directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 05:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els querellants a Argentina contra els crims del franquisme demanen que la jutgessa citi el rei Joan Carles

La Generalitat assessorarà els particulars i entitats que vulguin personar-se en el procediment judicial, al qual ja s'ha presentat com a acusació l'estat argentí

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

(ACN).- Diverses entitats i sindicats catalans s'han adherit a la querella contra els crims del franquisme oberta per una jutgessa argentina. La querella s'ha ampliat amb el cas d'un altre afusellat al Camp de la Bóta de Barcelona, i en els últims dies s'ha demanat la citació del rei Joan Carles I, com a màxim representant de l'estat espanyol i garant de la continuïtat des de la legalitat franquista fins la Constitució. Per això, han demanat que se'l citi a declarar. A la querella també s'hi ha afegit com a acusació la República Argentina, que es converteix en el primer estat que es persona en una causa per crims contra la humanitat.

Comparteix
   

El president del Casal Argentí de Barcelona, Diego Arcos, un dels principals impulsors de la macroquerella que la jutgessa María Servini està instruint a Buenos Aires, ha explicat que només la mobilització social catalana permetrà tirar endavant aquest procés, com ja va passar a l'Argentina amb els crims de la dictadura militar d'aquell país. Per això, ha agraït a les fins ara 54 entitats adherides a la querella, que per la seva part la poden anar ampliant amb nous casos. De moment hi ha 150 expedients oberts, tot i que alguns representen més d'un cas.

Arcos ha explicat que ara la querella es dirigeix contra l'estat espanyol, perquè els que directament van practicar les execucions o tortures ho feien en nom del govern franquista. Per això, considera que el rei Joan Carles és hereu d'aquell estat, ja que va jurar els Principios del Movimiento, i representa el pas d'un règim a l'altre sense que s'hagi jutjat o castigat els responsables dels crims comesos durant 40 anys. En aquest sentit, demana a la jutgessa Servini que el citi a declarar com a responsable, cosa que podria fer a través de videoconferència.

El president del Casal Argentí també ha volgut destacar que la República Argentina s'ha personat a la causa com a acusació, ja que hi ha també víctimes argentines, cosa que suposa que per primer cop un estat es querella contra un altre per crims contra la humanitat, ha dit Arcos.

Alguns tràmits requerits per la jutgessa estan pendents de l'autorització de l'estat espanyol, primer per part de l'Audiència Nacional, després del govern i finalment del cap de l'estat, com les extradicions del capità de la Guàrdia Civil Jesús Muñecas, acusat de tortures, i de l'inspector de la policia Antonio Gómez Pacheco, àlies 'Billy el Niño', o del sogre del ministre Alberto Ruiz Gallardón, José Utrera Molina, que va signar la pena de mort de Salvador Puig Antich, i de l'advocat d'Alícia Sánchez Camacho, Carlos Rey, redactor de la sentència de mort. La magistrada ha ordenat una quinzena més de personacions.

L'últim cas denunciat és l'afusellament al Camp de la Bóta de Barcelona de Gregorio Abarca López, un argentí executat el 1940 per les autoritats franquistes després d'un judici sumaríssim amb poques garanties, i on el propi advocat d'ofici admetia que no hi havia proves de cap delicte.

Un altre cas, que no ha arribat a la justícia argentina però ho podria fer aviat, és el del sindicalista Cipriano Martos, del FRAP i CCOO, mort el 1973 a Reus en mans de la Guàrdia Civil. Va ser arrestat després d'unes jornades sindicals, i a la caserna el van obligar a veure's 'xupitos' de 'còctel Molotov'. Quan va començar a tenir greus problemes de salut el van traslladar a l'hospital, però en comprovar que l'ingrés quedaria registrat en un informe mèdic, se'l van tornar a endur a la caserna sense ser visitat per cap metge, i allà va morir després de ser apallissat.

El regidor de la CUP de Reus David Vidal ha criticat que el govern municipal no hagi tirat endavant cap denúncia per aquests fets i tampoc li hagi dedicat cap tipus de reconeixement a la ciutat.

