directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 10 de novembre de 2024 18:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Bosch: “La independència de Catalunya seria una gran oportunitat per a Espanya”

Al portaveu d'ERC a Madrid no li "repugna" un referèndum arreu de l'Estat sempre que l'opinió dels catalans sigui preeminent

Comentaris 17  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- "És una ocasió històrica per a Espanya. La millor oportunitat que s'ha presentat en 40 anys per canviar-la". Aquesta és l'opinió que el portaveu d'ERC a Madrid, Alfred Bosch, inclou en el seu darrer llibre, 'Como amigos', en el que defensa que Catalunya i Espanya sortirien beneficiades en cas d'independència. L'exemple de Noruega i Suècia (juntes fins el 1906) serveix de base per argumentar que les relacions econòmiques, socials i culturals poden enfortir-se després d'un procés de divisió política. Bosch entén que el govern espanyol hauria de ser el principal interessat en un procés amistós i afirma que no li "repugna" la idea d'un referèndum a tot l'Estat, sempre que prevalgui l'opinió dels catalans.

Comparteix
   


Etiquetes
"Què resultaria més rendible, un veí ric i alliberat o un sotmès i empobrit?

Interessa més ser Suècia i tenir Noruega al costat o ser la URSSS tenint Ucraïna dintre?", es pregunta Bosch en un llibre escrit en castellà i destinat a lectors de tot l'Estat. Segons ell, la nació espanyola "té molt a perdre amb la deriva actual" i, en canvi, "molt a guanyar si s'accepta un acord del tipus escandinau i més encara si Catalunya s'independitza".

El 1906 Noruega va proclamar la seva independència després de decidir-ho en referèndum. Com el govern espanyol, l'executiu suec tampoc l'acceptava, tot i que finalment les vagues generals al país, les crítiques per part de l'oposició i la mediació del rei van donar el vistiplau, evitant un conflicte armat. L'única condició que va posar el monarca suec, explica Bosch, és que es mantingués un estret vincle econòmic que, precisament, ha estat el principal factor de l'èxit d'ambdós països.

Amb la independència de Catalunya "Espanya podria ser Suècia", destaca.

 "Seria fabulós si a sobre aconseguíssim tenir la intel·ligència política dels escandinaus i d'aquest tàndem féssim una relació de col·laboració entre iguals, fèrtil i solidària", afegeix. Segons Bosch no seria cap "tonteria" crear un fons de solidaritat ibèrica, en el marc de la UE, que permetés que, entre d'altres, "andalusos, catalans i extremenys" seguissin ajudant-se mútuament. 

Fins i tot planteja com a viable la creació d'organismes conjunts de col·laboració cultural -per exemple, de suport a la llengua castellana i a la catalana- o òrgans de coordinació en matèria legislativa, laboral, consular, etc. Òrgans que ja funcionen als països escandinaus i que, en el cas de la Península Ibèrica, haurien d'intentar incloure també a Portugal i Andorra.

La independència de Catalunya obligaria a reformes profundes a Espanya, de la política del subsidi a la política dels emprenedors

La independència de Catalunya també beneficiaria Espanya d'una altra manera. Bosch opina que gràcies a aquest "sotrac", els espanyols podrien aprofitar el moment per plantejar reformes profundes en l'estructura de l'Estat. "Seria saludable que algú (polític, acadèmic, activista) formulés propostes per a salvar la cara de l'Espanya democràtica", indica. A més, la sortida de Catalunya de l'estat espanyol hauria de significar la tranquil·litat per a tots aquells que diuen que és un "llast" per a Espanya.

Referèndum a tot l'Estat

"No em repugna en absolut la idea de convocar a les urnes a tots els ciutadans espanyols sobre Catalunya". El líder d'ERC a Madrid explica que li "interessa" saber què opinen i que "celebraria" una oferta com aquesta per part d'un partit estatal. Ell opina que, sens dubte, ERC estudiaria l'oferiment, ja que significaria el reconeixement que es pot votar sobre la independència. Sobre l'àmbit territorial del referèndum, Bosch no opinaria. "Si al final sorgeix una proposta espanyola seria i articulada perquè s'organitzi un vot a tot el Regne d'Espanya ho celebraré, agrairé el detall i em fixaré amb molt interès en els resultats poble a poble. Per a mi els espanyols son sobirans., tant com els catalans o qualsevol altra nació. Poden votar sobre el que vulguin, com si volen votar sobre la Immaculada Concepció", argumenta.

