directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 20:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Rull aposta per un govern de concentració en el procés cap a la independència

Creu que amb un any i mig en tindria prou per construir les estructures d'estat i negociar la proclamació de la independència

Comentaris 50  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, aposta perquè el proper govern que surti d'unes eleccions sigui de concentració si li toca gestionar la construcció d'un nou estat. "Si el poble decideix crear una nova realitat, un nou estat, el Govern tindrà la funció principalíssima de fer-ho, i es necessitarà un govern molt ampli, transversal, potent, inclusiu, amb moltes forces, perquè serà una situació extraordinària", ha argumentat en una entrevista a l'ACN. Agafant de model el cas d'Escòcia, ha opinat que aquest executiu tindrà prou amb un any i mig per construir les estructures d'estat i negociar amb el govern espanyol i amb la comunitat internacional la proclamació de la independència.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Govern ampli per gestionar el procés cap a l’estat propi

Siguin plebiscitàries o no les properes eleccions, Rull constatat la necessitat que el nou executiu sigui fort si les urnes han apostat per la construcció d'un nou estat català. "Si la majoria del poble vol l'estat propi, el nou Govern ha de gestionar que això sigui viable, que vol dir negociar-ho, que vol dir construir els instruments d'estat i que quan es proclami aquest nou estat català, aquest nou estat sigui viable", ha remarcat el dirigent de CDC, que ha recordat que el procés "no s'acaba amb la consulta, sinó amb la declaració d'un nou estat".

Rull la veu independentista de CiU

Rull ha parlat d'un Govern "amplíssim", no només incorporant ERC, sinó tots els partits partidaris del dret a decidir. I és que el secretari d'Organització de CDC ha remarcat que Catalunya estaria davant d'un "autèntic procés constituent", i "com més ampli i transversal sigui l'executiu millor". De fet, ha recordat que el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquesta legislatura que calen "instruments excepcionals davant de moments excepcionals".

"Negociar la proclamació d'un nou estat"

Si el poble català s'expressa a favor de la creació d'un estat propi en una consulta o en unes eleccions plebiscitàries, ha continuat Rull, el Parlament i el president de la Generalitat estarien "legitimats per negociar la proclamació d'aquest nou estat". En aquest punt, s'ha referit al model escocès, on el govern d'Alex Salmond ja ha establert que es dóna un any i mig abans de declarar la independència en cas que guanyi el referèndum del 18 de setembre. En aquests divuit mesos, haurà de negociar amb l'executiu britànic i amb la comunitat internacional, a més de construir les estructures d'estat que necessitaria un hipotètic estat escocès. 

A parer de Rull, a Catalunya també cal un temps "raonable" per negociar i construir les eines necessàries perquè l'estat català fos viable, i ha opinat que el termini que s'ha marcat Salmond també podria ser aplicable per al cas català. "La diferència és que ells tenen un estat disposat a negociar, i nosaltres no", ha lamentat, tot afegint que Catalunya, precisament per aquest motiu, ha de tenir unes estructures d'estat "molt sòlides per fer el pas endavant". "Tu pots tenir tota la voluntat, però si no tens una hisenda pròpia, recursos per fer front a les obligacions els primers mesos o control les infraestructures estratègiques, és molt complicat tirar-ho endavant", ha reflexionat.

Després d'aquest període de negociació, és quan es produiria una declaració d'independència, que seria unilateral si no hi hagués un acord amb el govern espanyol. Rull dibuixa aquest escenari tant després d'una consulta, que és la prioritat de CDC, com després d'unes eleccions plebiscitàries en cas de no poder convocar el poble a les urnes el 9 de novembre.

Avisa als partidaris de la tercera via: No hi haurà oferta de PP i PSOE

Mentre no arriba aquest moment, Rull ha advertit PP i PSOE que "estan perdent un temps valuosíssim". El convergent ha titllat d'estètic el moviment que ha fet el secretari general dels socialistes espanyols, Alfredo Pérez Rubalcaba, perquè "si anés més enllà d'una estricta gestualitat, voldria dir que reconeix la possibilitat de votar". 