Altres entitats, com les joventuts d'ICV, d'UGT o CCOO, els sindicats CGT i CSC i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, també s'han adherit a la querella recordant les persecucions de diversos col·lectius durant el franquisme i reclamant que no s'oblidi i que es faci finalment justícia, a més de criticar l'eliminació de la justícia universal per part dels tribunals espanyols i que la transició es tanqués amb un pacte de silenci i una amnistia pels responsables de la dictadura.

D'altra banda, el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Jordi Palou-Loverdos, també ha assistit a l'acte i ha assegurat que el Govern sempre donarà suport a les víctimes del franquisme i que el Departament de Justícia acompanyarà i assessorarà tots aquells particulars o entitats que vulguin adherir-se a la querella.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
Angel fletxa Castellbisbal
16 d'abril de 2014, 08.58 h

Ara entenc per què el Govern de l'Estat no vol que es jutgi res exterior. La justícia internacional no respecta el que diu la Consti de què a l'estat espanyol hi ha qui no és responsable dels seus fets. Si el criden a declarar que farà, es tancarà a l'Estat com el seu predecessor?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Synera fletxa Barcelona
16 d'abril de 2014, 01.49 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
ALS USA ELS HI HA ANAT MOLT BÉ

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest pob... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Synera fletxa Barcelona
15 d'abril de 2014, 16.50 h

FASES de la MORT.

1. Negació: procés pel qual la persona nega que aquesta hagi de
ser la seva sort.
2. Ira: Fase on la persona va contra tot i es pregunta perquè li ha hagut de tocar precisament a ella.
3. Negociació: Moment en el qual el pacient intenta canviar el seu destí mitjançant promeses a si mateix o a una divinitat.
4. Depressió: Fase d’enfonsament psicològic.
5. Acceptació: Moment que la persona accepta o es resigna amb la seva sort.

SEGONS The Wall Street Journal, Espan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Alejandro Rigoberto Perez Morcillas fletxa Anacleto Aragoneses, no llores como una putilla lo que no has sabido ganarte como una persona normal !
15 d'abril de 2014, 15.36 h



Que castatrosfe ! ! ! Si la jueza yama a dreclalar al rei, se sabrà que este salió al balcon de la Plasa de (mal)Oliente junto al dictado fascista Franco, para justificar el asesinato de los cuatro afusilados del 27 de setiembre de 1976, tres del GRAPO y uno de ETA, que despertaron tan grandes protestas en todo el mundo cebilizao ! !

Y si se sabe esoooo . . . vete a saber a que pueden condenaqr al rei de las españas . .. . .... . .. . .. . . .... . .. .. ... .. .


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
15 d'abril de 2014, 15.21 h

Y VAN YA . . . . . PERO NO HAY PEOR SORDO QUE EL NO QUIERE OIR.


Bruselas replica al Govern que una Catalunya independiente quedaría fuera de la UE
La Comisión Europea desestima las conclusiones del Consell de Transició Nacional de que podría seguir como nuevo estado miembro


http://www.elperiodico.com/es/noticias/politica/bruselas-reitera-que-una-catalunya-independiente-quedaria-fuera-3250980


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Isabel fletxa Santa Eulàlia
15 d'abril de 2014, 14.36 h

I de pàs que li preguntin que va pasar amb el seu germà.........que també s'ha fet "un mutis por el foro"...


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
TALLEM AMB EL FRANQUISME fletxa i els seus hereus
15 d'abril de 2014, 14.14 h

http://www.youtube.com/watch?v=mTm691l_wvs

La gota forada la roca, no per la seva força sinó per la seva constància. No pararem fins alliberar-nos. Ho estem aconseguint!

TORNAREM A OMPLIR ELS CARRERS TANTS COPS COM FACI FALTA. Junts construim un nou país, un país millor, LA REPÚBLICA CATALANA


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
TALLEM AMB EL FRANQUISME fletxa i els seus hereus ............................
15 d'abril de 2014, 13.54 h

http://www.youtube.com/watch?v=mTm691l_wvs

La gota forada la roca, no per la seva força sinó per la seva constància. No pararem fins alliberar-nos. Ho estem aconseguint!

TORNAREM A OMPLIR ELS CARRERS TANTS COPS COM FACI FALTA. Junts construim un nou país, un país millor, LA REPÚBLICA CATALANA


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.