Un hipotètic referèndum a tot Espanya no substituiria en cap cas la consulta catalana que, de fet, Bosch entén que és l'única que pot determinar el futur de Catalunya. "Quan els lituans van votar per la seva independència, els soviètics no van votar. Quan ho van fer els montenegrins tampoc van votar els iugoslaus, a Noruega no van votar els suecs i quan votin els escocesos no ho faran els britànics", subratlla. A més, cap partit rellevant al Congrés dels Diputats ha fet una oferta similar i no sembla que tinguin cap interès en fer-la.

Independència pactada

Bosch opina que el poble espanyol i els seus governants haurien d'acceptar un referèndum d'independència a Catalunya, perquè seria la proposta "més raonable, més responsable, més pacífica i més saludable per a tots". Acceptant un referèndum d'autodeterminació, Espanya "no repetiria errors històrics". El portaveu republicà recorda que l'estat espanyol és la potència que ha perdut més països en tota la història, gairebé sempre a partir de conflictes armats. "Cánovas va dir el 1896 que Cuba sempre seria espanyola. Dos anys després no només era independent, sinó que havia provocat la crisi d'estat més catastròfica des del temps de la invasió napoleònica", esgrimeix. 

Els valors democràtics són el primer argument que fa servir Bosch per defensar el referèndum acordat -i la independència en cas que guanyés el 'sí'. L'escriptor i polític barceloní també hi afegeix la col·laboració econòmica, cultural i política que podrien impulsar conjuntament els dos estats i, per últim -però potser un dels arguments més sòlids-, el repartiment pactat del deute públic català.

Espanya té avui un deute públic que s'acosta al bilió d'euros i al 100% del PIB. "Si l'únic hereu de la condició de membre de la UE és Espanya, si també és l'única que té dret a la butaca a l'ONU i a la UNESCO i a conservar l'accés al mercat de deute sobirà, aleshores l'estat català no se sentiria obligat a carregar amb part alguna del deute", afirma. En cas que l'estat espanyol "facilités" la transició nacional de Catalunya "és indubtable" que seria generosa i col·laboraria en la recerca de solucions. 

Així doncs, l'assumpció del deute espanyol per part de l'estat català aniria del 0% (conflicte) al 20% (pes econòmic de Catalunya), tot i que Bosch afegeix dues xifres més: la de l'11% (inversions estatals a Catalunya) i 16% (pes demogràfic del Principat). El deute de l'actual comunitat autònoma catalana és de 50.000 milions d'euros, una xifra molt menor que qualsevol de les que hauria d'afrontar en cas d'independència, fet pel qual Bosch considera que els governants espanyols haurien de ser els primers interessats en dialogar i pactar les condicions de la secessió.

Catalunya, paradís fiscal fora de la UE?

Una de les qüestions que més s'ha debatut les darreres setmanes ha estat la permanència o no de Catalunya a la UE en cas d'independència. Bosch no té cap dubte que políticament i jurídicament és possible acceptar que el nou estat català s'incorporés com a membre de ple dret de la UE, però assegura que Espanya -i no Catalunya- seria el país més perjudicat en cas d'una hipotètica expulsió. 

En tot cas, Bosch es pren amb filosofia les amenaces d'expulsió. "No responen ni als principis del mercat comú ni del sentit comú", explica. A més, "ningú superarà el rècord de Franco de mantenir fora d'Europa el país durant 40 anys", afegeix.

Una de les alternatives que li quedarien a l'estat català seria "adoptar mesures de supervivència com el secret bancari i un sistema de santuari fiscal". L'expulsió econòmica del Principat "obligaria" els catalans a esdevenir una mena de Suïssa del mediterrani, "extrem que ningú desitja perquè perjudicaria a la resta de ciutadans europeus".

