Terricabras: “la tercera via és un invent per desil•lusionar”
El candidat d'ERC recorda que l'article 49 dels tractats de Lisboa només contempla la incorporació de nous estats però no parla d'expulsió
(ACN).- El candidat d'ERC a les eleccions europees, Josep Maria Terricabras, ha situat la proposta del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, sobre una nova iniciativa per a reformar la Constitució en la línia d'una tercera via. Una tercera via que Terricabras ha titllat d'inconcreta i de "focs d'encenalls". "Ningú precisa en què consisteix aquesta tercera via però alguns s'hi entretenen per fer soroll, per desmotivar i desil·lusionar perquè són conscients que el procés és un projecte il·lusionador", ha afirmat. D'altra banda, sobre el nou informe del CATN , Terricabras afirma que l'article 49 dels tractes de Lisboa no parla d'expulsió sinó de com s'han d'incorporar nous estats a la UE.
Segons el cap de llista dels republicans a les eleccions del 25 de maig, Rubalcaba s'equivoca molt quan diu que el dret a l'autodeterminació és un principi d'inestabilitat i ha argumentat que "és com dir que voler votar és un principi d'inestabilitat". "Es curiós com els que sovint parlen d'apropar la política a la ciutadania, volen esclafar-la amb la llei" ha reblat.Terricabras també s'ha referit a l'afirmació del líder del PSOE que ha considerat que amb les retallades a l'Estatut durant la tramitació al Congrés no es va eliminar gaire cosa. "Dir això quan es va eliminar tot el pes del concepte nació, articles de pes en l'àmbit lingüístic i competencial i tot el pes dels articles relatius al finançament, inclòs el malentès concepte de solidaritat, és dir una autèntic disbarat", ha afirmat.
D'altra banda, preguntat pel nou informe que aquest dilluns ha presentat el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Terricabras ha considerat que l'article 49 dels tractats de Lisboa no seria aplicable ni el cas de Catalunya ni el cas d'Escòcia perquè els dos territoris "ja formen part de la UE". A més, ha volgut deixar clar que en cap cas aquest article diu que l'acceptació d'un nou estat hagi de comptar amb la unanimitat del vot dels estats membres i ha apuntat que es parla de consens.