"Quan es fa una proposta d'aquestes característiques, si se li vol donar transcendència, seriositat i rigor, el primer que hauria de fer Rubalcaba és demanar una entrevista amb Rajoy", ha continuat Rull. 

En tot cas, ha trobat "molt poc versemblant i plausible" que finalment pugui haver una proposta de PP i PSOE, i ha apostat perquè Catalunya vegi fent tot allò que depèn d'ella mateixa, construint els marcs necessaris per decidir i construir un nou estat.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#50
pep fletxa mataró
19 d'abril de 2014, 15.16 h

Es pot estar d'acord o no amb les opinions però.... Un nivell tant baix hem de tenir ? No tenim capacitat per raonar com persones ? Es aquest el nivell intel.lectual que tenim?. Ja sabem que les escoles pùbliques no donen gaire de si , però com a persones hauriem de cultivar-nos com a minim per no fer el ridicul tant espantòs amb comentaris tan denigrants .Encara que el l'anonimat reflexa quin tipus de personatges som Es realment el que volem ser?
Per altre banda Visca Catalunya lliure" que... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
19 d'abril de 2014, 11.08 h

http://www.youtube.com/watch?v=LxL04cOxuoU

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg
http://www.elblogdesociales.com/wp-content/uploads/2010/07/europa1000.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
JORDI fletxa GRANOLLERS
19 d'abril de 2014, 10.24 h

Aquesta gent no volem fer la DUI, nomes anar allargant el temps per mantenir la seva cadira


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
Jordi fletxa Sqv
19 d'abril de 2014, 10.15 h

#39 Noi fest'ho mirar diuen que l'esquizofrenia es pot alleugerir amb medicaments.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
Josep Català i Punt fletxa Barcelona - Catalunya
19 d'abril de 2014, 09.39 h

Sr. Rull..........1 any i mitj diu?
S'ha begut l'enteniment??

La DUI a principis del 2.015!!!
Catalunya no aguantara ni un minut mes la seva Puta ni a la Ramoneta, no toquin mes el boraviu......Collons!!!!

Visca Catalunya Estat ||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
Synera fletxa Barcelona
19 d'abril de 2014, 08.02 h

16 d'abril de 2014, 21.36 h
DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
ALS USA ELS HI HA ANAT MOLT BÉ

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
Synera fletxa Barcelona
19 d'abril de 2014, 01.47 h

Els espanyols tenen un nivell cultural molt baix. Només cal veure com enraonen en aquest diari. Portem 50 anys d'avantatge social, cultural i econòmica. És evident.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
El món ho ha de saber fletxa CATALONIA is NOTS SPAIN
18 d'abril de 2014, 21.39 h

http://www.youtube.com/watch?v=LPifZhF1vo4

Denunciem l'estat espanyol a la comunitat internacional.

Denunciem l'ultranacionalisme, la seva connivència amb el feixisme i la catalanofòbia. Desemmascarem el Reino de Espanya a ulls del món.

INTERNACIONALITZEM la nostra lluita, i lluitem contra la guerra bruta que apliquen contra el nostre poble.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
18 d'abril de 2014, 20.06 h



#39 Lluis Mur, va, cony, demostra que ets un home i planta cara al Fibló. Ves a Figueres i trenca-li la cara, au, va, si no ho fas, tots sabrem que ets un HERMAFRODITA COVARD QUE FA SERVIR SOVINT NOMS DE DONA. Un fanfarró afeminat com una GALLINETA ESPANTADA.



Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
En Capablanca fletxa Serra de l´Obac
18 d'abril de 2014, 17.41 h

És un camí absolutament normal per emprendre la creació d´un nou estat.
Jo hi puc estar d´acord, però s´haurà d´anar molt en compte amb els partits que tenen una forma de fer ecara del passat, antiga, com clarament despleguen CiU i ICV.
Això no es pot convertir en un "jo més que tu" i no ha de ser cap cursa cap al poder, sinó un esforç per bastir una realitat política que fins i tot pugui ser compartida amb d´altres realitats polítiques properes o llunyanes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.