO, espais no previstos inicialment. Malgrat totes aquestes incidències, tant CiU com ERC i PP continuen donant credibilitat legal a la consulta i no es plantegen impugnar-la. El catedràtic de ciència política de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Ferran Requejo ja alertava ahir: 'No veig garanties jurídiques de control del vot. Quan es donin a conèixer els resultats quines garanties podrà donar la comissió electoral? Més quan s'ha utilitzat el vot electrònic, que alguns estats han prohibit expressament per ser un sistema opac.'
Diagonal, Jordi Hereu, consulta, votació
Comparteix
   


Etiquetes
CiU va posar ahir el crit al cel a l'hora de denunciar tota una sèrie d'irregularitats que ha detectat durant aquests primers dies de votació, com són el fet que l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Institut Municipal del Paisatge Urbà roman tancada tota la setmana perquè els seus empleats estant treballant per la consulta, o que han detectat dos punts de votació presencial situats al marge dels 108 anunciats inicialment, situats a les seus dels sindicats CCOO i UGT.

Malgrat aquest cúmul de despropòsits, el president del grup municipal de CiU al consistori, Xavier Trias, es va limitar a demanar una reunió urgent de la comissió de presidència perquè Hereu expliqui com pensa corregir totes les incidències que estan afectant la votació.

Trias reconegué ahir que 'les coses no funcionen com voldríem. Hi poden haver errors tècnics, però intentar enganyar la gent, dient que s'ha votat quan hi ha molts dubtes sobre si realment s'ha emès el vot, és molt greu. Aquesta imatge dóna molt poca credibilitat al sistema i el posa en dificultat per a possibles votacions futures. La imatge que hem tingut fins ara no és de rigor i, per tant, l'alcalde ha de demanar disculpes i explicar que s'informarà de tot'.

Però a banda de demanar la reunió de la comissió de presidència i una rectificació pública d'Hereu, Trias continua fent crides a la participació en una consulta que no compleix els requisits mínims de transparència i fiabilitat: 'Demano a la gent que vagi a votar per l'opció que més li agradi, A, B o C; estarem a sobre del procés perquè surti bé, perquè en la consulta no ha de guanyar un partit per sobre d'un altre.'

Evidenciar la vulnerabilitat del sistema
El líder del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, tampoc vol anar més enllà que Trias i ahir també es va limitar a demanar la convocatòria extraordinària de la comissió de presidència. Fonts del PP asseguren a directe!cat que tant l'episodi que ahir va afectar Fernández Díaz com el que dilluns va protagonitzar el propi Hereu 'evidencien la vulnerabilitat del sistema, un sistema que malbarata alegrement tres milions d'euros'.

El PP recorda que sempre s'ha oposat a la consulta 'i ara el temps ens dóna la raó', però Fernández Díaz tampoc pensa endegar cap mecanisme per tal d'aturar-la fins que hi hagi garanties que es respecten els principis democràtics bàsics. 'Si tant es pot modificar el sentit del vot de l'alcalde com anul·lar un vot en concret, per si sol ja evidencia que la consulta té molts errors', raonen fonts populars.

En declaracions als mitjans, Fernández Díaz també es va preguntar en veu alta si l'internauta que havia votat en nom seu havia dut terme aquesta acció per, precisament, demostrar que el sistema no és fiable.

'Crisi política'
El cap de llista d'ERC a l'ajuntament, Jordi Portabella, també dóna total credibilitat a la consulta sobre la Diagonal malgrat els buits tècnics que s'hi detecten. Com Trias, també opta per carregar contra Hereu per haver mentit: 'Anar a votar, no saber si ho has fet i dir que sí que ho has fet és el mateix dèficit democràtic que ens porta a l'error de plantejar la consulta des de l'òptica d'intentar legitimar la decisió que has pres'.

Tot amb tot, Portabella va advertir que si els dèficits democràtics que s'han detectat no es corregeixen, el futur polític d'Hereu corre perill: 'Si el criteri hagués estat com transformar la Diagonal i no encabir la proposta que es vol per buscar la legitimitat popular, això hagués anat d'una altra manera, tots estaríem més contents, això no s'hagués convertit en un tarrabastall i no s'hagués convertit en el que serà la setmana que ve una crisi política'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Paco fletxa BCN
13 de maig de 2010, 14.06 h

Estos soliacistas hacen los referendums casi tan bien como yo.

Francisco Franco


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Reagrupat fletxa Catalunya
13 de maig de 2010, 13.12 h

Benvolgut Jordi,
Pq enlloc de queixar-nos tant ens posem a treballar pq Catalunya esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i integrat a la UE?
No cal perdre el temps amb aquests aprenents de demòcrates que fa 4 dies se´n reien de les
Consultes sobre el Dret a Decidir i ara fan autèntiques barbaritats amb els nostres calers,
o 3 milions d´euros no són molts calers?
Jo ho tinc clar: INDEPENDENCIA I REGENERACIÓ DEMOCRATICA.
Informa-te´n a ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
13 de maig de 2010, 10.52 h

Em penso que visc en una galàxia a anys llum de la terra. Com és possible que una consulta de caràcter local, pugui merèixer un desplegament informatiu d'aquest abast ????. Una consulta que ja fa dos dies que dura als informatius televisats i encara el què durarà. Què ens importa als que no som de Barcelona, ni fins i tot de la província, el què facin amb la seva diagonal ???. És el què sempre dic: A Barcelona, els polítics i els que hi viuen, es pensen que són el mèlic del món. E... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
13 de maig de 2010, 09.58 h

Tupinada s'escriu amb u


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.