Les conseqüències de l'expulsió deixarien en mala situació a Espanya, amb una frontera a l'Ebre que malmetria les exportacions a la resta del continent europeu. Els catalans, de la seva banda, "podrien conservar l'euro, gaudir dels avantatges del lliure comerç i deixar de pagar les factures de la UE política, com fan Noruega i Suïssa".



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#17
Punt fletxa i coma
21 d'abril de 2014, 10.34 h

#15 Quanta heroina t'havies injectat, per somiar coses tan absurdes, troç d'idiota histèric?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
regalo el meu passaport espanyol fletxa i el meu DNI espanyol tambe, hahaha hahaha hahaha
19 d'abril de 2014, 18.55 h

#15 hi ha mes boixos circulant pel carrer que tancats als psiquiatrics. TU ETS UN DELS QUE HAURIA D´ESTAR TANCAT DE PER VIDA


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
19 d'abril de 2014, 16.45 h

Synera Barcelona19 d'abril de 2014, 15.29 h
Pot ser com Suïssa i Noruega. Schengen
----------------------
¿Schengen? Jo jo jo jo jo...
NI Schengen ni UE de momento. 15 añitos mor or less,ya sabes...tiempo suficiente para que os quedéis en bragas y sin industria.
Los catalanistas que tengan la seguridad de que la separación no va a ser amistosa. Van a conseguir la independencia, pero mediante una DUI y con las tropas que ahora están acuarteladas en Cataluña, en las calles de las ciudades... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
19 d'abril de 2014, 15.44 h

Imputado el presidente de la Diputación de Tarragona por el 'caso Innova'
El juez le atribuye los presuntos delitos de prevaricación, malversación, blanqueo y falsedad documental

El juzgado número 3 de Reus ha imputado este lunes al presidente de la Diputación de Tarragona y alcalde de Vila-seca, Josep Poblet (CiU), por los presuntos delitos de prevaricación, malversación de caudales públicos, omisión del deber de perseguir delitos, blanqueo de capitales y falsedad documental en el 'c... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Synera fletxa Barcelona
19 d'abril de 2014, 15.35 h

FASES de la MORT.

1. Negació: procés pel qual la persona nega que aquesta hagi de
ser la seva sort.
2. Ira: Fase on la persona va contra tot i es pregunta perquè li ha hagut de tocar precisament a ella.
3. Negociació: Moment en el qual el pacient intenta canviar el seu destí mitjançant promeses a si mateix o a una divinitat.
4. Depressió: Fase d’enfonsament psicològic.
5. Acceptació: Moment que la persona accepta o es resigna amb la seva sort.

SEGONS The Wall Street Journal, Espan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Synera fletxa Barcelona
19 d'abril de 2014, 15.31 h

#11 Tot estudiat. Absolutament tot. Vox catedra dixit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Synera fletxa Barcelona
19 d'abril de 2014, 15.29 h

CAT és contribuidora neta. L'UE. Espanya no. És una mantinguda. Qualsevol vol perdre CAT, estratègicament situada, però qui decidirà serem nosaltres. Pot ser com Suïssa i Noruega. Schengen i un parell de tractats més i prou. I si decidim quedar fora ja veurem com paga Espanya el deute. No te més remei que dir: quedat, quedat! I van de grans. Pobres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Synera fletxa Barcelona
19 d'abril de 2014, 15.25 h

Fases d'en Gandhi:

1) Ignoren
2) Riuen
3) ATAQUEN
4) Guanyes

Som a la 3. És evident.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
regalo el meu passaport espanyol fletxa i el meu DNI espanyol tambe, hahaha hahaha hahaha
19 d'abril de 2014, 11.53 h

#4 mirant els teus comentaris es veu de lluny que ets un ESPANYOL 100%, hahahahaha
Continua aixi que els que encara no estiguin convencuts ho estaran, hahahahaha


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
regalo el meu passaport espanyol fletxa i el meu DNI espanyol tambe, hahaha hahaha hahaha
19 d'abril de 2014, 11.50 h

#6 doncs ja saps a fer campanya pel SI des d´avui mateix. Gracies per la teva col.laboracio.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
La Dana ha demostrat la inutilitat de massa polítics

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.